$
דעות

דעה

הנפקות בישראל בתקופת הקורונה: למה לצפות עכשיו

בתחילת המשבר באמצע חודש מרץ, נראה היה שהתוכניות של חברות רבות שתכננו להנפיק בת"א נכנסות למגירה, וההנפקה המתוכננת תידחה למועד לא ידוע; רבים האמינו שהנפקה בשוק כה תנודתי כרוכה בסיכון גדול מדי. אולם ככל שחלף הזמן, פחתה התנודתיות בשוק - וקצב ההנפקות הלך וגבר. מה צפוי לקרות בשוק ההנפקות בטווח הקצר והבינוני?

צבי שיף ורותם זילבר 10:1106.09.20

בתחילת משבר הקורונה בישראל, בערך באמצע חודש מרץ, נראה היה שהתוכניות של חברות רבות שתכננו להנפיק נכנסות למגירה, וההנפקה המתוכננת תידחה למועד לא ידוע -  שכן רבים האמינו שכרוך סיכון רב מדי בהנפקה בשוק כה תנודתי. ואולם, ככל שחלף הזמן, פחתה התנודתיות בשוק וקצב ההנפקות הלך וגבר.

 

 

ב-7 החודשים הראשונים של השנה גויסו בבורסה באמצעות הנפקות והקצאות פרטיות של מניות והמירים כ-8 מיליארד שקל, לעומת כ-7.5 מיליארד שקל בשנת 2019 וכ-6.6 מיליארד שקל בשנת 2018. כביכול, ניתן לחשוב שמשבר הקורונה כלל לא פגע בקצב הגיוסים. ברם, כמחצית מהסכום שגויס השנה גויס בחודשיים הראשונים שלה; בנטרול אותם חודשים, חל קיטון של כמעט 30% בסכום שגויס השנה לעומת הממוצע בתקופה המקבילה בשנתיים הקודמות. מספר חברות שתכננו להנפיק בחודשים מרץ-מאי ביטלו או דחו את ההנפקה (למשל: מימון ישיר, ביכורי שדה, דוראל, חברת המימון בול, מלונות בראון ואלעד מגורים). למרות ההשפעה השלילית של משבר הקורונה על שוק ההנפקות - ידוע על מספר חברות שתכננו לגייס בבורסה ובסופו של דבר קיימו סבבי גיוס פרטיים - קיימות גם הנפקות שהן פועל יוצא של משבר הקורונה. כך לדוגמא, ההנפקה של אל על וההנפקה המתוכננת של ישראייר, שלאחרונה פורסם שבעל השליטה בה מתכנן לבצע הנפקה על מנת לייצר נזילות.  

בורסת ת"א בורסת ת"א צילום: יאיר שגיא

 

מבין החברות שגייסו הון בבורסה היו שמונה חברות מניות חדשות, פי שתיים ממספר החברות החדשות בתקופה המקבילה אשתקד. שש חברות ביצעו הנפקה ראשונית (IPO) וגייסו סה"כ כמיליארד שקל, ושתי חברות ביצעו רישום כפול (ביומיקס וויליפוד). בנוסף, שלוש חברות הכניסו פעילות חדשה ("אקסל" שהוכנסה לתוך "דולומיט"; "מיט טק" שהוכנסה לתוך "אופקטרא נדל"ן"; ו-"אירודיום" שהוכנסה לתוך "אפליי").

 

להלן ביצועי החברות שהנפיקו מניות לראשונה (IPO) בבורסה בישראל מתחילת השנה: 

 

שתי חברות הנפיקו בחודש פברואר, טרום משבר הקורונה; בנוגע לארבע החברות שהנפיקו בחודש יוני, במהלך הגל השני של משבר הקורונה, ניתן לראות ששווי כל אחת מהן עלה ביותר מ-20%. כלומר, אם היו ממתינות, ייתכן והיו יכולות לגייס בשווי גבוה יותר. לצורך השוואה, מדד ת"א 100 עלה מאמצע חודש יוני ועד סוף חודש אוגוסט ב-3% בלבד. בולטת במיוחד העלייה במניית דוראל אנרגיה מתחום האנרגיה המתחדשת, שהפך לתחום אטרקטיבי במיוחד עבור המשקיעים בתקופת משבר הקורונה.

 

בשוק הגיוסים של איגרות החוב הקונצרניות חלה ירידה של כ-10% לעומת השנה הקודמת. עיקר הירידה נרשמה בסקטור הפיננסי (כ-6.5 מיליארד שקל במחצית השנה הראשונה של 2020, לעומת כ-13.5 מיליארד שקל שגויסו במחצית הראשונה של 2019). במחצית הראשונה של השנה גייסו החברות מהציבור כ-27.5 מיליארד שקל לעומת כ-31.5 מיליארד שקל שגויסו במחצית המקבילה אשתקד. נראה כי התנודתיות הגבוהה והחשש מאינפלציה באים לידי ביטוי באופי הגיוסים: כ-72% מהאג"ח שגויס היה צמוד מדד וכ-95% בוצע באג"ח בדירוג גבוה מקבוצת "A" ומעלה.

 

לעומת הירידה בסקטור הפיננסי בסקטור הריאלי חלה עלייה בהשוואה לחציון הראשון אשתקד – גיוס של כ-21 מיליארד שקל השנה, לעומת כ-18 מיליארד אשתקד. עיקר העלייה בגיוס, כ-2 מיליארד שקל, מקורם בגיוסי חברות ענף הנדל"ן, ובראשן קבוצת עזריאלי שגייסה כ-1.7 מיליארד שקל. חברות הנדל"ן הגדילו נזילות על מנת לשמור על יציבות פיננסית ועל מנת לייצר אפשרות לניצול הזדמנויות בשוק, וחלק מהחברות השתמשו במזומנים לצורך ביצוע רכש עצמי של מניות.

 

מה צפוי לקרות בשוק ההנפקות בטווח הקצר והבינוני?

 

בשנה הקרובה סביר להניח שנראה התעוררות הולכת וגוברת בקצב ההנפקות, בעיקר של חברות שתכננו להנפיק בחצי השנה האחרונה אך דחו את ההנפקה בשל השפעות משבר הקורונה על הבורסה. בימים האחרונים השיקה הבורסה את פלטפורמת המסחר לחברות פרטיות TASE UP, המיועדת למשקיעים כשירים ומוסדיים. לא ברור מה תהיה מידת ההצלחה של היוזמה ומה תהיה (אם תהיה) ההשפעה על עולם ההנפקות בבורסה. מצד אחד, ייתכן וחברות שתכננו להנפיק לציבור תוך פרסום תשקיף יבחרו במסלול החדש ואז למעשה יוותרו או ידחו את ההנפקה לציבור. מצד שני ייתכן שדווקא המסלול החדש ידחוף יותר חברות לכיוון של הנפקה בשני שלבים: בשלב הראשון הנפקה למשקיעים כשירים ומוסדיים בלבד, ובשלב השני הנפקה לציבור. האפשרות השנייה סבירה יותר, במיוחד לאופטימיים שביננו.

 

בכל מקרה, כבר עכשיו ידוע על מספר הנפקות של חברות מניות חדשות (IPO) וחברות אג"ח חדשות המתוכננות עד סוף השנה, בין היתר של: אאורה ריט, אלמדה ונצ'רס, בכורי שדה, יוניקורן טכנולוגיות, מספנות ישראל ואלעד מגורים (אג"ח). בנוסף, יש עוד מספר חברות שמתכננות לצאת להנפקה בקרוב וכבר החלו לעבוד על התהליך, אולם טרם הצהירו על כוונותיהן באופן רשמי. ברור שייתכן וחלק מההנפקות המתוכננות הללו תידחנה או שלא תצאנה לפועל כלל. אם כן, נראה כי חרף משבר הקורונה, גם שוק ההנפקות - בדומה למשק בכלל - מוצא את הדרך להמשיך ולהתקיים לצד הקורונה.

 

יש לציין שקיים חוסר וודאות בנוגע להתפתחות משבר הקורונה ותהיה לכך השפעה משמעותית על העתיד בטווח הקצר והבינוני, גם מבחינת ההנפקות בבורסה. במידה ותחול החמרה משמעותית במצב הבריאותי, ובמיוחד במידה ותחול הרעה משמעותית במצב הכלכלי במשק, יותר חברות שמתכננות לבצע הנפקה יעדיפו לעכב את התהליך ולדחות את המועד עד להתייצבות מסוימת.

 

*מקור הנתונים למאמר הוא מאתר הבורסה לני"ע בתל אביב.

 

צבי שיף הוא שותף וראש אשכול פיננסים BDO; רותם זילבר הוא דירקטור ב-BDO Consulting

בטל שלח
    לכל התגובות
    x