לקראת מכירתה: כאל רשמה רווח שיא של 97 מיליון שקל ברבעון הראשון
חברת כרטיסי האשראי שבשליטת דיסקונט סיימה את הרבעון הראשון עם צמיחה של 11.5% ברווח הנקי ותשואה על ההון של 14.5%; מחזור השימוש בכרטיסים עלה ב-14%, וההכנסות מעסקאות במט"ח זינקו ב-54%; כאל נמצאת בשלבי מכירה, ודיסקונט מקווה למכור אותה לפי שווי של 4 מיליארד שקל
בזמן שבנק דיסקונט מנסה למכור אותה, חברת כרטיסי האשראי כאל סיכמה את הרבעון הראשון של 2025 עם רווח שיא ומגמת התאוששות בשימוש בכרטיסי אשראי ובעסקאות חו"ל.
כאל רשמה בשלושת החודשים הראשונים של השנה זינוק של 54% בהכנסות מעסקאות בחו"ל, ועלייה של 14% במחזורי השימוש בכרטיסי אשראי. בשורה התחתונה רשמה כאל, בניהולו של לוי הלוי, רווח נקי של 97 מיליון שקל - הרווח הרבעוני הגבוה ביותר שלה אי פעם.
הרווח משקף צמיחה של 11.5% ביחס לרבעון המקביל ותשואה על ההון של 14.5%.
לתוצאות החזקות יש חשיבות מיוחדת בעיתוי הנוכחי: כאל, שבשליטת בנק דיסקונט, נמצאת בימים אלה בשלבי מכירה, כשדיסקונט שואף למכור אותה לפי שווי של 4 מיליארד שקל. לפני שבועיים הסתיים שלב הגשת הצעות, וכעת נדרש דיסקונט להכריע אילו הצעות לקדם לשלב הבא. בין אלו שהגישו הצעות ניתן למצוא את קבוצת יוניון והראל השקעות, קרן סנטרברידג' שהחזיקה בשליטה בפניקס, וקרן אייפקס.
שני מוקדי הרווח המרכזיים של חברות כרטיסי האשראי הם ההכנסות משימוש בכרטיסי אשראי ומכירת אשראי. עיקר השיפור בתוצאות כאל הוא בשל השימוש בכרטיסי אשראי: הצריכה במשק התאוששה במהירות לאחר שדעכה בתחילת המלחמה.
מחזור כרטיסי האשראי של החברה צמח ב-13.8% ביחס לרבעון המקביל ל-49.2 מיליארד שקל. לעלייה הכללית במחזורים תרמה גם צמיחה של 7.5% במספר הכרטיסים הפעילים, שעמד בסוף הרבעון על 3.8 מיליון.
בעוד הצריכה הכללית במשק התאוששה במהירות, ההתאוששות בעסקאות מט"ח הייתה איטית יותר. הפסקת הפעילות של חברות התעופה הזרות והירידה במספר היוצאים לחו"ל לאורך 2024 פגעו בהכנסות של חברות כרטיסי האשראי, שנהנות לרוב מעמלות של 1-3% מכל עסקה במט"ח.
אך ברבעון הראשון של השנה מרבית חברות התעופה חזרו לפעול, מספר היוצאים לחו"ל כמעט שב לרמתו טרם המלחמה, ומספר ההזמנות של טיסות וחופשות בחו"ל לקראת פסח וחודשי הקיץ צמח בחדות. התוצאה היא זינוק של 54% בהכנסותיה של כאל מעסקאות מט"ח, שהסתכמו ב-60 מיליון שקל. בסך הכל, הכנסותיה של כאל מעסקאות בכרטיסי אשראי צמחו ב-18.3% ל-518 מיליון שקל.
במוקד הרווח השני - מכירת אשראי - הצמיחה הייתה מתונה בהרבה. עוד לפני המלחמה, סביבת הריבית הגבוהה הגדילה את הסיכון בענף ופגעה בביקוש לאשראי, ולאחר פרוץ המלחמה תיקי האשראי של כלל חברות כרטיסי האשראי התכווצו.
במחצית השנייה של 2024 תיקי האשראי החלו להתאושש בקצב גובר, וכך גם ברבעון הראשון של 2025. תיק האשראי הצרכני של כאל צמח ב-6.7% ביחס לרבעון המקביל, וב-1.4% ביחס לרבעון האחרון של 2024, ועמד על 8.1 מיליארד שקל. תיק האשראי העסקי, שהיקפו קטן בהרבה מזה הצרכני, צמח ב-11.5% ביחס לרבעון המקביל וב-4.8% ביחס לרבעון הקודם ועמד על 1.4 מיליארד שקל.
אומנם תיק האשראי הצרכני חזר לצמוח, אך תמהיל הצמיחה שלו שונה משמעותית: קרוב למחצית מהצמיחה באשראי הצרכני נבעה מתיק הלוואות הרכב של כאל - שחקנית חדשה יחסית בתחום, לעומת המתחרות. תיק הלוואות הרכב של החברה עמד על 392 מיליון שקל, בהשוואה ל-344 מיליון שקל ברבעון הקודם ול-238 מיליון שקל ברבעון המקביל.
הריבית הגבוהה מגדילה את הסיכון בהלוואות סולו (ללא בטוחה), ולכן כלכל חברות כרטיסי האשראי מגדילות את פעילותן בהלוואות הרכב, שהן הלוואות עם בטוחה. אך בהלוואות אלו הריבית נמוכה יותר, מה שמוביל לצמיחה מתונה יותר בהכנסות. הכנסותיה של כאל מריבית נטו צמחו ב-7.7% ביחס לרבעון המקביל והסתכמו ב-237 מיליון שקל.
ההפרשות להפסדי אשראי עמדו על 62 מיליון שקל, לעומת 40 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. עם זאת, ברבעון המקביל ההפרשות היו נמוכות יותר בשל קיטון בהפרשה הקבוצתית. ביחס לרבעון הקודם שבו ההפרשות עמדו על 74 מיליון שקל, חל קיטון בהפרשות.