$
דעות

דעה

מחנק האשראי בבנקים – הזדמנות לפלטפורמות ה-P2P

תעשיית ההלוואות עמית לעמית (P2P) מציעה מקור מימון עוקף בנקים, כי כשהסיכון עולה מתחדדים כמה יתרונות של הפלטפורמה

פרופ' רוני מנוס ועודד גביש 12:5729.12.20

מגפת הקורונה גרמה לפגיעה בכלכלה, בתעסוקה ובעסקים רבים בארץ ובעולם והעמידה בסיכון את תיקי האשראי של הבנקים עקב פגיעה באיכות ההלוואות והלווים. בתגובה, הגדילו הבנקים באופן ניכר את הפרשותיהם להפסדי אשראי ואף החמירו את הדרישה לביטחונות וצמצמו את הגידול באשראי. בישראל, לפי הערכות בנק ישראל בסקירתו החצי שנתית של מערכת הבנקאות מנובמבר 2020, עלולים הבנקים לספוג הפסדים ניכרים בעיקר בגין תיקי האשראי הצרכני והעסקי. גם האשראי לעסקים קטנים - אלו שנפגעו במיוחד ממשבר הקורונה - הצטמצם יחסית לשנה שעברה, וזאת למרות תמיכה ממשלתית לעדוד העמדת אשראי בתקופת המשבר.

 

 

 

עם זאת סיכון אצל אחד הוא הזדמנות אצל האחר והמצב הנוכחי הוא בהחלט הזדמנות עבור תעשיית ההלוואות עמית לעמית (P2P), בדומה למה שקרה ב-2008. אז, משבר ה"סאב פריים" ערער קשות את המערכת הבנקאית הבינלאומית, גרם לירידה באמון הבנקים וגרר משיכות אדירות. כתוצאה, נוצר ביקוש גובר לפלטפורמות האשראי עמית לעמית שמציעות מקור מימון עוקף בנקים, מהיר, נוח ולעיתים גם ללא בטוחה.

 

אילוסטרציה. סיכון אצל אחד הוא הזדמנות אצל האחר והמצב הנוכחי הוא הזדמנות עבור תעשיית ההלוואות עמית לעמית אילוסטרציה. סיכון אצל אחד הוא הזדמנות אצל האחר והמצב הנוכחי הוא הזדמנות עבור תעשיית ההלוואות עמית לעמית צילום: שאטרסטוק

 

 

שלא כמו במשבר העולמי של 2008, מגפת הקורונה לא הובילה בהכרח לאבוד אמון הציבור בבנקים. בישראל למשל, לפי הערכות בנק ישראל בסקירתו החצי שנתית של מערכת הבנקאות מנובמבר 2020, גדלו פיקדונות הציבור בבנקים, מה שמשקף דווקא אמון ציבורי בבנקים. עם זאת, כשהסיכון עולה, מתחדדים כמה יתרונות של פלטפורמות P2P יחסית לבנקים. למשל, סיכון האשראי אליו חשופות פלטפורמות ה-P2P נמוך יחסית לסיכון אליו חשופים הבנקים, וזאת כיוון שהן מהוות לרוב גוף מתווך בין הלווה למלווה ואינן מלוות הון בפועל.

 

פלטפורמות האשראי P2P גם מתבססות על יתרון טכנולוגי משמעותי שבא לידי ביטוי בפעילות השוטפת של החברה. בעוד הבנקים מסתמכים בתהליך החיתום על מדיניות ונהלי עבודה מבוססי מידע פיננסי רשמי (כמו היסטוריית פעולות בחשבון הבנק, מצבת התחייבויות אשראי, משכורת חודשית וכו) פלטפורמות האשראי משתמשות באלגוריתמים מתוחכמים המנתחים כמות עצומה של מידע פיננסי ודמוגרפי ממקורות רבים, שהוכחו כיעילים ורלבנטים למטרת תמחור הלווה. בנוסף ובהקשר ליתרון הטכנולוגי, פלטפורמות האשראי מציעות שירותים מרחוק – אספקט חשוב במיוחד בימי קורונה. בכך הן מגדילות את פער "היעילות התפעולית" בהשוואה לבנקים המסורתיים שרבים מהם עדין נמצאים בתהליך צמצום סניפים ומשרות - מה שמקשה על תמחור אטרקטיבי של הלוואותיהם. בנוסף, היתרון הטכנולוגי של פלטפורמות ה-P2P בא לידי ביטוי גם בהיבט ניהול ההלוואה (חווית לקוח, חיתום ומעקב) וגם בהיבט התפעולי גרידא של הגופים. כמו כן, הסביבה הרגולטורית הנוקשה בה מתנהלים הבנקים, מסרבלת, מייקרת ומאיטה את תהליך בקשת ההלוואה. לעומת הבנקים, נהנות פלטפורמות האשראי מסביבה רגולטורית מקלה המאפשרת להן להציע אשראי בדרך פשוטה, מהירה, זולה וללא דרישה לרתק הון ביחס לתיק האשראי.

 

הזדמנות גם למשקיעים

 

האבולוציה של מודל P2P והעובדה שמצד אחד אפשר לקבל מימון בתנאים עדיפים ובמינימום חיכוך ומצד שני לקבל תשואה עודפת באפיק השקעה אלטרנטיבי, הפכה את שוק ה-P2P לשוק אטרקטיבי גם לגופים מסחריים ומוסדיים. השתלבותם של גופים אלו הפכה למעשה את המודל מ-P2P (עמית לעמית) ל-B2P – עמית לעסק או עסק לעמית. כלומר נוצר מצב בו אנשים פרטיים יכולים לקבל מימון דרך פלטפורמה אינטרנטית כאשר בצד המלווה ישנו עסק מסחרי ולא לווה פרטי. לחלופין, הפרט יכול להיות בצד המלווה – כלומר ניתנת לו ההזדמנות לקחת חלק במימון הלוואות בתחומם שונים לרבות פרויקטים גדולים בתחום הנדל"ן או התעשיה ואף לתת אשראי לעסקים קטנים או גדולים למימון פעילותם.

 

לסיכום, משברים ומחנקי אשראי יכולים לתת דחיפה לשוק האשראי החוץ בנקאי מסיבות הנעות בין איבוד אימון במערכת המסורתית (כמו ב-2008) או בגלל גמישות ומהירות תגובה למצב חדש (כמו משבר הקורונה). פלטפורמות האשראי האינטרנטיות על בסיס מודל P2P יכולות לספק מענה טכנולוגי מהיר ונוח לשימוש לצד הביקוש. בצד ההיצע, פלטפורמות האשראי האינטרנטי מציעות אפיק השקעה בחוב שאינו נסחר בבורסה ולכן התשואה אינה מושפעת מתנודות השוק הסחיר. ההשקעה יכולה להמשיך להניב תשואות חיוביות גם בתרחיש של עליית הריבית בארה"ב ושינויים פיסקליים אחרים בעוד שאפיקי השקעה אחרים עלולים לסבול מהפסדי הון וירידות שערים חדות כפי שראינו בשנת במשברים אחרים.

 

פרופסור רוני מנוס היא מרצה בכירה וראש תחום התזה בבית הספר למנהל עסקים במכללה למנהל, עודד גביש הוא אנליסט בכיר בחברת אנטרופי מימון והשקעות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x