$
דו"ח המבקר 2020

קידום הרכב החשמלי עלול להיתקע כי המדינה חוששת מאובדן מסים

לפי המבקר, הפסד ההכנסות ממיסים בשל הטלת מס מופחת על כלי רכב חשמליים צפוי להסתכם בכ־6.8 מיליארד שקל לשנים 2020–2025. הוא ממליץ להגביר את התאום בין רשות המיסים למשרד האנרגיה כדי לקדם את כניסת הרכב החשמלי לארץ

ליאור גוטמן 15:5919.10.20

קידום הרכב החשמלי בישראל עלול להיתקע מכיוון שהמדינה חוששת שייגרמו לה הפסדים ממסים ואין תיאום ראוי בין הגורמים השונים בתחום, כך עולה מדו"ח המבקר.

 

משרד המבקר בדק בין יולי 2019 עד פברואר 2020 את הפעולות שנקטו משרדי ממשלה להפחתת זיהום אוויר באמצעות קידום אנרגיות מתחדשות, לרבות עידוד השימוש במתקנים סולאריים והגבלת השימוש ברכב חשמלי כמקור להפחתת זיהום האוויר.

 

עיון בדו"ח המבקר מעלה המלצה שלפיה "כדי לעודד מעבר לכלי רכב 'ירוקים' מומלץ שרשות המסים, משרד האוצר ומשרד האנרגיה יוודאו כי החלטות על שינוי מדיניות המיסוי של כלי רכב 'ירוקים' יהיו מתואמות עם היעדים שמשרד האנרגיה מקדם בתחום". בפועל, כך נראה, המציאות רחוקה מהיעדים.

 

לפי מבקר המדינה "הפסד הכנסות ממסים בשל הטלת מס מופחת על כלי רכב חשמליים צפוי להסתכם בכ־6.8 מיליארד שקל בערכים נומינליים לשנים 2025-2020". כאשר ידוע שהביקוש לאנרגיה נמצא במגמת עלייה בין היתר בשל העלייה ברמת החיים בישראל והגידול באוכלוסייה. מרבית האנרגיה בישראל מופקת מדלקים פוסיליים, והמבקר מצא ש"האסדרה החדשה באירופה בתחום זיהום האוויר חייבה את יצרני הרכב המובילים לזנוח בהדרגה את פיתוחם של רכבים המונעים בדלק פוסילי ולהשקיע משאבים ניכרים בפיתוח טכנולוגיות להנעה חשמלית".

 

 

רשות המסים רשות המסים צילום: אלכס קומולויסקי

 

לפי מתניהו אנגלמן, "כניסתם לשוק של הרכבים החשמליים לישראל תשנה את דפוסי הצריכה של דלקים פוסיליים לתחבורה, והתועלת המשקית מכניסתם של רכבים חשמליים צפויה להגיע לכ־3.5 מיליארד שקל בשנת 2030".

 

למרות התועלת נמצא ש"אין תוכנית אב או תוכנית אסטרטגית למשק האנרגיה הכוללת את התמהיל הרצוי של מקורות האנרגיה", ואם מדינת ישראל רואה בהפחתת התלות בדלקים פוסיליים ובהפחתת זיהום האוויר הנפלט מכלי רכב יעד לאומי חשוב, אז עליה להתאים את המיסוי על כלי רכב (מיסוי ירוק) שמהווה לטענת המבקר "אחד הכלים המרכזיים ליישום מדיניות הממשלה".

 

בפועל נראה שאין שילוב בין־משרדי לקדם את התחום. מבקר המדינה מתריע ש"על משרד האנרגיה, רשות המיסים ומשרד האוצר, לבחון את המדיניות החדשה של פליטת זיהום האוויר בכלי רכב של האיחוד האירופי, את השפעתה על שוק הרכב הישראלי ואת יכולתה של הממשלה לעמוד ביעדיה בעניין כלי רכב חשמליים כדי להמשיך לפעול לצמצום זיהום האוויר ופליטת גזי החממה". עוד עולה מהדו"ח כי פיילוט של המדען הראשי של משרד התחבורה מאמצע 2018 לניסוי של כלי רכב חשמליים שישמשו רכבי איגום ממשלתיים לא התקדם כלל, והמסקנה העגומה היא ש"מבדיקת משרד מבקר המדינה עולה כי המשרדים הרלוונטיים לא דנו במסמך וממילא לא יישמו אותו, כי לא נקבעו יעדים לפיילוט, וכי לא נקבעו מה הן אמות המידה להצלחתו ובאילו נסיבות ייעשה שימוש נרחב יותר בכלי רכב אלה".

 

ההמלצה בתחום היא שמינהלת תחליפי דלקים ומינהל הרכב יקבעו "את אמות המידה להצלחתו ולקיים מעקב ובקרה בעניין מידת היישום של ההנחיות הנחוצות לעמידה ביעדים אלה, זאת לקראת קבלת החלטה בדבר המשך ההצטיידות בכלי רכב חשמליים או הרחבת הפיילוט למשרדים נוספים". זאת כשידוע ש"משקלו של זיהום האוויר מכלי רכב הוא השני בגודלו מכלל הזיהום של גזי החממה בישראל". לסיכום חלק זה מחדד אנגלמן ש"לדעת משרד מבקר המדינה, "מומלץ כי מינהל הרכב וצה"ל יבחנו פעולות להגדלת מספרם של כלי רכב 'ירוקים' בצי הרכב הממשלתי והצי הצה"לי".

 

תגובת משרד האנרגיה: "עדכון התכנית הלאומית שיציג המשרד בימים הקרובים, קובע יעדים ולו"ז ויוטל על משרדי הממשלה לבצע את הפעולות להשגת היעדים. אנו פועלים מול הגורמים הרלוונטיים למצוא מקורות תקציביים למימוש התוכנית. יש לציין כי מדיניות המשרד להחלפת השימוש בדלקים מזהמים בגז טבעי ובאנרגיות מתחדשות מובילות את ישראל להפחתה של כ-93% בזיהום האוויר והפחתה של כ-50% בפליטת גזי החממה לנפש עד 2030. בנוגע לחברת החשמל וניטר הצריכה טוענים שהחברה ביצעה בשנים האחרונות פיילוט להתקנת "מנייה חכמה" באזור זיכרון יעקב. משרד האנרגיה תומך בפיילוט של ניהול ביקושים וניהול אנרגיה ועמדתו היא כי יש להתקין מונים חכמים בכל בית בישראל"

x