בשבוע הבא: הכנסת תצביע על הקמת שדה תעופה ליד נבטים תוך שבע שנים
הצעת החוק שאישרה היום ועדת הכלכלה תעלה לאישור המליאה לפני יציאת הכנסת לפגרה. בקואליציה הוסכם לקדמה כדי לתת הישג פוליטי לאחד היוזמים, ח"כ אלמוג כהן, שתמך בחוק למיסוי רווחים כלואים בניגוד לעמדת סיעתו
ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום (א') לקריאה שנייה ושלישית שתי הצעות חוק - האחת של ח"כ רם בן ברק והשנייה של ח"כ אלמוג כהן - לפיהן שדה התעופה הבינלאומי הבא שיקום יהיה בנבטים, בסמוך לשדה התעופה הצבאי. להצעות מוזגה היום גם הצעה דומה של ח"כ נעמה לזימי.
לפי ההצעה שאושרה - ושתעלה לאישור המליאה בקריאה שנייה ושלישית בשבוע הבא לפני יציאת הכנסת לפגרת הפסח - תוך שבע שנים תושלם הקמתו של שדה התעופה בנבטים, כאשר תוך שנה וארבעה חודשים מפרסום החוק תגיש המועצה הארצית לתכנון ובנייה לאישור הממשלה תוכנית מפורטת לשדה.
בקואליציה הוסכם לקדם את הצעת חוק כדי לתת הישג פוליטי לאחד היוזמים ח"כ אלמוג כהן שתמך באחרונה בחוק למיסוי רווחים כלואים בניגוד לעמדת סיעתו.
בנוסף נקבע כי סמוך להשלמת הקמת השדה שרת התחבורה והבטיחות בדרכים תקבע בצו את השטח של השדה כשדה תעופה וכי הוא ישמש לטיסות בינלאומיות וארציות. השרה אף מוסמכת להתקין תקנות בכל עניין הקשור לביצוע החוק, באישור ועדת הכלכלה.
בפתח הישיבה היום אמר היו"ר דוד ביטן כי משרד התחבורה ביקש לתת זכות וטו למשרד הביטחון, והדבר לא מקובל על הוועדה. הוא הוסיף כי יש פה הצהרה של הכנסת ששדה התעופה יהיה בנבטים, וזה אפשרי במועדים שנקבעו. לדבריו, כשהצבא רצה להזיז בסיסים מאזור המרכז וקיבל תקציב הוא עשה את זה.
ח"כ וליד אלהואשלה ביקש לוודא שהבדואים שיש להם קרקעות סביב השדה בנבטים לא ייפגעו. ח"כ שלום דנינו אמר כי השדה יביא 50 אלף מקומות תעסוקה לנגב ויסייע בעיקר לאוכלוסייה הבדואית. ח"כ נעמה לזימי הוסיפה כי התפיסה היא של שיפור המצב בנגב.
נציגת מנהל התכנון, רונית מזר, ציינה כי התוכנית מקודמת משנת 2017, וכרגע יש חשש שהמועצה הארצית לא תעמוד בלוחות הזמנים ותהייה מפרת חוק כי יש דברים שלא תלוים בה. "יש כאן עוד שחקנים, צריך תסקיר השפעה על הסביבה וכדי להכין תסקיר צריך לקבל ממשרד הביטחון נתונים. עד היום משרד הביטחון לא מעביר נתונים, לכן חברת נתיבי ישראל לא יכולה לסיים את התסקיר ואי אפשר לקיים דיון במועצה הארצית", אמרה. היו"ר ביטן אמר בתגובה כי כל אחד צריך לעשות את העבודה שלו, והציע להוסיף סעיף שיחייב את צה"ל ומשרדי הממשלה להעביר למנהל התכנון כל מידע ומסמך הנדרשים לו לשם השלמת התכנון.
נציג משרד התחבורה, עופר אליישר, אמר כי שבע שנים זה זמן קצר מידי והוסיף: "אנחנו צריכים את עזרת משרד הביטחון וחיל האוויר ולא נוכל לעשות זאת בלי זה". ח"כ אלמוג כהן התפרץ לדברים ואמר כי כנראה שלא נפל האסימון ושדה התעופה יקום בנבטים. "חלאס עם המשחקים. כל משרד שיעז לשים רגליים נפרק לו את העצמות", אמר ח"כ כהן,אולם מאוחר יותר התנצל על האמירה הקשה, אך הבהיר כי כוונתו טהורה ללכת עם החוק עד הסוף. ח"כ בן ברק אמר כי הוא רוצה שמשרד התחבורה לא ירכין ראש בפני משרד הביטחון.
נציג המשרד להגנת הסביבה, אלעד פנחס, ציין כי הנחיות התסקיר ניתנו עוד ב-2017, לאחר מכן ולנוכח זה שהתוכנית לא התקדמה הוצאו הנחיות נוספות בדצמבר 2024 ושוב בסוף השבוע האחרון. "מי שרצה יכל כבר לבצע, והמועצה הארצית סוברנית להחליט שהיא לא מקבלת את המלצות המשרד", אמר. בתגובה לכך אמר ח"כ בן ברק כי תסקיר המשרד להגנת הסביבה קבע שאי אפשר להקים שדה בעמק יזרעאל ומשום מה עדיין מקדמים את זה, לכן לא ברור למה נתלים בסקר לנבטים.
נציג משרד המשפטים, עו"ד תום פישר, ציין כי הצעת החוק מתערבת בשיקול הדעת בכך שהיא קובעת שהשדה יוקם באזור מסוים. היו"ר ביטן הגיב ושאל איפה היה משרד המשפטים בשמונה השנים שחלפו מאז 2017, בתקופה הזו יכלו לקבל איזה החלטה שרצו. "גררו רגליים בגלל צה"ל ומשרד הביטחון אז אנחנו מתערבים", אמר.
מנהלת אגף תחבורה במינהל התכנון, אילנה שפרן, אמרה כי הצפי לשנת 2050 הוא ל-80 מיליון נוסעים בשנה, ושדה אחד נוסף לא יוכל לספק את זה, ולכן לא נכון להגביר תכנון נוסף. נציגת אגף התקציבים באוצר, ספיר איפרגן, אמרה כי עובדים על שני השדות במקביל, מאחר ונבטים יוכל לספק 12 מיליון נוסעים בשנה ולא יענה על כל הצרכים וחייבים את שני שדות התעופה. ולכן לא ברור למה לעכב ביודעין הכנת תוכנית.
ח"כ כהן הזהיר כי שדה בעמק יזרעאל כולל פינוי יישובים וזה טירוף הדעת. ח"כ לזימי הוסיפה כי זה יגמור את העמק ואת ביטחון המזון ויחריב חבל ארץ יפיפה. ח"כ בן ברק אמר כי בעמק יזרעאל לא יקום שדה וצריך להפנים את זה.