$
דעות

פרשנות

הבלגן בוועדה למינוי דירקטורים: מי מפחד מסטנלי פישר?

הטענה של דוד אבנר כי חברי הוועדה נעדרי ניסיון עסקי ולא מודעים לצרכי בנק הפועלים בבחירת הדירקטורים שלו יכולה להיות נכונה בהרבה מקרים, אולם היא לא עומדת כשהמועמד לבחירה הוא סטנלי פישר

במידה וסטנלי פישר, נגיד בנק ישראל לשעבר וסגן יו"ר הפד לשעבר, ימונה לדירקטוריון בנק הפועלים, הוא עשוי להפוך לאיש החזק בבנק. הצבת סימני שאלה סביב כשירותו והיתלות בפרוצדורת המינוי כסיבה לפסילתו תמוהות לכל הפחות.

 

 

1. סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל לשעבר, סגן יו"ר הפד לשעבר, ואולי אחת מהפיגורות הפיננסיות המובילות בעולם מועמד לדירקטור בבנק הפועלים. קשה לחשוב על מועמד עם רקורד כמו של פישר המתאים יותר לתפקיד הזה. ובכל זאת, מצא לנכון הדירקטור דוד אבנר, שהוא נציגו של הבנק בוועדה לבחירת דירקטורים להעניק לפישר ציון נמוך, כל כך נמוך עד שבשקלול הציונים מועמדותו של פישר לא הייתה חוצה את קו הגמר. אבנר טוען כי הוועדה פעלה בחטא שכן הרכבה היה חסר את המספר הנדרש של נציגי הבנק.

סטנלי פישר סטנלי פישר צילום: גטי אימג'ס

 

הטענה של אבנר כי חברי הוועדה נעדרי ניסיון עסקי ולא מודעים לצרכי הבנק בבחירת הדירקטורים יכולה להיות נכונה בהרבה מקרים, היא לא עומדת כשהמועמד לבחירה הוא סטנלי פישר. השורה התחתונה הזו, שבה פישר, עם כל המטען הפיננסי והניסון שהוא מביא עימו, לא היה נמצא ראוי לכהן כדירקטור בבנק הפועלים היא תוצאה לא הגיונית, בלתי סבירה .היא מעלה את השאלה האם סטנלי פישר ביושבו כדירקטור בבנק, ואולי בשלב מאוחר יותר כיו"ר הבנק, מפחיד מישהו.

 

2. הבחירות לדירקטוריון בנק הפועלים הם לא עוד בחירות לדירקטורים שמצאו את ג'וב החלומות עם שכר מפנק וכוח. במבנה השליטה הנוכחי של בנק הפועלים, פוסט עידן שרי אריסון, שבו אין בעל שליטה מובהק בבנק, מי שמנהל אותו כמעט לבד הם המנכ"ל והיו"ר. לכאורה זה גם אמור להיות המצב הטבעי כשיש ברקע בעל בית, אבל דרגות החופש שיש לדירקטוריון ולמנכ"ל בבנק ללא גרעין שליטה גבוהות יותר. זו גם הסיבה שהתפקיד מעניין את פישר יותר מאשר להיות עוד דירקטור אפרורי בבנק מקומי.

 

3. הליך מינוי הדירקטורים בבנק הפועלים לא נעשה בדרך המלך. הפרוצדורה פחות מעניינת וייתכן שהגיע הזמן לבחון אותה לעומק, אבל הניסיון להסתיר את מה שקרה בחדרי חדרים במינוי משמעותי שעשוי להשפיע על האופי שבו ינוהל הבנק בשנים הקרובות, הוא לא אירוע שיש להתגאות בו. ההודעה הסתומה על ההתפטרות של אבנר מתוך תקווה שאף אחד לא ירגיש בדרמה שהתחוללה מאחורי הקלעים עד שנחשפה ב"כלכליסט" היא תעודת עניות לוועדה לבחירת דירקטורים על כל מרכיביה. החל מהשופט בדימוס משה גל, שעמד בראשה ועד לבנק ישראל שאמור לוודא שהליך הבחירה תקין ושקוף.

 

הדבר הנכון הוא לחשוף את פרוטוקול הוועדה, את השיקולים שהביאו אותה לבחור את הרשימה של הדירקטורים ואת הנימוקים שהעלו כל חברי הוועדה כולל אבנר כשנתן לפישר ציון נמוך.

 

בנק הפועלים הוא בנק הנשלט על ידי הציבור וככזה האחרון זכאי לתשובה אחת פשוטה - האם מישהו ניסה לסכל מינוי של מועמדים ראויים לתפקידי מפתח בבנק, והאם הליך הבחירה היה נקי וחף מאינטרסים זרים. פעולות החיטוי האלו צריכות להיעשות מהר, בזמן אמת, מכיוון שבינתיים במקביל בבנק ציבורי אחר, לאומי, מתרחש תהליך דומה שבו נבחרים דירקטורים חדשים. אם אפשר ללמוד מטעויות ומהר, זה המקרה.

x