$
משפט

נשלחה לבידוד במלונית ועתרה: "מדובר בחטיפה ומעצר בחסות המדינה"

מיכל גלברט, בת 62, שבה בשבוע שעבר מדנמרק לאחר חודשיים שבהם סעדה את אימה הקשישה. היא נלקחה למלונית בידוד בכפייה, ומאז, לדבריה, היא סובלת מטראומה. הבוקר עתרה לבית המשפט בבקשה שיורה לשחרורה לבידוד בביתה הפרטי: "אינה רגילה לתנאים הדומים לכלא צבאי, תחת שמירה הדוקה, כמו פושעת"

עמיר קורץ 20:3027.12.20

מיכל גלברט, מורת דרך בת 62 מפרדס חנה, שנלקחה בשבוע שעבר לבידוד כפוי במלונית בדן פנורמה בירושלים עם חזרתה מדנמרק, שם סעדה את אמה הקשישה הסובלת מדמנציה, הגישה הבוקר (א' )עתירה מנהלית בהולה לבית המשפט המחוזי בירושלים וטענה: "מדובר בחטיפה ומעצר בחסות המדינה לכל דבר ועניין, כאשר העותרת והחוזרים האחרים מוחזקים בפועל כבבית מעצר". באמצעות עורכי הדין ירון דוד ובתיה זקס היא מבקשת מבית המשפט שיורה על שחרורה מהכליאה במלונית לבידוד בביתה הפרטי.

 

 מחר ידון בית המשפט המחוזי בירושלים בעתירה.

 

בסוף השבוע פרסמה גלברט פוסט בפייסבוק שמיד הפך לויראלי: "תקועה במלונית בידוד קורונה בשעה שיש לי בית, כאחרונת הפושעים בארץ", היא כתבה, "אני מבקשת בכל לשון של בקשה לשחרר אותי לבידוד בביתי הפרטי בפרדס חנה, באופן מיידי! אינני יכולה לשהות פה במלונית בחדר סגור בלי לצאת, אני חשה מושפלת כפי שמעולם לא הרגשתי, במצוקה קשה, חרדה לנפשי, פוחדת פחד מוות, רוב זמני אני ממררת בבכי ללא שליטה. מעולם לא דמיינתי לעצמי שבגיל 62 ישימו אותי בכלא צבאי. אינני יכולה להישאר בחדר סגור תחת משטר צבאי. אינני אוכלת את רוב האוכל שמגיע בלי שום צורה ואופן. אני בטראומה מוחלטת וזקוקה לביתי. אני מתחייבת לשהות בבידוד ולעשות בדיקות קורונה כמה שאדרש. שחררו אותי מפה!!!"  

 

מיכל גלברט מיכל גלברט

 

"נתלשתי מחיי, מכבודי העצמי"

גלברט, שמאז פרוץ משבר הקורונה וקריסת התיירות מובטלת מעבודה, וכך גם בעלה, נסעה לפני כחודשיים לדנמרק על מנת לסייע לאמה בת ה-86 ולתמוך בה בעת מחלתה. "בתום החודשיים הללו כל מה שרציתי היה לחזור לשקט בביתי ולעבד את המעבר משם לפה ובעיקר לעבד את התחושות הקשות של הפרידה מאמי, אולי בפעם האחרונה", היא כתבה.

 

אלא שלרוע מזלה של גלברט, היא נחתה בארץ ביום שני האחרון לפנות בוקר, זמן קצר אחרי כניסתה לתוקף של התקנה שהעבירה הממשלה לפיה השבים ממדינות שבהן התגלתה מוטציית הקורונה – ובכללן דנמרק – יועברו לבידוד במלונית מטעם המדינה. ההכרזה על כך ניתנה שעות בלבד בטרם עלתה למטוס ארצה, ולדבריה, כלל לא היתה מודעת לכך. "טרם יציאתה מדנמרק", נכתב בעתירה, "הייתה העותרת מודעת לכך כי עליה להיכנס לבידוד – אולם ידעה כי המדובר בבידוד ביתי. לפני העלייה למטוס לא נמסר לעותרת או לנוסעים אחרים כי יהיה עליהם להיכנס לבידוד במתקן מטעם המדינה. לו ידעה זאת מראש, הייתה מכלכלת את צעדיה בהתאם ומבקשת לדחות את חזרתה ארצה".

 

המלונית בדן פנורמה המלונית בדן פנורמה צילום: עמית שאבי

 

הפוסט הוויראלי של גלברט, כמו גם העתירה שהגישה, מתאר באופן מצמית את שהיא חוותה: "עם הנחיתה נתלשתי מחיי, נתלשתי מכבודי העצמי, נתלשתי מכל זכויותיי כאדם בוגר וחופשי" היא תיארה בפייסבוק, "ונלקחתי ללא שום זכות בחירה או ערעור למלונית קורונה. נשברתי. הנסיעה הדחוסה באוטובוס מלווה בניידות משטרה כאחרוני הפושעים, הכניסה למלון בצפיפות בלתי נסבלת, כל זה ללא הסבר לאן, איך ומה הולך להיות – הותירה אותי בהרגשה שארצי מולדתי מתייחסת אלי כאל יצור נגוע ומסוכן".

 

העתירה מתארת מציאות של תת תנאים

בעתירה, שהוגשה נגד ראש הממשלה ושר הבריאות, מתארים עורכי הדין של גלברט כי "התנאים במלונית הבידוד מקורונה בה שוהה העותרת בעל כורחה, היו והינם בלתי סבירים בלשון המעטה – החדרים מלוכלכים, לא סופק סבון, לא חומר חיטוי ולא ניתנה אפשרות לכביסה, וחל איסור לצאת מהחדר. למעשה היא כלואה, ודינה כדין עצורה".

 

עוד נטען כי, "האוכל הגיע באיחור של ארבע שעות בשקיות, ולמרות ההוראה שניתנה לעותרת לשמור על ניקיון החדר, לא סופקו לה שום אמצעים או חומר ניקוי. העותרת חשה השפלה עזה שגרמה לה למצב רגשי קשה וירוד, שכן המדובר כאמור באישה מבוגרת שאינה רגילה לתנאים הדומים לכלא צבאי, תחת שמירה צבאית הדוקה, כאילו הייתה פושעת. לא ניתנה לעותרת שום אפשרות להיוועץ, לטעון או להתאגד עם עצורים מבודדים נוספים ולמעשה מצאה עצמה חסרת ישע".

 

עו"ד ירון דוד עו"ד ירון דוד

בדיקת קורונה שנערכה לגלברט מצאה כי היא שלילית, ועורכי הדין דוד וזקס טוענים כי גלברט הינה "עצורה, הלכה למעשה, במעצר בלתי חוקי בעליל, חטופה על ידי הרשות המנהלית, בלא שום בסיס עובדתי, משפטי או ראייתי, ובניגוד לכל כללי הצדק הטבעי וכבר מטעם זה יש לשחררה לאלתר לביתה. הפעלתה של סמכות לשלול מלוא זכויותיו היסודיות של אדם צריכה להיעשות על בסיס ראייתי כלשהו, ואגב מתן זכות טיעון שאם לא כן אין תוקף לפעולה המנהלית".

 

עוד נטען בעתירה, כי יומיים לאחר שהועברה גלברט למלונית הבידוד הוקמה בנתב"ג ועדת חריגים, אולם היות שהיא חזרה עוד בטרם הקמת ועדה זו, נפגעה זכותה להליך הוגן. על פי הנטען, "חובת המדינה להביא עצור פלילי, ולו הנקלה מביניהם, מלפני בית המשפט בתוך 24 שעות, כך גם לגבי חייל, מסתנן, מבקש מקלט ואף עצור מנהלי. והנה על פי החלטת פקיד ניתן לכלוא אדם לחלוטין חף מפשע או חשד, למשך 14 ימים, כאשר אם יחפוץ בביקורת שיפוטית, ייאלץ להעשיר את קופת המדינה ב-1,985 שקלים" – גובה האגרה שנדרשת גלברט לשלם עם הגשת העתירה.

 

לטענת עורכי דינה בעתירה, "דומה שדגל שחור משחור מתנוסס מעל פרוצדורה חריגה זו, והיא חוצה את הקו מכל המקובל והנסבל במדינת חוק דמוקרטית. היא לא רק מזכירה, אלא תואמת ממש, לסמכויות פקידים במשטרים אפלים שמדינת ישראל לא רוצה להימנות עמם".

 

 

x