$
משפט

משפט נתניהו

תיק 4000 הוא הקטר שיכריע לאן תיסע הרכבת הפלילית

שלב ההוכחות בתיק השוחד של וואלה־בזק נגד ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו נפתח היום. יחד איתו על דוכן הנאשמים שאול ואיריס אלוביץ'. 3 שופטים מול 3 תובעים ו־3 סנגורים ינהלו את אחד המשפטים המורכבים ביותר, תחת ארטילריה פוליטית

משה גורלי 06:5005.04.21

היום (ב') מתחילה ההצגה, ובכל הצגה מחולקת תוכניה שמציגה את השחקנים הראשיים. שלב ההוכחות בתיק 4000 נגד ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, נפתח היום.

 

את כוכבי ההצגה הזו ניתן לחלק לארבע שלישיות: שלושה שופטים - רבקה פלדמן־פרידמן, משה בר־עם ועודד שחם; שלושה תובעים - יהודית תירוש, אמיר טבנקין וניצן וולקן; שלושה סנגורים - בועז בן צור, ז'ק חן ומיכל רוזן־עוזר; וכמובן שלושה נאשמים - נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ'.

 

תיק 4000 הוא הקטר שמושך אחריו שני קרונות קטנים יותר: תיק 1000 - תיק המתנות, ותיק 2000 - מפגשי נתניהו עם ארנון מוזס.

 

 

 

איריס ושאול אלוביץ' איריס ושאול אלוביץ' צילום: אוראל כהן

 

השופטים יישארו להמשך, וגם הנאשם נתניהו. מובילי התביעה וההגנה יתחלפו: עו"ד ד"ר אלון גילדין יחליף את תירוש־גרוס כראש צוות התביעה, ועו"ד עמית חדד יחליף את עו"ד בן צור בייצוג נתניהו. אליהם יצטרפו עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב־סבאג בייצוג מוזס.

 

ואלה השחקנים המרכזיים בתיק 4000.

 

השופטים: התביעתית, הקשוב וזה שביניהם

 

האם הרכב השופטים שמונה את ראשת ההרכב, רבקה פרידמן־פלדמן, משה בר־עם ועודד שחם הוא טוב יותר לתביעה או להגנה? זו השאלה הקלאסית בכל משפט פלילי, והניסיון להשיב עליה חשוד, ובצדק, בשטחיות סטריאוטיפית. פרידמן־פלדמן החמירה עם אולמרט אז ברור שתרשיע את נתניהו.

 

 

אבל, במגבלות הז'אנר, וקצת לפי הניסיון שהצטבר עד כה בדיונים המוקדמים במשפט נתניהו, ניתן להצביע על שלושה כיוונים לשלושת השופטים.

 

פרידמן־פלדמן תהיה בקצה התביעתי, הנוקשה והקשוח יותר מול ההגנה. בר־עם מסתמן כאוזן הקשבת יותר. שאלותיו, ובמיוחד הסגנון והטון, מעידים בו שהוא המתווך הנאמן ביותר בהרכב לטיעוני הסנגורים. שחם הוא הקשה יותר לפיצוח. הוא מאוד ענייני, אבל הרקע שלו, אם מוכרחים, מציב אותו קרוב יותר לפרידמן־פלדמן אם הספקטרום משתרע בינה לבר־עם. שניהם זכורים כמי שהחמירו עם אהוד אולמרט (פרידמן־פלדמן) ועם צחי הנגבי (שחם).

 

פרידמן־פלדמן צורפה להרכב אולמרט לאחר פרישת הנשיאה מוסיה ארד ובפסק דינה ביקרה את עמיתיה על הזיכוי הראשוני בפרשת מעטפות הכסף של טלנסקי. לשיטתה די היה בראיות שהובאו בסבב הראשון של המשפט, לפני הקלטות שולה זקן, כדי להרשיע את אולמרט. שחם, בדעת מיעוט, היה מהמחמירים עם השר צחי הנגבי כאשר דחה את טענתו להגנה מן הצדק.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: מוטי מילרוד הארץ

 

אגב, לסנגורים במשפט נתניהו מומלץ לקרוא את מאמרם המשותף של בועז אוקון ועודד שחם על ההגנה מן הצדק שכותרתו "הליך ראוי ועיכוב הליכים שיפוטי", העוסק באיזון שבין "האינטרס של הכלל באכיפת הדין מול האינטרס של הפרט ב'הליך ראוי'", ולשאלה מה קורה כש"הנאשם פעל לפי נורמה אסורה אך רווחת".

 

ראשת ההרכב היא אישה דתית. האם היה לכך משקל ושיקול בהעמדתה בראש ההרכב? תשובה מיידית היא כן - כדי למנוע את הכתמתה כ"שמאלנית". שהרי לפי הרב קנייבסקי, זה גרוע יותר אף מאילו היתה ערביה. מצד שני, גם החוקר וגם התובע הם דתיים - מפכ"ל המשטרה לשעבר רוני אלשיך והיועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט. זה ממש לא הפריע לנתניהו וסביבתו לגלגל אותם בזפת ונוצות. אולי משום שחוקריו, תובעיו, וגם אלה שאולי יהפכו למרשיעיו, הם גרועים מבחינתם יותר משמאלנים ויותר מערבים גם יחד.

 

התובעים: בוגרי דן כהן, פסגות ומנופים

 

את נאום הפתיחה תישא עו"ד ליאת בן ארי שעומדת בראש צוות התביעה, אבל את תיק 4000 תנהל עו"ד יהודית תירוש־גרוס, מנהלת מחלקת ני"ע בפרקליטות מיסוי וכלכלה. את הקריירה שלה החלה כסנגורית במשרדו של עו"ד יהודה וינשטיין, לימים היועץ המשפטי לממשלה. בעבר טיפלה בתיק השוחד של השופט לשעבר דן כהן ובפרשת השוחד בסימנס וחברת החשמל. וכמו כן, ראש צוות התביעה בתיק "פסגות". לצדה בתיק, סגנה במחלקת ני"ע, עו"ד אמיר טבנקין, נינו של יצחק טבנקין ממנהיגי התנועה הקיבוצית, ולאיזון יש על שמו רחוב גם בקרית ארבע. טבנקין היה ראש צוות התביעה בפרשת "מנופים" והוביל את ערעור המדינה בפרשת מליסרון בעליון. במקביל, הוא מוביל את צוות התביעה בתיק בזק ני"ע.

 

היועמ"ש אביחי מנדלבליט והפרקליטה ליאת בן ארי היועמ"ש אביחי מנדלבליט והפרקליטה ליאת בן ארי צילום: דנה קופל, ראובן קסטרו

 

עו"ד ניצן וולקן הופיעה בתיקי החילוט של האלוביצ'ים והובילה את הקו המוגזם נגדם. היא טיפלה בתיקים של מאור וקסלר ושל אייל חדד שהורשעו בעבירות תרמית, והיא מנהלת כיום את תיק יוטרייד וחברת הצוות של תיק בזק ני"ע. לתירוש יש עבר סנגוריאלי במשרד של דוד ליבאי, והיא נטלה לצד פרופ' קנת מן חלק בייצוג אורי שטרית שהורשע בפרשת הולילנד. הרביעי בצוות הוא עו"ד אסף עיסוק שטיפל בתיקי פרדי רובינסון, צחי כהן ובפרשת סימנס.

 

הסנגורים: בוגרי וינרוט והפרקליטות

 

את ראש הממשלה מייצג עו"ד בן צור שהגיע למעמד זה אחרי כ־15 סנגורים שהיו שם לפניו, ביניהם יוסי אשכנזי, מיכה פטמן, יוסי שגב, נבות תל צור ואפילו השופט בדימוס עודד מודריק. בן צור הגיע לנתניהו לאחר שהמיליארדר לארי אליסון פנה לארנון מילצ'ן - שאותו ייצג בן צור וסייע לו להפוך מחשוד לעד תביעה - וביקש לשחררו. המעבר עורר תהיות אתיות שיתגברו בעת החקירות הנגדיות של מילצ'ן והדס קליין בידי עו"ד עמית חדד. הבחירה בו ממשיכה את הדבקות של נתניהו במורשת סנגורו המנוח יעקב וינרוט. גם בן צור, וגם חדד שמייצג בתיקי 1000 ו־2000, הם בוגרי וינרוט. ככאלה הם יצירתיים, נחושים ובעלי נטייה מובהקת לבחון גבולות ואף להרחיבם. בן צור חילץ לאחרונה את ראש לשכת עורכי הדין עו"ד אפי נוה מכתב אישום בפרשת מין־תמורת־מינוי ומייצג בתיק הצוללות את מיקי גנור.

 

את שאול ואיריס אלוביץ' מייצגים בהתאמה השותפים עורכי הדין ז'ק חן ומיכל רוזן־עוזר. לשניהם עבר עשיר בפרקליטות. חן, לצד יהושע רזניק, היה מתובעי אריה דרעי. רוזן־עוזר הובילה את התביעה בשני מגה תיקים - ישראל פרי ורשות המסים שהסתיים בשליחת ראש הרשות ג'קי מצא לכלא. חן מייצג את המשנה לראש המל"ל לשעבר אבריאל בן יוסף בתיק הצוללות.

 

פניה של רוזן־עוזר לשיפוט והיא מועמדת מובילה לביהמ"ש הכלכלי. היא היתה אמורה להתמנות כבר, אך איריס אלוביץ' חייבת תודה ליו"ר ועדת חוקה יעקב אשר שמעכב את העברת התקנות להרחבת סמכויות ביהמ"ש הכלכלי ומנע את הדחיפות להגדלת מספר השופטים. זו היתה מובילה את רוזן־עוזר בסבירות גבוהה למחוזי בתל אביב במקום המסע היומי שנפתח היום למחוזי בירושלים.

x