$
דעות

דעה

השפעת הקורונה על מערכות יחסים בעולם העבודה

הזמן הנוכחי מייצר אתגר חדש בניהול מערכות יחסים וגם בארגונים, על כן חשוב במיוחד להבין את היתרונות של מערכות חיוביות והצורך להשקיע בהן בצורה הנכונה והמיטיבה ביותר. להלן מספר נקודות שיש לשים אליהן לב

ויקי חגי 15:3205.01.21

תקופת הקורונה יצרה שינויים רבים וחייבה ארגונים לחשב מסלול מחדש בנוגע לשאלת יחסי הגומלין והפרודוקטיביות בעבודה, ואיך נוכל להפוך את מערכות היחסים לטובות ואת העובדים למאושרים ואפקטיביים יותר בעבודתם.

 

 

מחקרים מוכיחים כי עובדים בעלי מערכות יחסים חיוביות, מאופיינים כמאושרים ופרודאקטיבים יותר, לעומת צוותים המאופיינים במערכות יחסים שליליות, משפיעים לרעה על הסובבים, אינם שבעי רצון ופחות פרודוקטיביים.

 

שיחת עבודה בזום שיחת עבודה בזום צילום: שאטרסטוק

 

הקורונה היא חלק בלתי נפרד מחיינו, תקופה שמשפיעה על מערכות היחסים: משפחה, חברים, העמיתים בעבודה. בהיותי מנהלת משאבי אנוש בחברת היי-טק גלובלית, זיהינו אני וצוות משאבי

אנוש, כי הקורונה משפיעה על מערכות היחסים בארגון, מקום בו אנו מבלים את רוב זמננו ויש לו השפעה עצומה על האושר שלנו והפרודוקטיביות.

 

השלכות מערכות היחסים בתקופת הקורונה, להצלחה אישית ועסקית:

 

• המרחב הפיזי של העובדים השתנה - עברנו לעבוד מהבית, באופן מלא או חלקי. דבר שפחות מעודד מערכות יחסים ומיצר את הפעולה ההפוכה.

 

• מחקרים מעידים שקיימת השפעה שלילית על מערכות יחסים, בתנאי ריחוק חברתי במשרדים ומעבר לעבודה היברידית או מהבית - חברת RW3 CultureWizard בסקר שערכה, גילתה שכשמחליפים את תקשורת "פנים אל פנים" בסביבת עבודה וירטואלית, נוצרים אתגרים: קשיים ביצירת מערכות יחסים, קושי בניהול קונפליקטים, חוסר היענות מצד חברי צוות.

 

חברת BCG, שערכה סקר במהלך תקופת הקורונה, לכ-12,000 עובדים שעבדו מהבית, באופן חלקי או מלא, מצאו שעובדים שהיו שבעי רצון מהיחסים החברתיים עם הקולגות בסבירות, של פי 2 או 3 שיפרו את הביצועים במשימות ציוותיות, לעומת עובדים, שלא היו שבעי רצון מהקשרים החברתיים.

 

משמע, היום יותר מתמיד, אנחנו מבינים עד כמה מערכות יחסים הן חשובות. ישנה השפעה ישירה של הקורונה, על מערכות יחסים, שכאמור, משפיעות על האושר והפרודקטיביות. לכן חשוב להשקיע במערכות יחסים בעבודה. אנחנו מתמודדים עם מציאות חדשה ומגבלות, נאלצים לצאת מאזור הנוחות כדי להרוויח את היתרונות שהיו מובנים מאליהם בעבר.

 

מנהלים בארגונים, בעל תפקיד חשוב בתווך, קידום מערכות יחסים חיוביים, להוות דוגמא אישית, אך לכל עובד יש את האחריות האישית על מערכת היחסים שלו בסביבה הארגונית, כמו גם במקרה של השפעות חיצוניות מורכבות, לדוגמת הקורונה.

 

איך מייצרים מערכות יחסים טובות בקורונה?

 

1. תקשורת - תקשורת אידיאלית המאפשרת העברת מסרים ברורים, מתרחשת פנים מול פנים, כשכל מרכיבי התקשורת קיימים באופן מיטבי: מילים (7%) שפת גוף (55%) וטון דיבור (38%).

בתקופת הקורונה, חלק גדול מהתקשורת נעשה בצורה וירטואלית. כדי להתגבר על המחסום ולייצר תקשורת אפקטיבית, נסו לדמות כמה שיותר לפגישה פנים מול פנים: כוונו את המצלמה גם על פלג הגוף העליון, הקפידו להסתכל לכיוון המצלמה כשאתם מדברים.

 

2. הקשבה - מערכות יחסים חיוביות, מאופיינות בהקשבה ואמפתיה. כשמקשיבים לנו, מופרש אוקסיטוצין המשפר אינטראקציות ומעודד קשרים חברתיים. היום יותר מתמיד, אנשים זקוקים להקשבה, שכוללת בתוכה: נוכחות עם "האחר" בכאן ועכשיו, תשומת לב, לא רק למילים של הדובר, אלא לשפת הגוף וטון הדיבור, הכלה, שאילת שאלות ושיקוף של הנאמר, ללא שיפוטיות.

 

3. קביעת זמן המיועד לחיזוק קשרים - אנחנו שוקעים במשימות ובלחץ ארגוני ושוכחים להשקיע ביחסים בינאישיים: לשתות קפה, לפרגן, לתאם פעילות חברתית, לשוחח עם קולגה, אפילו בזום. אל תוותרו על תקשורת שהייתה נחוצה בעבודה, במרחב הפיזי המשותף.

 

4. חיוביות - הפסיכולוגיה החיובית מסייעת בשיפור מערכות יחסים בארגונים בייחוד בקורונה:

 

• נוכחות בהווה - מערכת יחסים תושפע לחיוב, אם תהיו נוכחים ברגע: תקשיבו, תשתפו, הימנעו מהסחות דעת.

 

• הכרת תודה - התחילו שיחה בהכרת תודה לקולגה, גם על הדברים שנראים מובנים. כך תפנו את הקשב לצדדים החיובים: תצרו מערכת יחסים טובה, תגדילו את המודעות והמיקוד שלכם בטוב, תצליחו לרתום קולגות למטרות שלכם.

 

• מיקוד בחוזקות של אחרים – הנטייה הטבעית שלנו, להתמקד בחולשות של עצמינו ושל האחרים, אולם אנחנו צריכים להתמקד בחוזקות, מה שיהווה שיפור במערכות היחסים, וכך הפרודקטיביות בעבודה אישית והצוותית תשתפר ועוד. (תוכלו למלא שאלון בשם VIA המאפשר לזהות את החוזקות ולהרחיב את הידע).

 

תקופת הקורונה מייצרת אתגרים בהשפעות על מערכות יחסים בארגונים. לכן חשוב להבין את היתרונות של מערכות היחסים חיוביות והצורך להשקיע בהן. כולנו צריכים לאמץ דפוסי התנהגות חדשים, שיובילו למערכות יחסים טובות, להתמיד, להקשיב לאחר, לזהות חוזקות ולהתאים עצמנו לעולם העבודה המשתנה.

 

 

ויקי חגי היא מנהלת משאבי אנוש בחברת הייטק גלובלית

x