$
משפט

פרשנות

לידיעת גנץ: נתניהו מחפש יועמ"ש שיסגור, ולא יסתפק בלא להגיש

'פשרת ניסנקורן', שהוצגה במגעים בין הליכוד לכחול לבן, לפיה שיטת בחירת היועץ תשונה כך שבמקום ששר המשפטים יבחר את היועמ"ש בעזרת ועדת איתור, הממשלה תבחר אותו מתוך מועמדים שהוועדה תציג לה - מעידה על כך שנתניהו לא נח לרגע מיוזמות לביטול משפטו

משה גורלי 12:1120.12.20

הרעיון שעולה מכיוון ראש הממשלה בנימין נתניהו – למנות עוד שנה וחצי יועץ משפטי שיסגור לו את התיק – מעיד שהוא לא נח לרגע מיוזמות לביטול משפטו. חקיקה, חנינה, בחירה לנשיא מדינה, עסקת טיעון, עיכוב הליכים בידי היועץ המשפטי הבא, הכל הולך. את שלושת היועצים המשפטיים האחרונים – מאז שהושק המתווה הנוכחי של ועדת איתור – בחרו ראשי הממשלה. ולאחר שמנדלבליט "הכזיב" והגיש כתב אישום משולש, מכוון נתניהו הרבה יותר גבוה - לא רק ליועץ שלא יגיש, אלא יועץ שיסגור.

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים אבי ניסנקו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים אבי ניסנקו צילום: מרק ישראל סיילם - גרוזלם פוסט, תומריקו

 

כמובן שאת בעיית ניגוד העניינים משליך נתניהו לפח. מנדלבליט ובג"ץ לא נספרים כלל כמי שיחסמו את השור בדישו. מי שאמורים לחסום כרגע הם בני גנץ ואבי ניסנקורן. והבוקר (א') הציג מיכאל האוזר טוב בגלי צה"ל את מה שכינה 'פשרת ניסנקורן': שיטת בחירת היועץ תשונה - במקום ששר המשפטים יבחר את היועץ בעזרת ועדת האיתור, הממשלה תבחר, ובתמורה ניסנקורן יצורף לוועדת האיתור שתעלה לממשלה 5-3 מועמדים לבחירה.

 

לפי המצב כיום, שר המשפטים מביא לממשלה את השם שבחרה ועדת האיתור. שלושת ועדות האיתור שבחרו יועצים עד היום – את מני מזוז, יהודה וינשטיין ואביחי מנדלבליט – בחרו במועמד המועדף על ראש הממשלה, בניגוד לדעת שופטי העליון בדימוס שהיו ראשי הוועדה – גבריאל בך, תיאודור אור ואשר גרוניס, בהתאמה. ראש הממשלה הצליח תמיד לגבש רוב של ארבעה חברים בוועדה לטובת המועמד שלו; הוועדה העלתה רק שם אחד, אותו הביא שר המשפטים לממשלה, ותמיד היה זה מועמדו של ראש הממשלה. מזוז נבחר בידי אריאל שרון, וינשטיין ומזוז בידי נתניהו.

 

ובכל זאת, המסורת האיתנה הזו לא מרגיעה את חששותיו של נתניהו. הנה, הוא בחר במנדלבליט וקיבל כתב אישום. אז מי המועמד שבחזונו יבטל את כתב האישום עוד שנה וחצי? והאם יש סיכוי שהמועמד הזה יקבל את ארבעת הקולות הנדרשים בוועדת האיתור? הסיכוי אפסי, כי לא ניסנקורן ולא השופט העליון בדימוס שבראש הוועדה, נניח מרים נאור, יצביעו בעדו. לצורך זה צריך "להנדס" מחדש את מבנה והרכב הוועדה.

 

נתניהו, לזכותו או לגנותו, היה גם האחראי לרפורמה הקודמת בבחירת היועץ. זה היה לאחר פרשת בראון-חברון, בה נבחר רוני בר-און ליועץ משפטי לממשלה בידי נתניהו ב-1997 כדי לחלץ את אריה דרעי מהסבך הפלילי. והנה, מסתבר שההיסטוריה בבחירת יועמ"שים נוטה לחזור על עצמה: בעקבות הפרשה הוקמה ועדת שמגר, שכוננה ועדת איתור לבחירת היועץ. חבריה הם שופט עליון בדימוס כיו"ר, שר משפטים או יועץ משפטי לשעבר, חבר כנסת, נציג לשכת עורכי הדין ואיש אקדמיה. כאמור, בשלוש הוועדות שפעלו עד כה הצליח ראש הממשלה לבחור במועמדו המועדף, ובניגוד לדעת יו"ר הוועדה. מסתבר שזה כבר לא מספיק ונתניהו רוצה עכשיו לוודא שהיועץ שייבחר הפעם יספק את הסחורה בשלמותה.

x