$
משפט

כתב החשדות חושף: כך העלים דרעי עמלה שקיבל על גיוס כספים ממשקיע אמריקאי

טרם חזרתו לפוליטיקה שידך שר הפנים בין איש העסקים אהרון וולפסון לקרן ההשקעות גרין אושן, והיה זכאי לעמלת גיוס. את מאות אלפי השקלים הפנה לאחיו, שהשמיט 100 אלף שקל מתוכם כדי לא לשלם מס - כך על פי כתב החשדות שהוגש נגדו

עמרי מילמן ותומר גנון 14:0708.01.21

אחד משלושת האישומים נגד שר הפנים אריה דרעי בכתב החשדות שפורסם נגדו היום (ו') נוגע לעמלת גיוס כספים מחברת גרין אושן. מדובר בקרן השקעות אמריקאית. דרעי, על פי כתב החשדות גייס לקרן שפעלה בין השנים 2011-2016 משקיע חדש -  אהרון וולפסון, בן למשפחה יהודית עשירה וידועה מניו יורק המחזיקה בנדל"ן רב, והייתה אחת המשקיעים המרכזיים בחברת נס טכנולוגיות.

 

 

 

על פי כתב החשדות, קרן ההשקעות גבתה דמי ניהול שנתיים של 2% מהסכום המנוהל ו-20% מהרווח, מעבר לסכום ההשקעה המקורי, והעבירה מחצית מהעמלה למגייס, במקרה הזה דרעי, באמצעות חברת דראר. דרעי גייס את חברת South Ferry של וולפסון כבר בנובמבר 2011, אולם כאשר חזר לפוליטיקה (לאחר שהסתיים הקלון שהוטל עליו במסגרת הרשעתו בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים) ביקש להעביר את תשלום העמלה אל חברת עורכי הדין של אחיו, שלמה דרעי. על פי רשם החברות, דרעי מחזיק במניות של דראר שסיפקה שירותי ייעוץ לחברות מסחריות, כמו אפריקה ישראל, כלל ואי.די.בי בתקופת נוחי דנקנר.

 

אריה דרעי אריה דרעי צילום: עמית שעל

 

הכסף שקיבל האח שלמה דרעי 

על פי כתב החשדות בין 2013 ל-2015 קיבל שלמה דרעי 635 אלף שקל מגרין אושן -- 101 אלף שקל ב-2013, 497 אלף שקל ב-2014 ו-37 אלף שקל ב-2015. למרות זאת אריה דרעי השמיט את ההכנסה ב-2013 מהדו"ח השנתי שלו במטרה להתחמק ממס, וב-2014-2015 כלל לא הגיש דו"חות עבור דראר. כך שבסך הכל נמנע דרעי מלדווח על הכנסות בהיקף של 635 אלף שקל. על כך שוקלים בפרקליטות להעמידו לדין על עבירות לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה: השמטת הכנסה מדו"ח, הכנת או קיום פנקסי חשבונות כוזבים ומרמה, עורמה ותחבולה. מדובר בעבירות מס חמורות שנעשות בכוונה תחילה. כלומר על פי כתב החשדות לא מדובר במחלוקות אזרחיות שגלשו למישור הפלילי, אלא נסיונות מכוונים של דרעי להעלים מס על ידי הונאה בדרכים שונות.

 

וולפסון אמנם אינו דמות ציבורית ידועה, אך השפעתו על הפוליטיקאים משמעותית. בכתבה מאתר "כל הזמן- חדשות הציבור החרדי" תואר כי "לצורך פעילותו מקיים אהרן קשרים הדוקים עם גורמים פוליטיים בכירים. יש לו קשר מיוחד עם שר הפנים אריה דרעי שעוד בזמן אביו היה דומיננטי מאוד. גם עם השר בנט יש לו קשר והוא נפגש עם שניהם לעתים קרובות כאשר הוא בישראל". עוד נכתב שם כי מעורבותו הפוליטית באה לידי ביטוי גם בסוגיות אקטואליות: "לא הרבה יודעים, אבל אהרן וולפסון היה מעורב עד צוואר בכל משבר הכותל המערבי וסוגיית המתווה". הגורם המצוטט לא מפרט יתר על המידה, אך מציין כי "חלק גדול מההצהרות של דרעי בנושא, באו בעקבות לחצים שהפעיל".

 

שלמה דרעי שלמה דרעי צילום: פלאש 90

 

פרשת הנדל"ן בגבעת שאול

פרשה שנייה בה מעורב דרעי נוגעת לעסקת נדל"ן. גם כאן נחשד דרעי במספר עבירות מס חמורות לפי כתב החשדות: מסירת הצהרה כוזבת במטרה להתחמק ממס והכנסת חוזה כוזב או הרשאה להכין חוזה כותב או הצהרה כוזבת במטרה להתחמק ממס.

 

לפי כתב החשדות, דרעי ואשתו רכשו חלק ממגרש בגבעת שאול שבירושלים כחלק מקבוצת רכישה כאשר לשניהם יוחד מגרש לבניית בניין מגורים בן 5 דירות.

 

לאחר שבסוף 2012 החלה חברת בנייה לבנות את אותו בניין (יחד עם שני בניינים נוספים) דרעי חתם עם אחיו שלמה על חוזה לפיו הוא מוכר לו את אותו נכס. אלא שלפי כתב החשדות מדובר בחוזה כוזב שכן הנכס מתואר כמגרש בלבד, למרות שבניית הבניין החלה. עוד עולה מכתב החשדות כי למרות שסוכם בין האחים כי התשלום יעמוד על 5.95 מיליון שקל בחוזה נרשם כי העסקה בגובה 4.25 מיליון שקל. בנוסף למרות שהחוזה בין האחים דרעי נחתם ב-1 בספטמבר 2013, המועד המצויין בחוזה היה 21 ביולי 2013. אותו חוזה כוזב הוגש לרשות המסים במסגרת הדיווח על העסקה עם הפרטים הכוזבים מה שמשפיע גם על מס הרכישה וגם על מס השבח. לפי כתב החשדות, מס הרכישה הופחת בניגוד לחוק ב-355 אלף שקל ומס השבח הופחת בניגוד לחוק ב-350 אלף שקל.

 

בפרשה השלישית בה דרעי מעורב, נחשד כי העלים הכנסות שקיבל עבור שירותי ייעוץ שנתן באמצעות מנגנון תרומות. ב-2011 נשכרו שירותיו של דרעי על ידי חברת תחנות שבבעלות משה הבא במטרה לסייע עם הקמת בית קברות פרטי. בעבור השירותים ביקש דרעי כי החברה תתרום 180 אלף שקל לעמותת כרמי העיר, שיהודה אזרד הוא היו"ר שלה. אזרד לפני כתב החשדות הוא מקורבו של דרעי מזה שנים ואף סייע לו כספית לאורך השנים. מלבד אותו סכום הבא שילם מחשבונו הפרטי צ'ק בגובה 100 אלף שקל לחשבונו של דרעי. דרעי לא דיווח על הסכום הכולל של 280 אלף שקל ששולמו לו ב-2012 ועל כן נחשד כי עבר על שתי עבירות חמורות לפי פקודת מס הכנסה - השמטת הכנסה מדו"ח ושימוש במרמה, עורמה או תחבולה.

 

פרקליטו של דרעי, עו"ד נבות תל-צור ממשרד תל-צור ושות' מסרו בתגובה: "לאחר למעלה מחמש שנות חקירה קשות ומייסרות, קבע היועץ המשפטי לממשלה בפתח החלטתו כי הוא מנקה את השר אריה דרעי מכל חשד לשחיתות שלטונית. היועץ המשפטי הדגיש שהחלטתו אינה סופית והוא שוקל העמדה לדין בעבירות מס בלבד וגם להן בעזרת השם, תנתנה בשימוע תשובות הולמות".

 

גם שלמה דרעי יזומן לשימוע בחשד למספר עבירות מס חמורות במסגרת הפרשות. עורך דינו ירון קוסטליץ מסר כי "מדובר במחלוקות אזרחיות בתחום המס, שאין מקומן במסגרת הליך פלילי. בהתאם, אני מאמין כי לאחר השמעת הטענות בשימוע, תסגור הפרקליטות את תיק החקירה".

x