$
משפט

כתב אישום נוסף בפרשת נתיבי ישראל נגד 11 נאשמים, ביניהם ח"כ לשעבר מיכאל גורולובסקי

לפי כתב האישום, חברות תכנון העבירו שוחד בהיקף של מיליוני שקלים לאיגור וגנפלד, לשעבר סגן ראש אגף בנתיבי ישראל. גורולובסקי, בעלי חברת ד.נ. הנדסה, מואשם ב-22 עבירות של מתן שוחד

עמיר קורץ 16:1103.02.21

כתב אישום חמור נוסף ב"פרשת נתיבי ישראל", הכולל 11 נאשמים (7 אנשים ו-4 חברות) הוגש היום לבית המשפט המחוזי מרכז על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות. בין הנאשמים ח"כ לשעבר מהליכוד מיכאל גורולובסקי, אשר היה אחד מנותני שירותי תכנון וייעוץ לנתיבי ישראל ומנהל בכיר לשעבר בחברת נתיבי ישראל, איגור וגנפלד, אשר היה סגן ראש אגף בחברה הממשלתית.

 

 

 

בסך הכל, גורולובסקי מואשם ב-22 עבירות של מתן שוחד. הנאשם המרכזי בכתב האישום, איגור וגנפלד, מואשם בלא פחות מ-88 עבירות של לקיחת שוחד.

 

על פי כתב האישום, במשך שנים העבירו החברות המתכננות לוגנפלד עשרות תשלומי שוחד בסכום מצטבר של מיליוני שקלים. בתמורה לשוחד, כך לפי כתב האישום, החברות קיבלו עבודות וחוזים מנתיבי ישראל בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים. זאת בעקבות פעולותיו של וגנפלד, אשר המליץ לוועדות המכרזים להתקשר עם החברות האלה במתן שרותי תכנון, ייעוץ ופיקוח.

 

כתב האישום משרטט את הדרך המתוחכמת שבה שולם השוחד: תחילה, כנגד רישום כוזב של חשבוניות, הועבר לחברת ההנדסה והתכנון של אלכס קורן (שהועמד לדין בנפרד בפרשה זו), וממנה לחשבונות בנק בחו"ל אשר בשליטתו של אחיו של וגנפלד.

 

כתב האישום כולל בין היתר את העבירות הבאות - כל נאשם על פי חלקו - קבלת שוחד, מתן שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, מרמה בכוונה להתחמק ממס ועוד. המעורבים הנוספים שהוגש נגדם היום כתב האישום הם נותני שירותים אחרים לנתיבי ישראל: סטניסלב טליסמן, ולדיסלב ליברטובסקי, אלכס אקרמן, ויקטור דוידוב ואיגור קריץ, אשר באמצעות חברות תכנון שבשליטתם - שאף הן הואשמו, נתנו שירותי תכנון וייעוץ לנתיבי ישראל.

 

 

איגור וגנפלד, לשעבר בכיר בנתיבי ישראל איגור וגנפלד, לשעבר בכיר בנתיבי ישראל צילום: אוראל כהן

 

"התנהלות מושחתת ופלילית"

 

"פרשת נתיבי ישראל" היא פרשת שחיתות סבוכה ורחבת היקף. שבמהלכה נאספו ראיות לעבירות שבוצעו בחברת נתיבי ישראל (לשעבר מע"צ) וגובשה תשתית ראייתית להוכחת "התנהלות מושחתת ופלילית שהייתה נהוגה בחברה במשך למעלה מעשור, על ידי מנהלים ועובדים בחברה, וכן על ידי ספקים חיצוניים בהם מנהלי פרויקטים, מתכננים, קבלנים ונותני שירות אחרים לחברה", כפי שהגדירה זאת הפרקליטות.

 

בפרשה נחקרו מאות מעורבים ולמעלה משלושים חשודים, בוצעו האזנות סתר, נתפסו עשרות אלפי מוצגים, ועד כה הוגשו בה למעלה מעשרה כתבי אישום. את כתבי האישום הגישו עורכי הדין קרן שמיר-עוז, ערן זלר, ויוראי מצלאוי, מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

 

כתב האישום שהוגש היום נגד איגור וגנפלד ונגד חברות התכנון ובעליהן, מתאר כיצד פנה וגנפלד לאלכס קורן, אחד המעורבים המרכזיים בפרשה, וביקש להעביר באמצעותו ובאמצעות החברה שבבעלותו סכומי כסף ניכרים, כשוחד מחברות התכנון, שהיו תלויות בו בעבודותיהן מול נתיבי ישראל.

 

על פי האישום, בין קורן לוגנפלד, ולאחיו של וגנפלד שהתגורר אז בגרמניה, סוכם מנגנון שהתווה דרך פעולה להעברת הכספים, ומטרתו הייתה להסתיר את הכספים ואת העובדה שבבסיסם עבירה. הוסכם כי חברות התכנון יעבירו את הכספים ישירות לחשבון הבנק של החברה שבבעלותו של קורן וכי קורן יספק להן חשבוניות כוזבות בהן יירשם כי העברות הכספים נעשו עבור שירותי ייעוץ כביכול שנתן קורן לאותן חברות. בהמשך העביר קורן את הכספים לחשבונות בנק בחו"ל שהיו בשליטתו של אחיו של וגנפלד, כאשר אחיו של וגנפלד העביר לקורן חשבוניות פיקטיביות המלמדות כביכול כי התשלום נעשה עבור שירותים שהעניק האח לחברה של קורן – א.א. הנדסה.

 

לטענת הפרקליטות, באופן המתואר העבירו החברות המתכננות בין השנים2015-2011 לחשבון הבנק של חברת א.א. הנדסה יותר מ- 4.5 מיליון שקל כספי שוחד, כאשר בד בבד העבירו קורן וחברת א.א. הנדסה תשלומים לחשבונות בנק בחו"ל שבשליטת אחיו של וגנפלד בסכום של למעלה מ- 780 אלף יורו, שנרשמו בכזב בספריה של חברת א.א. כהוצאות בגין קבלת שירותי ייעוץ, אף שלא נתקבל עבורם ייעוץ כלל.

 

האישום השני שבכתב האישום מתאר את פעולות ההסתרה וההלבנה של כספי השוחד שביצע וגנפלד, וביניהן הפקדתם בחשבונות שונים, העברתם במזומן מחו"ל לישראל, ורכישת מקרקעין.

 

ח"כ לשעבר מיכאל גורולובסקי (ארכיון) ח"כ לשעבר מיכאל גורולובסקי (ארכיון) צילום: עמית שאבי

 

מגוון של פעולות מרמה והסתרה של גורלובסקי

 

האישום השלישי מיוחס למיכאל גורלובסקי ולחברת ד.נ. הנדסה שבשליטתו. גורולובסקי כיהן כחבר כנסת (בכנסת ה-16) מטעם הליכוד והיה עוד לפני כן ראש מטה העולים בליכוד, ובמשך שנים הי גם עוזרו ומקורבו של אביגדור ליברמן.

 

כתב האישום מתאר מגוון של פעולות מרמה והסתרה שהוא ביצע כלפי נתיבי ישראל, תוך הצגת מצגי שווא, וזאת על מנת להיכנס ולהיכלל במאגרי הספקים והמומחים השונים של נותני שירותי התכנון לנתיבי ישראל. על פי האישום, גורולובסקי והחברה שלו קיבלו במרמה חוזים בשווי מיליוני שקלים. לטענת הפרקליטות, לא פחות מ-30 מיליון שקל נכנסו במרמה לחשבון הבנק של חברת ד.נ. הנדסה. גורולובסקי והחברה שבבעלותו מואשמים בעבירות של קבלת דבר במרמה ועשיית פעולה ברכוש אסור.

  

החקירה בוצעה על ידי היחידה הארצית לפשיעה כלכלית (יאל"כ) בלהב 433 במשטרת ישראל בשיתוף יחידת החקירות של מס הכנסה - תל אביב ברשות המסים, ובסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון.

 

הפרקליטות מסרה כי "הגשת כתב האישום היום נעשתה לאחר השלמתן של פעולות חקירה שבוצעו בחו"ל, שנעשו בסיוען של רשויות חקירה זרות, ולאחר שלסנגורים בתיק ניתנה הזדמנות להתייחס גם לחומרי חקירה אלה במסגרת השלמת שימוע".

 

יחד עם כתב האישום הגישה הפרקליטות לבית המשפט גם בקשה לתפיסה זמנית של רכוש רב הכולל כספים שנתפסו בחשבונות הנאשמים, זכויות בנכסי מקרקעין שלהם, ויתרות לתשלום המגיעות לחלקם מחברת נתיבי ישראל.

 

מעו"ד אייל בסרגליק, המייצג את ויקטור דוידוב ואיגור קריץ, נמסר: "זה עתה נמצאנו למדים כי הוגש כתב אישום בפרשה שהחלה בקול תרועה רמה. הלכה למעשה בהליכי הביניים הובהר שאין שחר לחשדות. חיקור הדין שעיכב את התיק משך שנתיים וחצי התברר כעורבא פרח. לפרקליטות אצה הדרך לשימוע אולם השאירה אצלה את התיק משך שנתיים נוספות. מדובר בעינוי דין משמעותי כאשר מלכתחילה לא היה שחר לחשדות. כל הפרוייקטים נעשו כדין; לא היה כל שוחד ותזת הפרקליטות תקרוס במהלך ניהול ההליך".

x