$
משפט

בג"ץ העניק למדינה עוד 4 חודשים לתיקון האפליה בחוק הפונדקאות

המדינה, שהיתה אמורה לתקן את החוק עד 1 במרץ, ביקשה ארכה של 9 חודשים בשל שנת הקורונה. לפני שנה קבע בג"ץ שיש לאפשר לזוגות בני אותו המין, ולגברים יחידים בעלי זיקה גנטית ליילוד, גישה להסדר פונדקאות בישראל; העותרים: "עכשו באמת נגמרו למדינה התירוצים"

חמשת השופטים בבג"ץ האפליה בחוק הפונדקאות הורו אתמול למדינה לעדכן את בית המשפט על קידום חוק פונדקאות שוויוני, עד ל-1 ביולי השנה - ארבעה חודשים מאוחר יותר מהמועד המקורי שנקבע לעדכון זה בפסק הדין החלקי בעתירה בפברואר שעבר.

 

 

 

בכך, קיבל בג"ץ באופן חלקי את נימוקי המדינה לכך שלא הספיקה לתקן את החוק בשנת הקורונה, אולם נמנע מלהעניק לה 9 חודשים עד 1 בדצמבר, כפי שביקשה ממנו בסוף החודש שעבר.

 

בפסק דינו החלקי של בג"ץ פסקו השופטים פה אחד כי מניעת האפשרות מגברים יחידים ומבני זוג מאותו מין להתקשר בהסכם לנשיאת עוברים בישראל אינה חוקית ופוגעת בזכויות החוקתיות לחיי משפחה ולשוויון.

 

איתי ויואב פנקס ארד, העותרים (לצד "אבות גאים" ו"תמוז") מסרו כי "בג"ץ גילגל תפוח אדמה לוהט אחד אל אחרי הבחירות, ואם יש נחמה היא שעכשיו באמת נגמרו למדינה התירוצים. לא חשבנו שהיה נכון לקבל את תירוץ הקורונה - היא הרי לא הסיבה האמיתית לכך שכבר יותר מ-11 שנים המדינה גוררת רגליים בעתירה הזו, כמו ברבות אחרות. אבל עכשיו זה ברור שאם בממשלה ובכנסת לא יתעשתו, בעוד כארבעה חודשים נוכל לראות פסק דין סופי למען שוויון. אנחנו מחכים".

 

הפגנת הלה"טבים נגד חוק הפונדקאות הפגנת הלה"טבים נגד חוק הפונדקאות צילום: אלכס קולומויסקי

 

בג"ץ קבע בפברואר אשתקד פה אחד כי יש לאפשר לזוגות בני אותו המין, ולגברים יחידים בעלי זיקה גנטית ליילוד, גישה להסדר פונדקאות בישראל. בית המשפט נתן לכנסת פרק זמן של שנה לתקן את הוראות החוק המפלות. בג"ץ קבע כי הוראות הסדר הפונדקאות הקבוע בחוק הסכמים לנשיאת עוברים ובהוראות חוק תרומת ביציות, המונעות מגברים יחידים ומבני הזוג מאותו המין את האפשרות לעשות שימוש בהסדר פונדקאות, פוגעות פגיעה בלתי מידתית בזכות לשוויון ובזכות להורות של קבוצות אלה - ואינן חוקתיות.

 

 

שופט בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן שופט בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן צילום: אוהד צויגנברג

 

השופט עוזי פוגלמן כתב בהחלטה בפברואר 2020: "בצד הפגיעה הקשה בכבודו של כל אחד מאותם גברים שהיו רוצים לפנות להליך פונדקאות והדבר נשלל מהם, הסדר הפונדקאות הנוכחי פוגע בכבודם גם בגלל המסר הפוגעני הטמון בו ביחס לקבוצה שעליה הם נמנים. ההסדר שאומץ מגלם בחובו תפיסות עומק חברתיות שלפיה 'הורות נשית' עדיפה וראויה יותר על פני 'הורות גברית', וכי משפחה המורכבת מאם ומאב או מאם בלבד היא משפחה 'עדיפה', ראויה' ו'רצויה' יותר ממשפחה המורכבת מגבר יחיד או משני גברים. זהו מסר שלטוני פוגעני, החוטא לחובתה הבסיסית של המדינה לכבד כל צורת חיים וכל תא משפחתי שמבקש אדם לעצמו".

 

ב"כ העותרים עו"ד חגי קלעי מסר: "בית המשפט מפגין אורך רוח רב למחדלה של הכנסת לתקן את האפליה. הכנסת והממשלה, מנגד, אינן מכבדות את ההחלטות השיפוטית, ואינן מנסות כלל לפעול כדין. בתווך נפגעים בשר ודם, שמשלמים את מחירה של האפליה. ניתן לקוות, כי תהיה זו הארכה האחרונה, וכי ביולי הקרוב יינתן סעד אמיתי על ידי בית המשפט".

x