$
משפט

פרקליטי נתניהו ביקשו לדחות את משפטו לאחר הבחירות, השופטים טרם החליטו

פרקליטי רה"מ ביקשו לדחות את שלב ההוכחות ב-3 חודשים לפחות, אולם הערכה היא שהוא יידחה בחודש עד חודש וחצי. ראש ההרכב, השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, אמרה בתום הדיון: "תודה רבה לכולם, אנחנו נשקול את הכל". קודם לכן רה"מ אישר בקולו את המסמך שהגישו עורכי דינו, וכפר באישומים נגדו. גם שאר הנאשמים - הזוג אלוביץ' ונוני מוזס, כפרו בעובדות כתב האישום

יעל פרידסון ונינה פוקס, ynet 12:5708.02.21

אחרי דחייה בגלל סגר הקורונה ראש הממשלה בנימין נתניהו התייצב הבוקר (ב') תחת אבטחה כבדה לדיון שני בהשתתפותו בבית המשפט המחוזי בירושלים, שבו הוא והנאשמים האחרים בתיקי האלפים - שאול ואיריס אלוביץ' ונוני מוזס - הודיעו כי הם כופרים באישומים המיוחסים להם. בתום הדיון לא התקבלה בינתיים החלטה לגבי בקשת הסנגורים לדחות את המשפט בין 3 ל-4 חודשים. הערכה היא ששלב ההוכחות יידחה בחודש-חודש וחצי.

 

 

12:51: הדיון הסתיים ללא החלטה ממשית על תחילת שלב ההוכחות. ראש הרכב השופטים, השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, אמרה בתום הדיון: "תודה רבה לכולם, אנחנו נשקול את הכול". לפי שעה מסתמן כי שלב ההוכחות יידחה לכל הפחות בחודש עד חודש וחצי.

 

 

בנימין נתניהו היום בבית המשפט בנימין נתניהו היום בבית המשפט צילום: רויטרס

 

12:45 - סנגורי נתניהו והזוג אלוביץ' ממשיכים לטעון בפני השופטים כי אינם בשלים להתחיל בשלב ההוכחות. עו"ד בעז בן-צור ביקש לקיים דיון נוסף לפני פתיחת דיוני ההוכחות, ולפתוח בהתדיינות לפי סעיף 144 שבו מגיעים הצדדים להסכמות לייעול הדיון. הוא הזכיר כי יש עוד בקשות בנוגע לחומרי החקירה שממתינות להכרעת השופטים. השופטת פרידמן-פלדמן השיבה לו: "זה מונח על שולחננו".

 

"נכון שהייתם עסוקים בטענות מקדמיות אבל במקביל ידעתם שהתיק אמור להתחיל להתנהל", אמרה להם. "התיק הזה היה אמור להתחיל כבר לפני חודשים. הוא לא התחיל כי היה קורונה, רצינו להיות אחראים ולא לאסוף יותר מדי אנשים". השופט בר-עם ביקש מהסנגורים להבהיר בכמה ימים הם מבקשים לדחות את תחילת דיוני ההוכחות, ועו"ד בן-צור השיב: בין 90 ל-120 יום. "למעשה אתם מבקשים לדחות את שלב ההוכחות בחצי שנה", השיבה להם השופטת פרידמן-פלדמן.

 

12:16: עו"ד מיכל רוזן-עוזר, שמייצגת את איריס אלוביץ', התייחסה גם היא להתנהלות הפרקליטות כלפי ההגנה של הנאשמים, ולסדר הבאת העדים: "לא צריך להתיש אותנו. אנחנו לא יכולים שיגלגלו אותנו בהליכי סרק. כל החלטה שדוחה את עמדת הפרקליטות זוכה לפרשנות יצירתית שמרוקנת אותה מתוכן".

 

 

משאל: שאול אלוביץ' ועורך דיני ז'אק חן משאל: שאול אלוביץ' ועורך דיני ז'אק חן צילום: ראובן קסטרו

 

 

12:00 - עו"ד ז'ק חן, סנגורו של שאול אלוביץ', אמר כי הופתע מכך שהפרקליטות בחרה להתחיל בתיק 4000, הגדול ביותר, והתרעם על הפרקליטות נוכח העובדה שלא הועברה לידיו רשימה מסודרת של כל העדים בפרשה. הפרקליטות העבירה לידי ההגנה ארבע קבוצות עדים, ופירטה את סדר הקבוצה הראשונה בלבד – בכירי וואלה, ובראשם המנכ"ל לשעבר אילן ישועה.

 

חן אמר כי חומר החקירה עצום. "אכן זכותה של התביעה לקבוע וגם לבית המשפט אין מה לעשות, אבל הדבר מחייב היערכות מתאימה. לא יכול להיות שבמגה תיק של 100 אלף מסמכים דוחקים בנו ומאיצים בנו, ואנחנו צריכים להתכונן למשפט כזה בלי שאנחנו יודעים לעשות את זה". השופטת פרידמן-פלדמן השיבה לו: "היינו אמורים לשמוע מזמן ראיות. מה אדוני מבקש ומה מאיצים בנו? אנחנו כבר שנה אחרי הגשת כתב האישום".

 

11:52: הסתיימו הדיונים בבקשות נתניהו, וכעת עברו השופטים לדון בסדר הבאת העדים.

עו"ד יהודית תירוש מפרקליטות מיסוי וכלכלה אמרה כי "אנחנו הודענו על כל קבוצות העדים. בקבוצה הראשונה, שכוללת עדים גדולים כמו העד ישועה, חפץ, זה ייקח לא שבוע ולא שבועיים, בלשון המעטה. לגבי קבוצות העדים הנוספות, אכן לא אמרנו מה הסדר כי אנחנו מחכים למועדים קונקרטיים. רובם לא עדים גדולים מלבד פילבר".

התובעת עו"ד ליאת בן ארי הוסיפה כי ייתכן שיבקשו להתחיל דווקא בתיק 1000, והוסיפה כי בית המשפט יעודכן בנושא בהמשך. את הצעד נימקה ב"כל מיני סיבות".

 

11:40 - כעבור שעתיים ו-17 דקות, הסתיימו הטיעונים בנושא אישורי היועמ"ש לפתיחה בחקירות נגד נתניהו. כעת, טוענים הסנגורים בפני השופטים בעניין הנספח שהוגש עם כתב האישום, ובו 315 אירועים שקשורים בסיקור של נתניהו ובני משפחתו באתר וואלה. הפרקליטות, נזכיר, מייחסת לנתניהו מעורבות ב-150 בקשות שונות.

 

11:18: יהודית תירוש, מנהלת מחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה, אומרת שהניסיון של סנגורי ראש הממשלה להציג את "אירוע בזק" כחקירה נפרדת מראש הממשלה מוזר. "זה ניסיון מופרך ולא נכון", אמרה. "נבדק למה פילבר (עד המדינה ומנכ"ל משרד התקשורת לשעבר – נ"פ וי"פ) נתן הטבות לבזק ולאנשים אחרים, כולל דיווחים מטעים לבורסה ולשוק ההון. הסמכויות של רשות ניירות ערך ברורות מאוד. יש לה גם סמכות נגררת לחקור עבירות שוחד, זו לא תהיה הפעם הראשונה".

 

 

עו"ד יהודית תירוש עו"ד יהודית תירוש

 

סנגורי נתניהו ניסו להשיב, אולם היא פנתה אליהם באומרה: "אל תפנו אליי. תשבו בשקט".

 

בהמשך הסבירה כי "גם בתיק 2000 לא הגיעו ביום בהיר אחד קלטות ואז החליטו לפתוח בחקירה. בתיק שניסו לבדוק מדוע פילבר מיטיב עם בזק, מיולי ועד אוקטובר 2017. באוקטובר עולה אינדיקציה מעבר לפילבר. הדבר הזה בא לידי ביטוי באישור של 2 באוקטובר. לאישור הזה נלוותה חוות דעת של פרקליטות מיסוי וכלכלה, זה המניע שחושבים שיש מאחורי הדבר הזה. את זה משום מה חברי לא אמר. אלמלא היה צריך לבדוק אז משהו שקשור בחקירה 1, לא היה צורך ללכת ליועמ"ש. חקירת מניע של מנכ"ל משרד התקשורת היא לגמרי בסמכותו של היועמ"ש".

 

11:15 - השופטת רבקה פרידמן-פלדמן מקשה על התובעת בן ארי. "אני לא שומעת תשובה חד-משמעית. האם כל מה שיש בפרוטוקולים זה כל האישורים, או שיש אישורים שלא תועדו בשום מקום?". בן ארי השיבה לה כי "באופן עקרוני האישורים נמצאים בפרוטוקולים". השופטת הוסיפה להקשות ותהתה בפניה: "ואם זה לא נמצא, מה המשמעות?".

בן ארי ציינה כי "כל מה שאנחנו צריכים להציג זו הסכמה לפתיחה בחקירה. כאשר היועמ"ש מדבר על עשרות ישיבות, הוא מדבר על הסכמה לפתיחה בחקירה ועל ליווי שוטף של החקירות הללו מרגע שנפתחו". הא הוסיפה: "על זה שזה לא כתוב בצורה מיטבית אני מסכימה איתכם".

 

 

השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, ראש ההרכב השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, ראש ההרכב צילום: עמית שאבי

 

11:00 -  התובעת בתיקי ראש הממשלה, עו"ד ליאת בן ארי, אמרה כי "לא שמענו פה משהו חדש, הכול כבר נאמר. כל האישורים קיימים, היועץ מאשר את הדברים, מתאר איך הדברים נוהלו, היו עשרות ישיבות והיו התייחסויות כמעט לכל פעולה".

 

 

התובעת ליאת בן ארי התובעת ליאת בן ארי צילום: ראובן קסטרו

 

10:58: סנגוריו של נתניהו סיימו לטעון בפני השופטים. כעת עולה התביעה לטעון. 

 

 

10:48 - סנגורו של נתניהו בתיקים 1000 ו-2000, עו"ד עמית חדד, עלה לטעון בפני השופטים בעניין אישור היועמ"ש. "רצו לחקור הסתעפות, ולכן אומר בג"ץ שנדרשת הסכמת היועץ לחקירה בהיבטים אחרים באותה החקירה", טען בפני השופטים. "הסטייה הזו, בדילוג הזה לעבר אירוע חקירתי אחר לפי בג"ץ, היא פסולה. זה מה שקרה בתיק 1000. היועמ"ש כשל בתיק הזה שאמרו שיש אישור לחקור כשלא היה אישור לחקור". עו"ד בן-צור ביקש להוסיף לדבריו, והשופטים הקציבו לו חמש דקות נוספות. 

 

 

בנימין נתנניהו ועו"ד עמית חדד בנימין נתנניהו ועו"ד עמית חדד צילום: ראובן קסטרו

 

 

10:30 - השופטת רבקה פרידמן-פלדמן מבקשת מבן צור להתמקד. "אדוני, הכול כתוב. אני מחזיקה את המסמך ויכולה לדקלם. יש לאדוני עשר דקות לסיים", אמרה לו. לבקשתו, הוקצבה לו רבע שעה לסיים את דבריו.

 

10:20 - בן-צור: "הוא (נתניהו - נ"פ וי"פ) נחקר על כל דבר ודבר, ולא הוזהר שהוא נחקר על שוחד. הרשות לניירות ערך יכולה לחקור בנושאים שקשורים לניירות ערך או עבירות נלוות. הלכה חבורת החוקרים וחקרה תיק אחר. אין אישור כדין, והתוצאה היא שמוגש כתב אישום פרטיזני על-ידי רשות חקירתית", אמר. "הוא נחקר ביחס לפרשה לא קשורה, עניין פרטי שלו. בשלב מסוים נודע לחוקרים שיש לו הקלטות שלו ושל מר מוזס, אבל זה לא קשור לחקירה ההיא". 

 

10:05 - סנגורו של נתניהו בן-צור ממשיך לטעון בעניין האישור לפתיחה בחקירות. "אם בית המשפט מוצא שהחקירה הפלילית נפתחה ללא אישור זה צעד של בטלות", אמר לשופטים. "סיכומים בעל פה אין להם משקל". לטענתו, "החקירה הפלילית הזו - תוצאתה שינוי משטרי. פעם אחר פעם טוענת המאשימה שהיועץ נתן אישור לחקירה ולהיקף, וזה בסדר. הבעיה היא שבאה רשות חקירתית - משטרה או רשות ניירות ערך, ופועלת באופן פרטיזני. זה בדיוק מה שהחוק רצה למנוע. זה חמור מאוד". 

 

10:00 - עו"ד בן-צור טוען כי אין שום מסמך שבו נכתב כי מנדלבליט מאשר פתיחה בחקירה נגד ראש הממשלה בעניינים שבהם נחקר. השופט משה בר-עם משיב לו: "אין מחלוקת שלא ניתן אישור כזה. אדוני מתעלם מזה שיש מזכר חתום על ידי היועץ שאומר 'אני אישרתי'". בן-צור המשיך: "אני לא מתעלם. אני מוחה על הפער בין המזכר לבין המסמכים שנמסרו לנו. המילה ראש ממשלה לא מופיעה במה שנמסר לנו". השופט בר-עם העיר לבן-צור שלא יתפרץ לדבריו.

 

9:57: עו"ד בן-צור ממשיך לטעון בנוגע לאישור היועץ המשפטי לממשלה לפתיחה בחקירה נגד נתניהו. "זה המינימום של המינימום שיועמ"ש יכתוב ויאשר פתיחת חקירה של ראש ממשלה", אמר. מנדלבליט, נזכיר, הסביר בעבר כי נתן באופן אישי את הסכמתו לחקירות נתניהו. מנדלבליט אמר כי הסכים למהלכי הבדיקה והחקירה בעניינו של ראש הממשלה וליווה אותם. עוד הבהיר בעבר כי אין חובה לתת "הסכמה בכתב" לפתיחה בחקירה.

 

09:51 - השופטת פרידמן-פלדמן פונה לסנגורו של נתניהו עו"ד בעז בן-צור: "אדוני הגיש בקשה של 37 עמודים, כולל פסיקה מפורטת. אדוני יתמקד". בן-צור השיב לה: "הסוגיה הזו היא סוגיה רצינית. אני מבקש לתת לי לסיים את הטיעון כי יש בה טענה מהותית". פרידמן-פלדמן ענתה: "אני מבינה שהטענה מהותית אבל אורך הרוח מוגבל".

 

09:44 - שיירת ראש הממשלה עזבה את בית המשפט המחוזי בירושלים. הדיון במשפט ממשיך להתנהל.

  

09:38 -  אחרי שקיבל לידיו פתק, נתניהו עזב את אולם בית המשפט, באומרו: "תודה רבה לכולכם". מבחינה חוקית, ראש הממשלה אינו נדרש לשהות בשלב הדיון בחומרי החקירה. 

 

09:23 - סנגורו של נתניהו, עו"ד בעז בן-צור, ביקש לדון בסוגיית אישור היועץ המשפטי לממשלה לפתיחת החקירות נגד ראש הממשלה.

 

"בשנת 1966 קמה הכנסת כרשות מחוקקת וחוקקה את חוק יסוד: הממשלה. רואים טקסט ארוך של 30 עמודים. אני אראה פער אינסופי בין החוק, לבין מה שנעשה כאן", אמר בן-צור. "בית המשפט מודע לתהליך ההחלטות של היועץ. בכל שלב ושלב בבדיקה התקבלו היקף החלטות ומצב ההחלטות, והשאלה אם יש מקום לחקירה. האופציה הפשוטה היא שבתיק 1000 אין אישור של היועמ"ש. אין אישור לחקור את תיק 1000".

 

לדברי בן-צור, "לגבי תיק 4000, יש סעיף שלא התייחס לחקירה שנעשתה באופן עצמאי על-ידי הרשות לניירות ערך שחקרה את תיק 4000 במשך חודשים מבלי לקבל אישור של היועמ"ש".

 

 

בנימין נתניהו וסנגורו בעז בן צור בנימין נתניהו וסנגורו בעז בן צור צילום: ראובן קסטרו

 

09:21 - השופטת רבקה פרידמן-פלדמן פנתה לעורכי דינו של ראש הממשלה נתניהו ושאלה אם יש להם מה להוסיף לתשובה שהגישו לכתב האישום, שאותה הגדירה "ארוכה ומפורטת". נתניהו השיב בקולו: "אני מאשר את התשובה בכתב שהוגשה לכתב האישום". גם הנאשמים שאול ואיריס אלוביץ' ונוני מוזס אישרו בקולם את התשובה שהגישו לכתב האישום. הצדדים סיימו את שלב המענה לכתב האישום, ועוברים לבקשות בנוגע לחומרי החקירה.

  

נתניהו בביהמ"ש נתניהו בביהמ"ש צילום: ראובן קסטרו

 

 

09:18 - הרכב השופטים, הכולל את השופטת רבקה פרידמן-פלדמן, השופט משה ברעם והשופט עודד שחם נכנס אל האולם. הדיון מתחיל. השופטת פרידמן-פלדמן הקריאה את מספר התיק, את התאריך, ובדקה כי כל הנאשמים הגיעו. 

 

09:16 - כל הנאשמים נכנסו לאולם בית המשפט. ממתינים להרכב השופטים בראשות השופטת רבקה פרידמן-פלדמן.  

 

 

09:10 - הדיון עדיין לא התחיל. נתניהו עומד באולם בית המשפט ומתייעץ עם עורכי דינו. כל העת הוא מנסה להפנות את גבו למצלמה. 

 

09:05 - תמיכה מהליכוד. שרת התחבורה מירי רגב כתבה לראש הממשלה לפני הדיון: "אמנם אנחנו לא איתך פיזית, אך אנחנו איתך מרחוק - מחזקים אותך ותומכים בך". היא הוסיפה כי "כמו רבים בציבור אני מאמינה בחפותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו".  

 

08:54 -  בנימין נתניהו נכנס אל אולם בית המשפט

 

בנימין נתניהו נכנס אל אולם בית המשפט יחד עם עורכי דינו בעז בן-צור ועמית חדד. גם התובעת בתיקי האלפים, עו"ד ליאת בן ארי, הגיעה אל האולם.

 

08:36 - שיירת ראש הממשלה הגיעה לבית המשפט המחוזי בירושלים

 

מחוץ לבית המשפט התאספו מפגינים נגד נתניהו. גם שאול אלוביץ' הנאשם בתיק 4000 הגיע לבית המשפט, שסביבו נפרסה אבטחה חסרת תקדים. כל הרחובות המובילים לרחוב צלאח א-דין, שבו שוכן המשכן, נחסמו לתנועה הבוקר.

 

 

נתניהו וסנגוריו נתניהו וסנגוריו צילום: ראובן קסטרו
ראש הממשלה בנימין נתניהו מגיע לבית המשפט ראש הממשלה בנימין נתניהו מגיע לבית המשפט צילום: קונטקט

 

נתניהו: "המשפט יתנהל כסדרו, גם בימי סגר הדוק לא מפסיקים את זה"

 

ארבעת הנאשמים - נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ' ונוני מוזס - כצפוי כפרו באישומים המיוחסים להם. המענה לכתב האישום כבר הוגש בכתב ב-18 בינואר. בשבוע שעבר הצהיר נתניהו כי "המשפט יתנהל כסדרו, בדיוק כמו שמתנהל גם בימי סגר הדוק ביותר לא מפסיקים את זה". 

 

התובעת ליאת בן ארי מגיעה לדיון התובעת ליאת בן ארי מגיעה לדיון צילום: ראובן קסטרו

 

בליכוד נשמעו קולות לדחיית המשפט עד לאחר הבחירות בסוף מרץ. בסביבת נתניהו טוענים כי התחלת שלב ההוכחות של המשפט בעוד כחודש, זמן קצר לפני הבחירות, מהווה "התערבות פוליטית". בפרקליטות סבורים שיש להתחיל בשלב ההוכחות בהקדם.

 

בניגוד לדיון הקודם, חברי הכנסת ושרי הליכוד לא הגיעו הפעם לבית המשפט המחוזי - אך הם נותנים לנתניהו רוח גבית מרחוק. גם ראש הממשלה עצמו ביקש מתומכיו שלא להגיע, ובסרטון שפרסם ברשתות אמר בין היתר כי הסיבה לכך היא המוטציה הבריטית. "אנחנו בזמן של מוטציה מתפשטת בעולם, גם בארץ, ולכן למען בריאותכם אני מבקש מכם - אל תגיעו מחר", אמר אתמול נתניהו במסר לתומכיו, והוסיף: "חוץ מזה, כולם כבר רואים שמסע הציד נגדי מתפורר".

 

 

איריס שאול אלוביץ' בביהמ"ש איריס שאול אלוביץ' בביהמ"ש צילום: ראובן קסטרו

 

הדיון נערך תחת הגבלות הקורונה, ומספר המשתתפים באולם הוגבל ל-27. כדי לאפשר לכל הצדדים להכניס כמה נציגים ולקיים דיון ראוי, נבנה אולם חדש בקומה השלישית של בית המשפט המחוזי, שלמעשה איחד שני אולמות ולשכה משפטית, ויאפשר לנוכחים לשמור על מרחק.

 

עיתונאים לא הורשו לשבת בדיון, והוא מוקרן לאולם הסמוך במעגל סגור. זו הופעתו השנייה של ראש הממשלה בבית המשפט, לאחר הקראת כתב האישום שנערכה במאי 2020. בחודשים שעברו למדו הסנגורים של הנאשמים את חומרי החקירה, הגישו עתירות להסרת תעודות חסיון וגיבשו את קו ההגנה.

 

 

במסגרת תיק 4000 מואשם נתניהו בעבירות של שוחד מרמה והפרת אמונים. בני הזוג אלוביץ' מואשמים בעבירות של מתן שוחד, שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה. שאול אלוביץ' מואשם גם בפעולה ברכוש אסור וגרימת פרט מטעה בדיווח מיידי כדי להטעות משקיע סביר.

 

במענה לכתב האישום טען נתניהו, באמצעות עו"ד בעז בן-צור, כי ההתנהלות מול אתר וואלה בפרשת 4000 הייתה חלק מעבודת דוברות לגיטימית וכי לא התקיימו יחסי שוחד. בני

הזוג אלוביץ' הגישו את תגובתם לתיק 4000 באמצעות עורכי הדין ז'ק חן ומיכל רוזן-עוזר, וטענו כי האישומים נגדם הם "סיפורי מעשיות" וכי לא התקיימו בינם ובין נתניהו יחסי שוחד.

 

במסגרת תיק 2000 מואשם נתניהו בעבירת מרמה והפרת אמונים ומוזס מואשם בהצעת שוחד והבטחת שוחד. נתניהו טען, באמצעות עו"ד עמית חדד, כי האשמתו בכך שלא סירב במהירות להצעת השוחד של מוזס היא אבסורדית.  

  

מוזס טען באמצעות עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג כי האמירות בשיחה בעניין חוק ישראל היום שבמוקד פרשת 2000, "נאמרו כחלק משיח לגיטימי שמהותו 'לובינג'... כחלק משיח נהוג, לגיטימי ומקובל בין פוליטיקאים וגורמים ציבוריים לבין אנשי תקשורת".

 

בתיק 1000, פרשת המתנות, מואשם נתניהו בעבירת מרמה והפרת אמונים. הוא טען כי ארנון מילצ'ן הוא אחד מחבריו הקרובים ביותר, וכי היה לו קשר "כמעט אבהי" עם המיליארדר האוסטרלי ג'יימס פאקר. לטענתו היו לו חוות דעת משפטיות שלפיהן מותר לו לקבל מתנות מחברים, וכי הפרקליטות כרכה את המתנות שניתנו לו יחד עם רעייתו שרה, על אף שהם שתי ישויות משפטיות נפרדות.

x