המדינה דורשת צו נגד המורים: "שימוש בימי מחלה הוא שביתה בלתי חוקית"
הפרקליטות פנתה לבית הדין לעבודה בטענה שמדובר בביזיון בית משפט, ודורשת להוציא צו האוסר על שימוש בימי מחלה כשביתה. חוות דעת משפטית: "בלי צו מבית הדין, מנהלים אינם רשאים לשנות רישום מימי מחלה לימי שביתה"
המדינה פנתה לבית הדין לעבודה בבקשה להוציא צו האוסר על שימוש בימי מחלה כשביתה, על הבהרה חד משמעית כי שימוש באישורי מחלה לצרכי מחאה איננו חוקי, כי לא ישולם שכר בגין היעדרות לא חוקית וכי על כל עובדי ההוראה לשוב לעבודה סדירה. זאת כיוון שבניגוד להצהרות משרד החינוך, בית הדין הוא היחיד שמוסמך לקבוע שההיעדרויות המאורגנות הן בגדר שביתה. המורים במקביל ממשיכים להיערכות להגשת מכתבי התפטרות המונית בתגובה להפחתת השכר המתוכננת.
בפניית המדינה שהוגשה ע"י עורכי הדין דניאל פסי ומיתר בן אבו מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי) נגד הגוף היציג של המורים, כלומר הסתדרות המורים, נאמר כי "אף שבית דין נכבד זה הוציא מלפניו צו האוסר על נקיטה בצעדים ארגוניים נוספים, מתברר כי מתקיימת התארגנות יזומה של עובדי הוראה אשר מוצאת את ביטויה באי התייצבות לעבודה, תוך שנמסרה או עתידה להימסר הודעה על היעדרות מחמת "מחלה", כך נכתב.
לטענת המדינה "המצאת תעודת המחלה נעשית כצעד ארגוני, שננקט באופן מתואם ומאורגן המובל על ידי עובדות הוראה, שלמיטב הבנתנו, אין להן תפקיד רשמי בהסתדרות המורים. לתביעה מצורפים נתונים לפיהם ביום ראשון היו סגורים 1,635 גנים ו-209 בתי ספר, ביום שני 912 גנים ו-347 בתי ספר, ואתמול (שלישי) 748 גנים ו-233 בתי ספר".
לטענת המדינה, "התוצאה לפיהן מוסדות חינוך רבים לא נפתחו כפועל יוצא מפעולה מתואמת ומאורגנת זו, מלמדת אף היא כי אין בין התנהלות זו לבין היעדרות אותנטית מחמת מחלה דבר וחצי דבר. מדובר, אפוא, בצעדים ארגוניים קולקטיביים שנעשים שלא על דעת הארגון היציג ולהסכמות עמו, במטרה לשנות מתנאי מתווה הפחתות השכר החלופי".
המדינה מבקשת מבית הדין "להוציא צו ברור ומפורש לכל עובד ועובדת הוראה אשר מורה כי עליו/ה להתייצב לעבודה סדירה ותקינה, וכי המצאת תעודת מחלה בנסיבות כאלה של פעולה מתואמת ומאורגנת מהווה צעד ארגוני בלתי חוקי והפרה אישית של הצו שניתן, וחושפת את עובד/ת ההוראה לצעדים משפטיים, לרבות כאלה לפי פקודת ביזיון בית המשפט". עוד מבקשת הפרקליטות כי "בית הדין הנכבד, ככל שיימצא לנכון, יצרף להליך זה את מי שמובילים את השביתה הפראית".
חוות דעת משפטית שהעביר ארגון מנהלי בתי הספר "מנהיגים" לחבריו קובעת שמשרד החינוך אינו יכול לדרוש ממנהלים לשנות רישום מימי מחלה לימי שביתה, ללא צו בית משפט. חוות הדעת של עו"ד טל קרת ממשרד ארנון, תדמור-לוי קובעת שמנהל אינו רשאי לערער על אישור מחלה חוקי שהוציא רופא בקופת חולים או אפילו לדרוש שייבדק שוב על ידי רופא מטעמו. עם זאת, לאחרונה ניתן פסק דין כי "במקרים חריגים בלבד בהם קיים חשד ממשי לתרמית יוכל מעסיק לדרוש את העמדת העובד לבדיקה רפואית על ידי רופא מטעם המעסיק". עולה מכך שמנהל שמאוד ירצה כן יוכל לערער על ימי מחלה.
לעומת זאת בנושא שינוי הרישום, המצב המשפטי חד משמעי. על פי קרת היו בעבר מקרים בהם קבע בית דין שהוצאות ימי מחלה מתואמת ומאורגנת היא בגדר בית ולא מחלה. אבל "בית הדין הוא היחיד שמוסמך לקבוע כי היעדרות שדווחה כמחלה וצורף לה אישור מחלה כדין היא בגדר שביתה ולא מחלה.. לא ניתן לדרוש ממנהל לשנות רישום של היעדרות ממחלה לשביתה, על בסיס החלטה חד צדדית של משרד החינוך".