$
מחפשי עבודה

בזכות עבודה היברידית: שכר עובדי ההייטק בצפון עלה ב-8%

השכר בהייטק בכל הארץ עלה ב- 5%. העבודה מהבית או חלקית מהמשרדים הפחיתה את חשיבות המיקום הגיאוגרפי והשכר בפריפריה עלה; העובדים המבוקשים ביותר בחברות הטכנולוגיה בצפון הם מתכנתי ++C עם עלייה של 36% בביקוש וזינוק של 15% בשכרם, כך מנתונים של קבוצת SQLink

מעין מנלה 14:3929.03.21

בחודשים האחרונים ההייטק הוא הראשון להתאושש וחברות ההשמה מדווחות על עלייה בביקושים וגם בשכר. מכיוון שחלק מהחברות עדיין עובדות מהבית וחלקן עברו למודל עבודה היברידי, משמעות מקום המגורים ומיקום משרדי החברה קטנה - עובדים שאינם גרים במרכז יכולים לעבוד בחברות שנמצאות במרכז הארץ וכן, מועמדים שמתגוררים במרכז אינם פוסלים את האפשרות לעבוד במקומות מרוחקים יותר.

 

בעוד שהשכר של עובדי ההייטק בכל הארץ עלה ב-5% בשנה האחרונה, בצפון נרשמה עלייה גדולה במעט - 8%. בנוסף, יש עלייה בביקושים לעובדי הייטק, במיוחד למתכנתי ++C שהביקוש להם עלה ב-36% בצפון לעומת 12% במרכז, כך לפי נתונים של חברת SQLink הנכונים לחודש מרץ 2021 בהשוואה לשנה שעברה.

 

העובדים המבוקשים ביותר בצפון הם מתכנתי ++C ואחריהם מהנדסי שבבים ולוחות אלקטרוניים עם עלייה של 23% בביקוש בצפון לעומת 8% במרכז; מהנדסי וריפיקציה ראו גידול של 22% בביקוש ומתכנתי DevOps עם עלייה של 21% בביקוש. במרכז הביקוש למהנדסי וריפיקציה עלה ב-10% ולמהנדסי DevOps ב-11%. לעומת זאת, הביקוש למהנדסי Deep Learning ובינה מלאכותית זינק במרכז ב-35% ואילו בצפון הייתה עלייה צנועה יותר של 13% בביקושים.

 

מתחם מת"ם בחיפה מתחם מת"ם בחיפה צילום: אלעד גרשגורן

 

 

"לאחר שנים שבהן חברות ההיי-טק בצפון התקשו להתחרות בחברות מהמרכז ונמנעו מלהציג למועמדיהן תנאים דומים, לראשונה זה שנים הן שיפרו את ההצעות שלהן, יישרו קו - והגדילו את עליויות השכר לעובדים. הקטילזטור לשינוי הוא נגיף הקורונה: כללי הריחוק החברתי והעבודה מהבית הולידו מודל עבודה היברידי וטשטשו את הגבולות הגיאוגרפיים. כתוצאה מכך, מועמד תושב הצפון אינו כבול עוד למשרות בסביבתו הקרובה – ואין מניעה שימצא מקום עבודה המרוחק מביתו, שכן ממילא הוא לא צפוי לבקר בו לעיתים תכופות. ביטול פרמטר המרחק משפיע, אגב, גם בכיוון ההפוך: בניגוד לעבר, מועמדים מאזור השרון או המרכז אינם פוסלים על הסף הזדמנויות עבודה בצפון. למועמדים נפתחו יותר אופציות, התחרות גדלה, ואיתה השתפרו גם תנאי השכר. כך, לדוגמה, משכורתו של תוכניתן ++C, עם ארבע שנות ניסיון בסטארט-אפ בעולם המדיקל, עמדה בשנת 2019 על 28 אלף שקל. כיום על פוזיציה זהה הוא ישתכר 32 אלף שקל בחודש", אומרת טלי קמפינסקי, מנהלת מגזר צפון בקבוצת SQLink.

 

חמש שפות התכנות המבוקשות ביותר בצפון הן ++C; C#; פייתון; C ו-JAVA. במרכז לעומת זאת, השפה המבוקשת ביותר היא פייתון, אחריה JAVA, במקום השלישי ++C, אחריהן Node.js ולבסוף react.

 

"בהייטק כמו בהייטק, גובה השכר וחבילת התנאים נשארו השיקול העיקרי לבחירת מקום העבודה. עם זאת, הקורונה חיזקה שני שוקולים נוספים שבעבר נדחקו הצידה. הראשון הוא איזון בין העבודה לבית: אנשים בכל ענפי המשק מעידים כי השנה האחרונה גרמה להם 'להוריד את הרגל מהגז' ולהבין שאיזון כזה הוא צורך ולא מותרות. שיקול נוסף, שהפך לרלוונטי במיוחד בעקבות המשבר הוא האיתנות הפיננסית של החברה והיציבות התעסוקתית. משבר הקורונה פגע מאוד בתעשיית הסטארט-אפ, חברות רבות 'הקפיאו' פעילות או נסגרו, ובעקבות זאת ניתן לראות נהירה לחברות גדולות ויציבות יותר, ורצוי כאלה המקפידות על איזון עבודה בית", אומרת קמפינסקי. השיקולים העיקריים של מועמדים בבחירת מקום עבודה בהייטק הם לפי סדר יורד: תנאים ושכר, איזון עבודה בית, איתנות פיננסית, אתגר והתפתחות מקצועית ומשמעות בעשייה.

 

בחברת ההשמה נישה מקבוצת דנאל מזהים את העלייה בשכר בהייטק בכל איזורי הארץ ולאו דווקא הבדלים בין המרכז לצפון. "בשלושת החודשים האחרונים אנו מזהים עלייה ממוצעת של כ-10% בשכר העובדים בתחום ההייטק בכל אזורי הארץ. העלייה הכללית בשכר בתקופה האחרונה נובעת מעליה בביקושים ופתיחת משרות חדשות לעובדים, לאור החזרה לשגרה יציבה. העליה בביקושים יצרה מטבע הדברים, עלייה ברמות השכר והשוק הפך לשוק של מועמדים. השפעות הקורונה והמעבר של מרבית חברות ההייטק לעבודה היברידית או לחילופין עבודה רק מרחוק - היטיבה עם עובדי הפריפריה. מקום מגורו של העובד הפך להיות זניח, מאחר והוא יכול לעבוד מכל מקום שירצה ולא מחויב להגיע למשרד ולכן לשמחתנו כיום כבר אין הבדל משמעותי כבעבר, בין פריפריה למרכז", אומרת דנה לביא, מנכל"ית חברת ההשמה נישה מקבוצת דנאל.

x