$
משפט

בלעדי לכלכליסט

"פשיטת רגל צריכה להיות המוצא האחרון"

עו"ד סיגל יעקבי, הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, "חלק גדול מהליכי פשיטת רגל של יחידים כיום נובע מהתנהלות כלכלית לא נכונה. בחלק מהמקרים, פנייה לסיוע של גופים העוסקים בליווי והענקת כלים להתנהלות כלכלית נכונה עשויה לסייע בהיחלצות מהמשבר"

"הליך חדלות פירעון של יחיד (פשיטת רגל) צריך להיות המוצא האחרון להתמודדות עם חובות". כך אומרת ל"כלכליסט" עו"ד סיגל יעקבי, הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי של מדינת ישראל. לדבריה, "לפני פנייה להליכי חדלות פירעון כדאי למצות את כל דרכי הפעולה האחרות ובמסגרת זו לנסות, למשל, להגיע להסדר פריסת חוב עם הבנקים, שהם, עדיין, הנושים המרכזיים בהליכי חדלות פירעון של יחידים ופעמים רבות נכונים להגיע להסדרי פריסת חוב, לפעמים אפילו תוך מחיקת חלק מהחוב".

 

הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא הגורם המופקד מטעם המדינה לניהול ופיקוח על הליכי חדלות פירעון, הכוללים חדלות פירעון של יחידים, חדלות פירעון של תאגידים, פשיטות רגל של יחידים, הליכי פירוק של חברות, הבראת חברות והסדרי נושים.

 

 

 

 

 

עו"ד סיגל יעקבי עו"ד סיגל יעקבי צילום: אוהד צויגנברג

 

"צריך להבין לקראת מה הולכים"

 

לדברי הממונה עו"ד יעקבי, "חלק גדול מהליכי פשיטת רגל של יחידים כיום נובע מהתנהלות כלכלית לא נכונה. בחלק מהמקרים, פנייה לסיוע של גופים העוסקים בליווי והענקת כלים להתנהלות כלכלית נכונה עשויה לסייע בהיחלצות מהמשבר, ללא פנייה להליכי חדלות פירעון. בישראל יש רגישות מיוחדת לבית מגורים ולכן חייבים, בעיקר בעלי משפחות, מנסים בכל מחיר להימנע ממכירת הנכס ובצדק. אך לעתים, במיוחד במקרים שבהם יתרת המשכנתא על הנכס אינה גבוהה, יש מקום לבחון מימוש הנכס כמקור לפירעון החובות, במיוחד אם יש סיכום שבהליך חדלות פירעון הנכס ימומש במכירה כפויה. במקרים שבהם החובות גבוהים משמעותית מהנכסים ומההכנסות, ואין דרך אחרת להתמודד עם החובות – הליך חדלות הפירעון הוא ההליך המתאים ביותר, למרות המגבלות שהוא מטיל. חשוב שאדם שפונה להליך חדלות פירעון יבין לקראת מה הוא הולך ויהיה מחויב לתהליך שבסופו יוכל לקבל הפטר מחובותיו ולצאת לדרך חדשה מבלי שנטל החובות ממשיך לרבוץ עליו".

 

בשבוע שעבר פרסם משרד המשפטים כי חלה עלייה של 41% במספר בקשות פשיטות הרגל שהוגשו בשנת 2020 עד אמצע נובמבר לעומת התקופה המקבילה בשנת 2019. הנתונים המשקפים עלייה בהגשת הבקשות לפשיטת רגל מצביעים על כך שבין היתר בעקבות משבר הקורונה, עסקים רבים ואנשים רבים מוצאים את עצמם נקלעים לסחרור כלכלי והופכים לחדלי פירעון, אבל לא בהכל אשמה הקורונה. ברבעון הראשון של 2019 הוגשו 4,401 בקשות פשיטות רגל, וברבעון הראשון השנה (לפני פרוץ הקורונה ולאחר שחוק חדלות הפירעון החדש נכנס לתוקף) הוגשו 6,286 בקשות. כלומר, עלייה של 42% במספר בקשות פשיטת הרגל ללא קשר לקורונה.

 

הגבלה קשה על הפעילות הכלכלית העתידית

 

הליך פשיטת רגל הוא מורכב. היתרון המרכזי הוא היכולת לפתוח דף חדש ונקי מבחינה כלכלית ולקבל הפטר מהחובות ולהתחיל מחדש. אבל צריך לקחת בחשבון שיש חובות שלא ניתן לקבל מהם הפטר כמו חוב מזונות, קנסות, חובות שנוצרו במרמה ועוד. יש להליך גם הגבלה על יכולת הפעילות הכלכלית בעתיד. כך, ההליך מופיע בדו"חות נתוני אשראי. כלומר זהו מידע שמגיע למערכת הפיננסית ומגביל את היכולת ליטול אשראי חדש. לצד זאת יש כמובן מגבלות בתקופת ההליך של עיכוב יציאה מן הארץ, צורך להגיש דיווחים חודשיים על הוצאות והכנסות, ולעבור בדיקה כלכלית אצל הנאמן על נכסי פושט הרגל.

x