$
בחירות 2021

חודש מאז הצגת תוכנית "9 הצעדים להזנקת הכלכלה" - רק שני חלקים הועברו לאישור היועמ"ש

אביחי מנדלבליט שוב מזהיר את שר האוצר ישראל כץ מפני קידום התוכנית הכלכלית בתקופת בחירות ללא היוועצות עמו, ומציין כי בחודש שחלף מאז הצגת התוכנית הועברו לידיו שני אלמנטים בלבד מתוכה - זה העוסק במענק חד פעמי לנכים, וזה העוסק בתיקון טיוטת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים

עמיר קורץ ואתי אפללו 19:1721.02.21

אף שכמעט חודש עבר מאז שראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ הציגו את התוכנית הכלכלית שלהם למאבק במשבר הקורונה, ובראשה מתן מענקים ישירים לציבור, מסתבר כי עד היום התוכנית כלל לא הועברה לידיו של היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט, למעט שני אלמנטים בלבד מתוכה.

 

כזכור, את התוכנית הכלכלית הציגו נתניהו וכץ במסיבת עיתונאים חפוזה שכונסה וזומנה על ידי הליכוד במה שנראה היה אז כחלק מ"כלכלת הבחירות". היא לא תואמה אז עם הגורמים המקצועיים באוצר ובשאר המשרדים ואף לא עם מנדלבליט, אף שזה ביקש מכץ כמה ימים קודם לכן שהתוכנית תיעשה בתיאום מוקדם מולו ואף הזהיר מפני "שימוש לא ראוי בכוח השלטוני ובמשאבי המדינה לתעמולה או להשגת יתרון לא הגון למפלגה או למועמד מסוים".

 

 

במכתב ששלח היום (א') מנדלבליט לכץ הוא מציין כי "על אף חלוף חודש ימים מאז מועד משלוח המכתב האמור, עד למועד זה טרם הוצגו לפני גורמי המקצוע והייעוץ המשפטי לממשלה מרבית פרטי התוכנית. זאת בשעה שביחס ליוזמות ממשלתיות אחרות, ובפרט כאלו הקשורות לטיפול במשבר שנוצר כתוצאה מהתפרצות נגיף הקורונה ולמגוון רחב של נושאים אחרים, מתקיים שיח שכזה, כעניין שבשגרה".

 

מנדלבליט מזכיר שוב את מכתבו מלפני חודש לכץ וכותב שוב כי "יש להבטיח שההחלטות והיוזמות שתציג הממשלה במסגרת התוכנית הכלכלית שהצגת – ככל שיוחלט לקדמה, תתקבלנה בתיאום מוקדם עם גורמי המקצוע והייעוץ המשפטי, כמקובל, במטרה להבטיח שמירה על הוראות הדין, תוך הקפדה על הריסון והאיפוק הנדרשים בתקופת בחירות". ראש הממשלה בנימין נתניהו הסתייג ממכתבו זה של היועמ"ש, וציין כי פקידים לא ימנעו ממנו לעזור לאנשים שנפגעו מהקורונה.

 

התוכנית הכלכלית של נתניהו וכץ – תוכנית "9 הצעדים להזנקת הכלכלה" שעלותה נאמדה בכ-15 מיליון שקל – זכתה לביקורת רבה על הצגתה ללא אישור כל הגורמים המקצועיים והייעוץ המשפטי ערב בחירות.

 

אביחי מנדלבליט וישראל כץ אביחי מנדלבליט וישראל כץ צילומים: יאיר שגיא, אבי מועלם

 

התוכנית כוללת תשעה צעדים, כאשר הצעדים השנויים במיוחד במחלוקת הם מתן מענקים הן לעצמאים והן לכלל האזרחים (למבוגרים עד עשירון שבע, לילדים - בתוכנית המקורית - עבור כל האוכלוסיה). בנוסף התוכנית כוללת צעדים כמו מענק לעובדים שחוזרים למעגל העבודה, צעדים להפחתת רגולציה ועוד. נגיד בנק ישראל אמיר ירון הסתייג מהכוונה להעניק מענק לכלל האזרחים, בטענה כי ישנם אמצעים טובים יותר להתמודדות עם ההשפעות הכלכליות של הקורונה בעת הזאת. בעקבות התערבותו, המענקים שמתוכננים לתת עבור ילדים יוגבלו גם כן עד עשירון שביעי.

 

שכירים רבים ממתינים דווקא לתוכנית המענקים לחוזרים למעגל העבודה, שכן תוכנית דומה כבר אושרה בעבר, אך לא יצאה לפועל. תמרוץ עובדים ומעבידים לחזור למעגל העבודה מסתמן כאחד האתגרים העיקריים בעת הזו, ודווקא תוכניות בתחום, למשל תוכנית מענקים למעסיקים שמשיבים עובדים לעבודה, לא נחלו עד כה הצלחה.

 

כעת מסתבר, על פי מכתבו של מנדלבליט, שרק שתי נקודות מתוך התוכנית הועברו על ידי השר כץ לעיונו של היועמ"ש – מענק חד פעמי לנכים ותיקון טיוטת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים. לגבי שתי נקודות אלה כתב מנדלבליט לכץ כי אין מניעה משפטית לקדם את ההצעות.

 

מנדלבליט מציין עוד במכתבו: "מובן, כי אין אמירה קטגורית לפיה לא ניתן מבחינה משפטית לקדם כל תוכנית כלכלית בתקופת בחירות. כל זאת בכפוף לכללים הידועים שפירטתי במכתבי שבסימוכין, ובראשם, האיפוק והריסן הנדרשים, בן היתר, על מנת שהממשלה היוצאת לא תקבל החלטות שתקשנה על הממשלה החדשה, שתכהן מכוח אמון הכנסת הבאה, לממש את מדיניותה לפי רצון הבוחר". הוא שוב חוזר על הזהרתו הברורה: "יש להיזהר מפני שימוש לא ראוי בכוח השלטוני ובמשאבי המדינה לתעמולה או להשגת יתרון לא הוגן למפלגה או למועמד מסוים".

 

שר האוצר כץ שלח בתגובה מכתב ליועמ"ש, בו ציין כי סעיפי התוכנית נדונו ידי הגורמים המקצועיים באוצר, שגם השמיעו את דעותיהם בפניו ובפני נתניהו, וכי הם התייעצו עם גורמים מקצועיים נוספים לצורך גיבושם. כץ ציין עוד כי ביחד עם מכתבו הוא מעביר אל מנדלבליט את התוכנית במטרה שיפעל לקידומה המהיר. עוד ציין השר כץ, כי יועמ"ש משרד האוצר, אסי מסינג, מתנהל באופן חד צדדי ועוין, ואף הילך איימים על הפקידות באוצר ואסר עליה להשתתף בדיונים לגיבוש המתווה לתוכנית מפורטת.

 

נציין כי גם ללא התוכנית הנוכחית, לעצמאים הובטחו המענקים עד יוני 2021, ורק החודש הם קיבלו בנוסף מענק מיוחד על פגיעה מתמשכת. בנוסף, דמי האבטלה של שכירים מובטחים גם הם עד לאותו מועד.

x