$
רכב

תרגיל במיסוי: כך הופך דווקא רכב השטח הקטן של סוזוקי ל"מקלט מס ירוק"

היצרנית היפנית הודיעה על הצגת "גרסה מסחרית" של דגם הג'ימני וזאת כדי לנצל פירצה בתקנות המחמירות לאיכות סביבה, שצפויות להיכנס לתוקף באירופה החל מ-2021

תומר הדר 18:2210.09.20

סוזוקי היפנית מודיעה על הצגת "גרסה מסחרית" של הג'ימני, רכב השטח הקטן של היצרנית. על פניו, אין לסוזוקי כל סיבה אמיתית להציג גרסה מסחרית של רכב כה קטן, כזה שבדרך כלל אינו משמש בעלי מקצוע כלשהם.

 

 

אך מאחורי המהלך של סוזוקי עומד שיקול אשר נוגע לתקנות איכות סביבה: בשנה הבאה צפויות להיכנס לתוקף באירופה תקנות איכות סביבה מחמירות, אשר נקראות תקנות CAFE - אוסף תקנות שעיקרן מתייחס לשיטה של קביעת פליטת מזהמים ממוצעת לרכב. כלומר: יצרני רכב שימכרו רכבים באירופה החל משנת 2021 יהיו חייבים להקפיד שממוצע פליטות המזהמים שלהם יהיה 95 גרם לקילומטר לרכב.

 

סוזוקי ג'ימני בגרסה המסחרית סוזוקי ג'ימני בגרסה המסחרית

 

 

השיטה להשגת הממוצע פשוטה: אם יצרן רכב מוכר למשל מכונית שפולטת 190 גרם של פחמן דו חמצני לקילומטר, עליו גם למכור מכונית חשמלית אשר פולטת אפס גרם של פחמן דו חמצני לקילומטר, כלומר הממוצע יהיה 95 גרם לקילומטר. הג'ימני בעל מנוע 1.5 ליטרים וצורה רבועה למדי ואינו נחשב לשיא האוירודינאמיות - ופולט 178 של גרם של פחמן דו חמצני לקילומטר בגרסה הידנית, כלומר מדובר ברכב שבהחלט פוגע בממוצע הפליטות של סוזוקי.

 

סוזוקי, לנוכח היותה יצרנית יחסית קטנה, אינה ממהרת לאמץ טכנולוגיות ניהול פליטות מזהמים, משמע עליה למצוא דרכים יצירתיות אחרות. במקרה של סוזוקי, מדובר בניצול של פרצה בתקנות אשר קובעת כי מכוניות נוסעים צריכות אומנם לפלוט 95 גרם של פחמן דו חמצני לקילומטר בממוצע - אך מי שמשווק רכבים מסחריים צריך לעמוד ביעד שונה: 147 גרם של פחמן דו חמצני לקילומטר בממוצע. לכן בחרה סוזוקי להשיק מחדש את הג'ימני בגרסה אירופית "המיועדת לשימוש מסחרי".

 

ההבדל העיקרי בין ג'ימני ששווק באירופה עד כה ובין ג'ימני "מסחרי" מסתכם בהיעדר ספסל אחורי. יצוין כי כל התקף לגבי התקינה האירופית (מכלול החוקים והתקנות אשר קובעים אילו רכבים מותר לשווק) תקף גם בישראל, כלומר רכבים ששיווקם באירופה מופסק לא יכולים להיות משווקים בישראל. המשמעות: ייתכן שבעתיד יגיע לישראל ג'ימני בגרסה שתיועד להובלת מטען.

 

סוזוקי ג'ימני מסחרי מבפנים סוזוקי ג'ימני מסחרי מבפנים

 

יצוין כי התרגיל של סוזוקי אומנם מעניין, אך רחוק מלהיות ייחודי. כאשר בארה"ב הוחלט בשנות ה-80 לקבוע הגנות על התוצרת המקומית, באמצעות הטלת מס על טנדרים מיובאים (מס שכונה "מס התרנגולות) התקינה סובארו צמד מושבים סמליים בחלקם האחורי של טנדרים מתוצרתה שיובאו לארה"ב, מה שהפך אותם אוטומטית למכונית נוסעים לפי הגדרת החוק האמריקאי. הג'ימני עצמו נחשב לרכב ייחודי: רכב שטח אמיתי וקשוח, אך כזה שגודלו הפיזי מגמד אותו ביחס לרכבים אחרים.

 

מסיבה זו נקלע דווקא הג'ימני למספר פרשות דומות של ויכוחים על הגדרות החוק - גם בישראל. כך למשל בשעתו הודיע משרד התחבורה הישראלי כי כל המכוניות שייובאו לישראל יצוידו בבקרת יציבות אלקטרונית, הגם שזו לא היתה ציוד חובה באיחוד האירופי.

 

דאז שווק בישראל הדור הקודם של הג'ימני שצויד במנוע בנפח 1.3 ליטרים. המשמעות: מבחינת סוזוקי הג'ימני הקטן והקשוח לא היה זקוק מלכתחילה לבקרה כזו - ולכן הבקרה לא הותקנה ברכבים שיועדו לאירופה. כך הופסק שיווק הג'ימני בישראל למשך כשנה, עד שסוזוקי הציגה אותו באירופה בגרסה שצוידה בבקרת יציבות.

x