$
משפט

המעסיקים עתרו לבג"ץ: "הבחירות הן לא יום חג, אין סיבה שנממן ימי חופש במיליארד שקל"

לאחר שמימנו שכר בעלות של 6 מיליארד שקל במערכות בחירות בשנתיים האחרונות, מבקשים המעסיקים מבג"ץ שהפעם הבחירות לא יהיו על חשבון המגזר הפרטי

אתי אפללו 16:1213.01.21

ארגון הגג של המעסיקים בישראל הכולל את התאחדות התעשיינים, איגוד לשכות המסחר והתאחדות חקלאי ישראל, עתרו היום (ד') לבג"ץ  נגד ראש הממשלה, שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת, בדרישה כי יחזירו למעסיקים מיליארד שקל על מימון משכורות כפולות וימי חופשה לעובדים ביום הבחירות הקרוב, וישאו בנטל הענקת יום השבתון למשק.

 

 

 

לטענת המעסיקים, אין שום הצדקה שהם ימשיכו לממן מכיסם את יום הבחירות החמישי בתוך שנתיים, הצפוי להתקיים ב- 23 במרץ, לאחר שכבר שילמו 6 מיליארד שקל שכר בימי הבחירות ב- 4 מערכות הבחירות האחרונות - כולל בחירות לרשויות המקומיות. המעסיקים מעריכים כי הם משלמים שכר בגובה 1.5 מיליארד שקל על כל מערכת בחירות, חלקו בימי חופשה, וחלקו בתוספת שכר בשל עבודה ביום שבתון.

 

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים צילום: דנה קופל

 

בעתירה, שהוגשה על ידי עו"ד גדעון פישר, עו"ד איתן ברקוביץ וד"ר מתן גוטמן, נכתב כי "המעסיקים, בהם עשרות אלפי עסקים קטנים שנמצאים במלחמת השרדות יומיומית מתמדת, הם אלו שנדרשים לשלם על 'המוצר הציבורי' של מימוש הזכות הדמוקרטית להצביע. מערכת בחירות זו, מטילה עליהם נטל כבד מנשוא נוסף אשר צפוי להביא להעמקת הפגיעה האנושה במגזר הפרטי כולו".

 

עוד מציינים העותרים כי "המחוקק שקבע לפני עשרות שנים את החובה של המעסיקים במשק לשלם לעובדים בגין יום הבחירות לא שיער שאי-פעם תהיה הצטברות נסיבות כה ייחודית וקיצונית כפי שמתקיים בעת הזו. משבר הקורונה הביא לשינוי הסדרים חוקיים רבים באמצעות תוכניות ממשלתיות ששינו את המציאות הקיימת והתאימו אותה למציאות משברית, שלא היה כדוגמתה בתולדות המדינה, כגון בתחום הביטוח הלאומי, תשלום דמי אבטלה, מתן מענקים לעסקים, שחרור קופות גמל ללא מס ועוד. לעמדתנו יש כעת חובה משפטית על הממשלה לגבש תכנית לשיפוי מעסיקים".

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר: "איננו יכולים לשבת מהצד ולהמשיך לספוג ולהיפגע, ועל כן נעשה הכל לשנות את המצב. מן הראוי שהמדינה תישא בעלות יום השבתון ותאפשר לעסקים להתרכז בהישרדות והמרצת המשק".

 

אוריאל לין אוריאל לין צילום: איציק ביניונסקי

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין ציין כי "המעסיקים כבר תרמו את חלקם לשלמות הדמוקרטיה בארבע מערכות בחירות תוך שנתיים וחצי. אם המדינה חושבת שיום הבחירות החמישי מחייב יום חופשי, אדרבא, שתישא היא בעלויות המימון שלו. ספק גדול הוא אם בכלל מוצדק להעניק יום חופש, שכן יום הבחירות כבר מזמן חדל מלהיות יום חג. מחוקק הסבור שיום בחירות אמור להיות יום חופש מעבודה צריך בעצמו לממן את גישתו הנדיבה".  

 

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום וילן: "מערכת בחירות רביעית, ואולי עוד מעט חמישית, מטילות עול בלתי אפשרי על ציבור החקלאים, ונוגדת כל הגיון כלכלי בסיסי. על המדינה לשאת בעלויות היום הזה, ואסור שהוא ייפול על החקלאים. רק השבוע הצלחנו להאריך את הפטור להיטל העסקת עובדים זרים, גזירה שהייתה ממוטטת כ-20% מהחקלאים בארץ. זו תקופה בה מדינת ישראל חייבת לשמור על חקלאיה – ולא לפגוע בהם".

x