סגור
מייסד טלגראס עמוס סילבר ו יוסי משי
מייסד טלגראס עמוס סילבר ויוסי משי (צילום: משטרת גרמניה, מתוך תוכנית עובדה)

אחרי שכל חברי טלגראס הורשעו: כתב אישום נגד ה"מוח הפיננסי" שנמלט מישראל

הפרקליטות הגישה היום כתב אישום נגד יוסי משי, מי שהיה מספר 2 בטלגראס וגזבר הארגון, שהפעיל אופרציית ענק מקוונת לסחר בסמים. משי, כפי שנחשף בכלכליסט, הצליח לחמוק מהמשטרה ולהסתתר במשך שבע שנים באירופה עד שהסגיר את עצמו לאחרונה ושב לישראל 

הפרקליטות הגישה הבוקר (ד') לבית המשפט המחוזי מרכז כתב אישום נגד הבכיר האחרון בארגון טלגראס שעוד לא הועמד לדין – יוסי משי, ממייסדי ארגון הפשיעה, שניהל אופרצייה נרחבת של סחר בקנאביס ובסמים קשים. משי, שכינויו בארגון היה "גל", נחשב ל"מוח הפיננסי" של טלגראס, למספר 2 בארגון ושימש כגזבר שלו, האחראי על כל הצד הכלכלי בארגון.
במקביל מבקשת הפרקליטות, שמשי ייעצר עד תום ההליכים נגדו, בין השאר לאחר שבמשך יותר משש שנים, מאז גל המעצרים בפרשה, הוא נחשב נמלט והסתתר באירופה, ולדברי הפרקליטות "יש לתת משקל של ממש לחשש מהתחמקות מאימת הדין". עוד היא טוענת כי יש חשש שינסה לשבש ראיות וכי נשקפת מפניו מסוכנות.
כתב האישום, שהוגש על ידי עורכי הדין שירי רום ויוני חדד ממחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה, מייחס למשי עבירות של ניהול ארגון פשיעה, קשירת קשר לביצוע פשע, תיווך לסחר בסמים מסוכנים, הדחת קטינים לסמים, הספקה ועסקאות בסמים, שיבוש מהלכי משפט, הלבנת הון, התחמקות מתשלום מס ועבירות נוספות, חלקן במסגרת ארגון פשיעה.
טלגראס, שפעלה בין מרץ 2017 למרץ 2019, שימשה כפלטפורמה לסחר נרחב בקנאביס ובהמשך גם בסמים פסיכדליים ותיווכה בין אלפי סוחרי סמים למאות אלפי רוכשי סמים, בהם גם קטינים, באופן מאורגן, היררכי ושיטתי עם מבנה ומאפיינים של ארגון פשיעה לכל דבר.
בכתב האישום מתואר תפקידו הבכיר בטלגראס של משי כאחראי על התחום הכלכלי של הארגון. בתפקיד זה הוא היה בין היתר אחראי על גביית תשלום חודשי מסוחרי הסמים שפעלו באפליקציית טלגראס באמצעות מערך שליחים, על קביעת גובה המשכורות לעובדי טלגראס ועל חלוקתן, על העברת תשלומים בביטקוין ועוד. בין השאר, משי ניהל את הכנסות הארגון, שעמדו על לפחות 1.5 מיליון שקל בחודש. על פי האישום, בסך הכל גלגל טלגראס הכנסות של כ-30 מיליון שקל בתקופה שבה פעל.
לפי האישום, אחרי שעמוס סילבר (הראש והמייסד) ומשי, שניהלו, כאמור את טלגראס, שילמו את שכר מנהלי ועובדי הארגון באמצעות שליחים, הם התחלקו ברווחי הארגון, כאשר בחודשים האחרונים לפעילות טלגראס משי וסילבר משכו כל אחד כ-50 אלף שקל בחודש מרווחי טלגראס, "ובסך הכל גרף הנאשם (משי) לכיסו מאות אלפי שקלים מכספי הארגון".
ב-12 במרץ 2009 יצאה המשטרה לגל מעצרים נרחב של מנהלי ועובדי טלגראס הבכירים, לאחר שהצליחה לגייס עד מדינה שפעל כסכן סמוי והביא להפללת בכירי הארגון. היחיד שלא נעצר הוא משי, ששהה בחו"ל מאז שטס לברלין במרץ 2018, משם המשיך לנהל את הארגון מרחוק. כלכליסט חשף ביולי 2019 כיצד משי חמק מתחת ידיה של המשטרה, שכבר שנה קודם "ישבה לו על הזנב", ובין השאר הפעילה את משטרת ברלין, שעקבה אחריו ותיעדה את משי נפגש בברלין בספטמבר 2018 עם שותפיו להנהלת טלגראס – עמוס סילבר, והמנכ"ל בישראל בראל לוי. למרות זאת, הוא הצליח בשלב כלשהו להימלט ולהסתתר.
בשש השנים שחלפו מאז, משי היה דרוש לחקירה והוצא נגדו גם צו אינטרפול, אולם הוא התחבא באירופה ולא אותר. בערב יום הזיכרון האחרון משי נחת בישראל לאחר שבחודש מרץ השנה הוא הסגיר את עצמו לידי משטרת אמסטרדם, לאחר מו"מ שניהל מול הפרקליטות בקשר להסגרתו וחזרתו ארצה כדי להישפט. לאחר שהמחלקה הבינלאומית בפרקליטות באמצעות עו"ד ינאי גורני, הגישה לרשויות הולנד בקשת הסגרה נגד משי, משי חתם על מסמכי חזרה מרצון לישראל. עם נחיתתו בארץ הוא נעצר ונלקח לחקירה ביחידת הסייבר בלהב 433.
"אפשר להניח שאחת הסיבות שהוא החליט להסגיר את עצמו היא שנגמר לו הכסף", אמר לאחרונה לכלכליסט גורם המקושר לטלגראס. "הוא גם ראה שכולם כבר סיימו את ההליכים נגדם, והבין שאי אפשר להתחמק ולהיות נמלט לעד, ורצה לשים את הסיפור הזה מאחוריו".
משי, כאמור, הוא הבכיר האחרון מטלגראס שעומד לדין, לאחר שעד כה 26 מנהלים ועובדים בארגון הורשעו, בעיקר בעסקאות טיעון, שכללו עונשי מאסר בפועל ותשלום קנסות. שני הבכירים ביותר בארגון, למעט משי, נידונו לעונשי מאסר ממושכים: ראש הארגון סילבר נידון ל-8 שנות מאסר ולוי נידון ל-7.5 שנים, שביהמ"ש יכול להפחית ל-6 שנים אם ישתכנע, על פי חוות דעת, שהוא השתקם.
בבקשה למעצר עד תום ההליכים נגדו, ציינה הפרקליטות שבידיה ראיות רבות לכאורה להוכחת העבירות המיוחסות למשי – כמו הודעות במשטרה של עובדים ומנהלים בטלגראס לפיהן משי הוא "המוח והכסף", ראיות דיגיטליות שנתפסו במחשבי מנהלי הארגון, התכתבויות שונות ביניהם, מסמכים, האזנות סתר ועוד. חלק מהעדויות והראיות שהצביעו על "נתיב הכסף" בפרשה נחשפו בכתבה נרחבת בכלכליסט ביולי 2019.
עו"ד איתי רוזין, סנגורו של משי, שייצג גם נאשמים נוספים מטלגראס שהורשעו במסגרת הסדרי טיעון, מסר בתגובה: "מקריאת כתב האישום הארוך והמייגע שהוגש נגד מרשי, נדמה שהפרקליטות 'שכחה' כי במסגרת ההסדרים שאליהם הגעתי איתה בעניינם של נאשמים אחרים בפרשה שאותם ייצגתי, חלק ניכר מהטענות נמחקו מכתב האישום, והנאשמים האחרים הודו בכתב אישום מתוקן ורזה. אני סמוך ובטוח שגם בעניינו של יוסי משי נצליח לשכנע את הפרקליטות לרדת מהעץ".