$
מחפשי עבודה

"סיימת לימודים? אתה שקוף - מעסיקים אפילו לא עונים לך"

סטודנטים שסיימו השנה את לימודיהם מספרים על הקושי להצטרף לשוק העבודה בימים של משבר כלכלי חסר תקדים כשהתחרות על כל משרה היא כמעט בלתי אפשרית; בכירים בתחומם מסבירים מה השתנה וכיצד ניתן להשתלב בתעשייה למרות המשבר

מעין מנלה 07:3414.08.20

"זה בערך כמו להיות בים, באמצע אוגוסט ולפתע השמיים נעשים שחורים בבת אחת, מתחיל להיות קר וסוער, החוף נעשה ריק ואתה לא מבין מה קורה ומאיפה זה בא לך. מהר מאוד מסתבר שברגע אחד לא צפוי נוצר עולם חדש שבו כמות מחפשי העבודה, המפוטרים, החל"תניקים והעצמאיים המובטלים היא אדירה וללא תקדים, לחלק גדול מהמחפשים יש כבר תואר וניסיון, על כל משרה יש אין סוף מתמודדים וכמות לא נגמרת של קורות חיים, המעסיקים לא חוזרים אליך, אתה שקוף, וכל מעסיק חושב שבראיון הבא הוא יקבל מועמד יותר טוב, אין מה לדבר על תנאים, על שכר, צריך לומר תודה שיש לך עבודה". כך מתאר אורי כרמל, שסיים השנה תואר ראשון בכלכלה ומנהל עסקים באוניברסיטת חיפה את היציאה לשוק העבודה בימים של משבר כלכלי חסר תקדים.

 

 

כמעט מחצית (47.6%) מהעובדים שנרשמו בלשכות התעסוקה בחודשי משבר הקורונה היו צעירים עד גיל 34, כך לפי שירות התעסוקה, זאת בעוד שחלקם בשוק העבודה הוא 38%. לפי נתוני המוסד לביטוח לאומי מספר המובטלים הצעירים עד גיל 27 החדשים בחודשי מרץ עד מאי שהיו זכאים לדמי אבטלה היה 202.8 אלף – חמישית מכלל מקבלי דמי האבטלה החדשים בשלושת חודשי המשבר, כך לפי הסקירה "אבטלה בקרב צעירים בעקבות משבר הקורונה" של המחלקה לפיקוח תקציבי של הכנסת שפורסמה בסוף יולי. סטודנטים רבים שהועסקו בעבודות כמו מלצרות תיירות או מכירות, ענפים שנפגעו במהלך המשבר, איבדו את מקום עבודתם וחלקם מתקשים לממן את לימודיהם בעקבות המשבר. הם מגיעים לשוק העבודה בעמדת נחיתות, עם קושי לצבור ניסיון תעסוקתי המתאים לכישוריהם והם מתחרים על משרות מול מיליון המובטלים והעצמאים שאיבדו את מקור פרנסתם. 

 

המשבר הכלכלי שמכה בעולם בעקבות התפרצות נגיף הקורונה חריף יותר מזה שהתרחש בארה"ב ב-2008, אז צעירים רבים נפגעו וסקרים מצאו ש-40% מהם אף סבורים כי המשבר שינה את מסלול הקריירה שלהם ופגע בהתפתחותם המקצועית. כמו כן, מחקרים בארה"ב בנוגע למשברים קודמים, הראו כי על כל תוספת של אחוז אחד לאבטלה, ישנה ירידה של 7% בשכר הצעירים הנכנסים לעולם התעסוקה וב-2% לאחר 20 שנה, כך לפי דו"ח של דלויט וקרן גנדיר על מצב הצעירים לאור משבר הקורונה.

 

אורי כרמל, סטודנט לתואר ראשון בכלכלה ועקים באוניברסיטת חיפה אורי כרמל, סטודנט לתואר ראשון בכלכלה ועקים באוניברסיטת חיפה

 

 

למרות הנתונים והירידה בהזדמנויות התעסוקה כרמלי סבור שלא תהיה לקורונה השפעה דרמטית עליו כבוגר תואר טרי. "ככל הנראה הקורונה תחלוף בצורה כזו או אחרת. העולם יחזור לקדמותו ואיתו גם היצע המשרות. רק שזה לוקח עכשיו קצת יותר זמן וצריך להתפשר", הוא אומר.

 

אורית שלום בג אורית שלום בג צילום: ענבל מרמרי

סיכויי התעסוקה של מועמדים בתחילת דרכם המקצועית ייפגעו אבל לא מדובר בגזירת גורל, סבורה אורית שלום-בג, סמנכ"לית שיווק וסחר ברשת חצי חינם. "כמו שהמודל העסקי של הרבה חברות השתנה והן המציאו עצמן מחדש, גם המודל הקיים למציאת משרה ישתנה. זה לא יהיה פשוט ונדרש להתמודד עם קושי בצעדים הראשונים בעולם העבודה. אבל, קיימות הזדמנויות שאפשר למנף: יוזמות חברתיות, שיתופי פעולה עסקיים, התמחויות והשתלמויות מגוונות וצריך לפתוח את הראש למקומות עבודה שונים. כל מה שסטודנטים למנהל עסקים ילמדו בתקופה הקיצונית הזו ישמש אותם כשיהיו מנהלים בעתיד". לדבריה, תקופת הקורונה מספקת הזדמנות לימודית לבחון את השוק במצב של אי-ודאות. המגזר העסקי ביצע שינויים, לפעמים בכיוונים מפתיעים. ענף הקמעונאות בפרט התמודד עם הגדרות חדשות לתהליכים רגילים.

 

מציאות חדשה שמטלטלת אותנו לכיוונים שונים

 

אחד הענפים שספג את הפגיעה הקשה ביותר בעת המשבר הוא התיירות ועתידו עדיין אינו ברור. "בסמסטר האחרון נוכחנו לגלות שאנו עומדים מול מציאות חדשה, שמטלטלת אותנו כל הזמן לכיוונים שונים. בענף התיירות והמלונאות אי הוודאות יוצר אפילו הרגשה של חוסר אונים. המציאות הזו בהחלט גורמת לדאגה לגבי העתיד התעסוקתי שלי בתחום. יחד עם זאת אני רואה בתחום שבחרתי שליחות ואף בטוח כי לאחר סיום המגיפה ובהמשך השנים הבאות אמצא את עצמי בשוק העבודה. שוק התיירות היה בגידול מתמיד לפני המגפה, ואני בטוח שגם נוכל ליהנות מפירותיו בהמשך ואף מצורות חדשות של תיירות שיגיעו בעקבות המשבר", אומר עמית שמילוביץ, סטודנט במכללה האקדמית כנרת בחוג לניהול תיירות ומלונאות.

 

עמית שמילוביץ, סטודנט לתיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת עמית שמילוביץ, סטודנט לתיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת

 

 

במהלך הלימודים הוא עבד בחברת תיירות בינלאומית בתור אחראי שיווק בדיגיטל, אך איבד את מקום עבודתו עם תחילת המשבר. "במשך שישה חודשים חיפשתי חלופות אחרות עד שמצאתי עבודה בתור עובד במלון באזור המכללה. זה קשה, אחרי שהתרגלת לעבוד ולפרנס את עצמך להיות תלוי בעזרה ובתמיכה של ההורים, שלמזלי הרב יכלו לסייע בתקופה קשה זו", הוא אומר.

 

חן מיכאלי חן מיכאלי צילום: סיון פרג

חן מיכאלי, סמנכ"ל משאבי אנוש במלונות דן אומר שאמנם הענף היה הראשון לספוג את המכה עם פרוץ משבר הקורונה, ושהירידה החדה בתפוסות אילצה את בתי המלון לפטר עובדים ולנקוט בצעדי התייעלות אשר הפכו את אתגר האירוח למורכב הרבה יותר, אך שיש מקום לעובדים צעירים. "ענף המלונאות משווע ל"מלונאים" צעירים, אשר נכונים להשקיע את השנים הראשונות שלהם בשוק העבודה ברכישת מקצוע מרתק ורב לאומי, המאפשר קידום מואץ, למי שנדבק ב"נגיף האירוח", ומאפשר לו קידום לדרג ניהולי תוך מספר שנים ספורות, ולימים גם לניהול בכיר.

תמונת המצב בתעשייה שלנו, מבטאת הזדמנות פז לאלו מתוך הצעירים אשר יבחרו בה 'ביום שאחרי', כשהתיירות הנכנסת והעסקית ישובו להיקפים של ימי טרום המשבר. אני צופה שלא נקבל על כך התראה ארוכה מדי להיערכות מסודרת, ונדרש לתוספת כח אדם משמעותית כמעט 'מהיום למחר'", הוא אומר.

 

"חושש שהלמידה מרחוק תשפיע על הידע שאני רוכש בתואר"

 

הפגיעה בענף ההייטק יחסית לענפים אחרים במשק הייתה קטנה בין היתר בשל היכולת להמשיך ולעבוד מרחוק, ועדיין, גם אנשי תוכנה פוטרו או הוצאו לחל"ת והשוק מוצף במחפשי עבודה שמתחרים על פחות משרות. סאם סגל, סטודנט להנדסת תוכנה במכללה האקדמית כנרת בטוח שהכלים וההכשרה שהוא מקבל יסייעו לו והוא יוכל למצוא מקום עבודה בתעשייה. עם זאת החשש שלו הוא שהלמידה מרחוק תשפיע על הידע שהוא רוכש בתואר. "הושפעתי ישירות מהנגיף. הלמידה נהייתה למאתגרת יותר עבורי. לחלק מהסטודנטים הלמידה מרחוק היא ברכה ועל אחרים, כמוני, היא מקשה. ללא ספק, הבנת החומר הנלמד לעומת הסמסטר הקודם ירדה וזה מתבטא בציונים", הוא אומר. בעקבות הלמידה מרחוק עבר סגל להתגורר בבית הוריו והדירה שהוא שכר במעונות הסטודנטים נותרה ריקה.

 

 

סאם סגל, סטודנט להנדסת תוכנה במכללה האקדמית כנרת סאם סגל, סטודנט להנדסת תוכנה במכללה האקדמית כנרת

 

 

ניר אלפנדרי, מיקרוסופוט ניר אלפנדרי, מיקרוסופוט צילום: רמי זרנגר

הדרישות ממהנדסים צעירים בשוק העבודה השתנו, אומר ניר אלפנדרי סמנכ"ל חטיבת הענן במיקרוסופט ישראל. "במציאות החדשה שנוצרה מהנדסים ותיקים וצעירים נדרשים לגמישות, לימוד מתמיד ופיתוח יכולות חדשות, יצירתיות וכמו כן לעבודה במודל עבודה היברידי מבוסס טכנולוגיה. בהתאם לצרכים חדשים והתנהגות צרכנית תואמת את רוח התקופה, נוצרו גם צרכים מיידים לארגונים כמו הורדת עלויות, האצת המעבר לערוצים דיגטלים, פיתוח תכנה והנגשת של מערכות ארגוניות מרחוק וכמובן מודל עבודה שיתופי פנים ארגוני. כל זה מייצר פרופיל עבודה שונה ומגוון לעומת מה שהכרנו לפני פרוץ המשבר".

 

עם זאת, אלפנדרי סבור כי המשבר מייצר הרבה מאוד הזדמנויות עבור המצטרפים החדשים לשוק העבודה. "המהנדסים הצעירים כמועמדים לתפקיד ראשון חייבים לבוא עם ידע מקצועי נוסף רלוונטי שרובו קיים וזמין היום לכולם. כמו כן מומלץ להתעדכן וליצור קשרים חדשים בתעשייה באמצעות כלים המיועדים לזה כמו הלינקדאין. דווקא בתקופה הנוכחית חשוב להניח את היסודות ללמידה מתמדת וגמישות מחשבתית אשר תתרום למהנדסים בתחילת הקריירה ותשמור אותם רלוונטיים בשוק התעסוקה המשתנה".

 

"מצאתי את עצמי בלי מקור הכנסה. חזרתי לבית של ההורים"

 

עם סיום הלימודים במחלקה לאדריכלות בבצלאל התחילה שרון האריס לבנות תיק עבודות. "זה תהליך שמתגבש וייקח לי זמן עד שאהיה שלמה איתו וארגיש בנוח להציג אותו למשרדים. במקביל התחלתי לחפש משרדי אדריכלים בעיר מגוריי. שמעתי מחברים שעובדים במשרדים ששוק האדריכלים לא נפגע מהקורונה כמו הפגיעה במקצועות אחרים, אך יחד עם זאת קיים חשש שבעקבות הקורונה יהיה צמצום במשרות ושלא יהיה גיוס עובדים חדשים". בתחילת המשבר עבדה במוקד ביטחון ונחשבה לעובדת חיונית אך כמות המשמרות ירדה מ-12 בחודש ל-4-5 בחודש בעקבות הנחיות הממשלה. "אצלי הקורונה שיבשה בעיקר את התוכניות לפרויקט גמר. במצב רגיל היינו לומדים פיזית את השטח, נפגשים עם אנשי מקצוע ותושבים ומכינים מודלים אך במקום זאת, המסך הפך להיות האמצעי היחיד שלנו לתקשורת ועשייה", היא אומרת.

 

שרון הריס, מסיימת תואר באדריכלות בבצלאל שרון הריס, מסיימת תואר באדריכלות בבצלאל צילום: גבי ניקולא

 

 

יגאל צ'ודנר, מייסד ומנכ"ל נתיבי הקמה יגאל צ'ודנר, מייסד ומנכ"ל נתיבי הקמה צילום: יפרח באבא זהבית

יגאל צ'ודנר, מנכ"ל ומייסד חברת נתיבי הקמה המתמחה בהליכי רישוי בסטטוטוריקה סבור כי דווקא בתקופות משבר ישנן יותר הזדמנויות. עם השכלה אדריכלית ניתן להגיע לדבריו להרבה תחומים - משרדי תכנון, חברות בניה, חברות יזמיות, קמעונאיות, משרדי ממשלה ורשויות. "אני זוכר את עצמי אחרי בית הספר מתלבט מה ללמוד ובמה אוכל לעבוד אחר כך. גם היום אחרי למעלה מ-מ-30 שנה, אני חושב במה אעסוק בשנים הבאות. העיקר, לעשות רק מה שאוהבים ושמעניין, לעבוד עם אנשים אכפתיים שדואגים להעשרה המקצועית שלך במקום בו התרבות הארגונית תואמת את הערכים שלך".

 

גלי נודלמן, סטודנטים לצורפות ואופנה בבצלאל גלי נודלמן, סטודנטים לצורפות ואופנה בבצלאל

 

 

גלי נודלמן, שמסיימת תואר בצורפות ואופנה בבצלאל, אקדמיה לעיצוב ואמנות, ירושלים מצאה את עצמה במהלך המשבר ללא מקור הכנסה. "משנה א' אני עובדת במועדון בחיפה בתור מארחת כל סוף שבוע. למעשה הייתי חוזרת להורים בשביל לעבוד כי לא היה לי זמן לעבוד לאורך השבוע. כשהתחילה הקורונה והמועדון נסגר מצאתי את עצמי בלי מקור הכנסה בכלל והחלטתי לחזור לבית של ההורים. בנוסף, למדנו מרחוק דרך הזום. זה אתגר לא קטן למי שלומד עיצוב, עובד עם הידיים וצריך את הציוד שנמצא בבצלאל", היא אומרת. לקראת היציאה לשוק העבודה היא אמנם חוששת אך מאמינה שתוכל להצליח. "אני מביאה את הייחודיות וה'צבע' שלי אל עולם האופנה. זה רק עניין של הזדמנות".

 

דנה עיני דנה עיני צילום: דימה

בימים של שיגרה עולם האופנה הוא מאתגר, ובימי משבר הוא גם משתנה במהירות. "מדובר בתחום מהנה עם המון 'צבע' ומנגד אינטנסיבי ותחרותי. משבר הקורונה הוביל את המשק לאתגרים כלכליים לא פשוטים המלווים באי וודאות בכל הקשור לעבודה ככלל וגיוס עובדים בפרט. המשבר חיזק את הצרכנות הדיגיטלית והפך אותה למרכז השוק", אומרת דנה עיני, מנהלת מחלקת אופנה באתר Terminal X.

 

"למעשה התעשייה לא משתנה אלא עוברת לאט לאט להיות אינטרנטית ובשביל זה יצטרכו את האנשים הכי מוכשרים ויצירתיים. צריך להעז ולבטא את הכישרונות שלך תוך כדי הבנה של צורכי הצרכן".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x