$
משפט

פרשנות

הפריצה למחשבי הפרקליטות: שרשרת של מחדלים

הנזק שנגרם מחדירה מרחוק שביצע עובד הפרקליטות לשעבר שפוטר ואיים בהפצת חומרים עדיין לא ברור, אבל בכל מקרה לאירוע היה פוטנציאל אדיר של פגיעה בפרטיות, או שיבוש הליכים משפטיים. כדי לחזק את אמון הציבור, משרד המשפטים צריך לפרסם את הממצאים והמסקנות של בדיקת שרשרת התקלות

תומר גנון 22:5226.01.21

את האבן שזרק לבאר טיפש אחד 100 חכמים עדיין לא מצאו דרך להוציא. בחלוף חודש וחצי מאז שנחשפה ב"כלכליסט", נזקי פרשיית הפריצה למחשבי פרקליטות מחוז מרכז, באמצעות עובד לשעבר, עדיין לא ברורים.

 

כפי שהותר לפרסום, המשטרה טרם הצליחה לפרוץ לאייפון 11 של העובד לשעבר כדי לפצח את שאלת השאלות: האם נגנב חומר רגיש, כמו שטען העובד, והאם הוא הופץ למישהו.

 

(צילום אילוסטרציה) (צילום אילוסטרציה) צילום: freepik

אבל בין אם הנזק נגרם או לא דבר אחד כבר ברור: הייתה כאן שרשרת של מחדלים. זה התחיל בקליטתו של החשוד, בן שירות, לעבודה בפרקליטות למרות שכשל בתחקיר בטחוני. התקלה, לדברי הפרקליטות טעות אנוש, אמנם התגלתה תוך כמה ימים והוא פוטר, אבל בשביל לגנוב חומרים ממחשבים מספיק לפעמים כמה שעות.

 

זה המשיך בכך שחודשים ספורים לאחר מכן העובד לשעבר נעצר בחשד לאיומים על עובדי עירייה בשרון, אבל בפרקליטות לא עודכנו כלל בפרטי המקרה. מי יודע, אולי נורה אדומה הייתה נדלקת וצעדי מניעה היו מתבצעים.

 

זה נגמר בכך שאותו עובד לשעבר הצליח להתל במרכז השירות של משרד המשפטים, כשהתחזה לפי החשד לעובד פעיל, וקיבל סיסמת התחברות מרחוק למחשבי הפרקליטות. איך? לא ברור. לאחר מכן לפי הקלטות שבידי המשטרה הוא צלצל לקצינת הביטחון ואיים להפיץ לתקשורת חומרים שגנב. אמת או איום סרק? כאמור, אף אחד עדיין לא יודע.

 

הנהלת משרד המשפטים מסרה בעבר בתגובה לפרסומים כי היא "הורתה לנקוט בהליך להפקת הלקחים הנדרשים למניעת הישנות תקלות מעין אלה, הליך שהתקיים זה מכבר ובסמוך לאירוע".

 

אין ספק שאירוע הזה גרם למבוכה רבה במשרד המשפטים. אבל פה צריך גם לזעזע את המערכת. במחשבי הפרקליטות ישנם חומרים רגישים ביותר, בעלי פוטנציאל אדיר של פגיעה בפרטיות, או שיבוש הליכים משפטיים. אי אפשר לעבור על מחדל כזה על סדר היום. כדי לחזק את אמון הציבור, במשרד המשפטים צריכים לפרסם את תוצאות הבדיקה ומסקנותיה.

x