היועמ"שית: על נתניהו להימנע מהחלטה על מינוי ראש שב"כ; יו"ר הקואליציה: "להתעלם ממנה"
הודעת בהרב מיארה מגיעה לאחר פסיקת בג"ץ אחר הצהריים, שלפיה פיטורי ראש השב"כ נעשו שלא כדין, בין השאר מאחר שנתניהו פעל בניגוד עניינים בשל פרשת קטארגייט; לדבריה, בימים הקרובים יגובשו הנחיות משפטיות שיבטיחו את הליך הבחירה של ראש השב"כ
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, קבעה הערב כי על ראש הממשלה בנימין נתניהו להימנע מכל פעולה הנוגעת למינוי ראש שב"כ חדש עד לגיבוש הנחיות משפטיות שיבטיחו את תקינות ההליך, שיגובשו בימים הקרובים. הודעת בהרב מיארה מגיעה לאחר פסיקת בג"ץ אחר הצהריים, שלפיה פיטורי ראש השב"כ נעשו שלא כדין, בין השאר מאטחר שנתניהו פעל בניגוד עניינים בשל פרשת קטארגייט. ראש השב"כ הודיע כי יפרוש ב-15 ביוני.
היועמ"שית כתבה לנתניהו כי "מצב דברים זה, ובמכלול נסיבות העניין, עלייך להימנע מכל פעולה הנוגעת למינוי ראש שב"כ קבוע או ממלא מקום. זאת עד להשלמת הבחינה המשפטית של העניין, לימוד פסק הדין ויישומו על הנסיבות העובדתיות העדכניות".
בהרב מיארה הוסיפה כי "נוכח דחיפות העניין, נגבש בימים הקרובים הנחיות משפטיות בעניין מינוי ראש שב"כ חדש אשר יבטיחו את תקינות ההליך".
כזכור, בג"ץ קבע כי ההחלטה על פיטורי בר היתה "חסרת תקדים בקורותיה של המדינה, התקבלה בהליך לא תקין, מבלי שהסוגייה הובאה בפני הוועדה המייעצת, בסתירה להחלטות ממשלה קודמות, תוך הפרת כללי ניגוד עניינים. ללא תשתית עובדתית נאותה, ותוך הפרת זכות הטיעון של ראש השב"כ". עם זאת, מאחר ובר כבר הודיע שיסיים את כהונתו בחודש הבא – הם ציינו שאין צורך בסעד מעשי.
נשיא העליון יצחק עמית פירט בפסק דינו שנתניהו היה מצוי בניגוד עניינים במועד קבלת ההחלטה, על רקע חקירות מקורביו ויועציו במסגרת פרשת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון הגרמני "הבילד" ופרשת המימון הקטארי (חקירת קטארגייט). זאת בפרט מכיוון שנתניהו הודיע בעצמו, בכמה הצהרות תקשורתיות, כי החקירות עשויות להשפיע, בין היתר, על מצבו האישי והפוליטי.
השופט עמית קבע שמאחר וראש השב"כ מעורב בעצמו בניהול אותן חקירות, לסיום כהונתו עשויה להיות השפעה משמעותית על התפתחותן. על כן קבע כי במצב דברים זה – נתניהו נמצא בניגוד עניינים שמקים לו מניעה מלהיות מעורב בשאלת הפסקת כהונת ראש השב"כ.
כאמור, מאותה סיבה, כעת מבקשת היועמ"שית לבחון מה ההגבלות שיש להטיל על נתניהו בכל הנוגע למינוי ראש השב"כ הבא, לאור ניגוד העניינים.
הערב אחרי פרסום פסק הדין של בג"ץ שר המשפטים יריב לוין כבר הגיב ואמר ש"יש רק תשובה אחת להשתוללות משולחת הרסן של בג"ץ – מינוי ראש שב"כ ונציב שירות מדינה ללא דיחוי". דברים דומים נשמעו בקרב גורמים נוספים בסביבת נתניהו והקואליציה.
יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ קרא לנתניהו להתעלם מעמדת היועמ"שית ולמנות ראש שב"כ חדש: "מעולם לא ראיתי הכנה זריזה כל כך של חוות דעת, ממש כאילו ידעה את התוצאה מראש. לא להקשיב להנחיית היועמ״שית, לא לשחק עם ביטחון מדינת ישראל, למנות עכשיו!".
באופוזיציה אמרו שבעקבות פסיקת בג"ץ אסור שנתניהו ימנה את ראש השב"כ הבא. ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר: "העובדה שצריך החלטת בג"ץ שאומרת שהממשלה צריכה לפעול על פי החוק ובנוהל מסודר בנושא קריטי כמו מינוי או החלפת ראש השב"כ, היא עוד עדות לכך שיש לנו ממשלה לא מתפקדת, עם ראש ממשלה בניגוד עניינים חמור".