$
דעות

דעה

ההיסטריה לא חייבת לחזור

בסגר הראשון הציבור ברח מהבורסה ולא היה שם כדי ליהנות מהעליות החדות שהגיעו בהמשך. מי שלא זקוק לכסף נזיל וישמור על איפוק בגל העכור שעלול לשטוף את שוק ההון בסגר הקרוב עשוי להרוויח בטווח הארוך

ירדן רוז'נסקי 08:0916.09.20

בסוף השבוע תהפוך ישראל למדינה המערבית היחידה בעולם שמטילה על אזרחיה סגר שני. סגר הוא חדשות רעות לכלכלה ולשוק ההון. ככל שהפגיעה בכלכלה תהיה קשה וממושכת יותר, כך אנו צפויים לראות את הצבע האדום מככב על מסכי הבורסה. עם זאת, בשלב זה נדמה ששוק ההון מסרב להתרגש מהסגר, ושרבים בו מעריכים כי מחירי המניות כבר מגלמים את הפגיעה הצפויה.

 

 

בורסת תל אביב בורסת תל אביב צילום: בלומברג

 

במהלך הסגר הראשון, שבו המניות של החברות הנסחרות בבורסת תל אביב צנחו בחדות, הבהלה שאחזה בציבור תורגמה לבריחה חסרת תקדים משוק ההון. רבים מיהרו לצור קשר עם מנהלי ההשקעות שלהם וביקשו לפדות את הכספים שמושקעים בבורסה. התוצאה: פדיונות שיא של כ־40 מיליארד שקל.

 

כידוע, את השוק אי אפשר לתזמן, וההיסטוריה הקרובה הוכיחה זאת שוב. הציבור ברח מהבורסה בזמן שהגיעה לשפל, ולכן הוא לא היה שם כדי ליהנות מהראלי שהתחיל בסוף מרץ ונמשך לתוך מאי.

 

מי שכן היו שם הם משקיעים מתוחכמים וגופים מוסדיים שבכספי הנוסטרו שלהם (כלומר, כספי ההשקעות שלא מנוהלים עבור החוסכים) קנו בזול את הסחורה שהציבור "זרק" לשוק. אותם משקיעים גרפו באותם זמנים רווחי עתק בזכות העליות החדות בבורסה.

 

כעת נותר לקוות שאם הצבע האדום יחזור לככב באחוזת בית, הציבור לא ימהר לברוח מהבורסה, כך שהוא יוכל ליהנות מהעליות העתידיות שיבואו. והן יבואו, שכן בטווח של 10 שנים הבורסה תמיד עולה. נכון, יש לבחון כל מקרה לגופו, והמצב תמיד עשוי להיות גרוע משחשבנו, אך אם לא מדובר באנשים שעומדים על סף פרישה לפנסיה ולא זקוקים לכספים הנזילים, אלא רק נבהלים מהירידות ומעדיפים לראות את הכסף כמזומן בחשבון – האיפוק בגל העכור שעלול לשטוף את שוק ההון עשוי להשתלם בטווח הארוך.

x