$
משפט

סערה בלשכת עוה"ד: משרד קסוטו שמכהן 9 שנים כיועץ משפטי - נבחר ל-7 שנים נוספות

קסוטו גבר כצפוי על משרד ויינברגר ברטנטל, אף שהאחרון קיבל דירוג גבוה יותר ע"י צוות האיתור. ישיבת המועצה הארצית התנהלה תחת טענות לאי חוקיות; עו"ד אילן בומבך: "אי אפשר להפעיל משמעת קואליציונית בהצבעה מהסוג הזה, ואי אפשר לא להתייעץ עם ועדת המינויים. השופט חשין לא יאשר את הפארסה הזו"

ענת רואה 22:1510.08.20

משרדו של עו"ד שמוליק קסוטו נבחר לפני שעה קלה לכהן כיועץ המשפטי של לשכת עורכי הדין ל-7 השנים הבאות. כך הוחלט בתום ישיבה סוערת ביותר של המועצה הארצית בלשכה, שהתנהלה תחת צעקות רמות באמצעות אפליקציית ה"זום".

 

משרדו של קסוטו משמש מאז 2011 כיועץ משפטי בלשכה, תחילה של עו"ד אפי נוה כשהיה יו"ר מחוז תל אביב, לאחר מכן כיועץ הלשכה כשנוה היה ראש לשכה ומאז תחילת 2019 תחת הנהגתו של עו"ד אבי חימי ראש הלשכה הנוכחי.

 

מתוך 44 חברי מועצה, 25 הצביעו בעד משרד קסוטו. 5 הצביעו בעד משרד ויינברגר ברטנטל שקיבל את הדירוג הגבוה ביותר מוועדת האיתור. כמה חברי מועצה נמנעו כמחאה על כך שההצבעה היא בלתי חוקית לטענתם. כ-15 חברי מועצה נוספים לא השתתפו כלל בהצבעה.

 

עו"ד שמוליק קסוטו עו"ד שמוליק קסוטו צילום: אוראל כהן

 

לטענת משתתפים בדיון, אנשיו של חימי תמכו בלהט בבחירה במשרד קסוטו ונימקו זאת בהיכרות עם המשרד ואיכויותיו לאור כל שנות העבודה המשותפת מולו. הגמול בעד המשרה מסתכם בכמיליון שקל בשנה.

 

ואולם במהלך הדיון עלתה טענה מפתיעה שההצבעה היא בלתי חוקית מאחר שהמועצה הארצית לא התייעצה עם ועדת המינויים בטרם קבלת החלטה.

 

ועדת המינויים היא גוף סטטוטורי, שקיים מכוח חוק לשכת עורכי הדין, בראשו עומד השופט בדימוס דוד חשין, נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים. סעיף 19 לחוק לשכת עורכי הדין קובע כי "ללשכת יהיה יועץ משפטי שתמנה המועצה הארצית בהתייעצות עם ועדת המינויים".

 

בהתאם לסעיף זה, טענו מספר חברי מועצה ובהם עו"ד אילן בומבך שהוא מומחה במשפט מנהלי שלא ניתן לקבל החלטה מאחר שצריך בראש ובראשונה להתייעץ עם ועדת המינויים, כפי שהורה המחוקק.

 

אלא שלדברי משתתפים בישיבה, לעו"ד חימי היתה פרשנות שונה לסעיף והוא אמר שהלשכה תתייעץ עם ועדת המינויים לאחר ביצוע ההצבעה, כלומר לאחר שמדובר במעשה עשוי.

 

 

אילן בומבך אילן בומבך צילום: עידן מילמן

 

על כך אומר עו"ד בומבך הערב לכלכליסט: "ממה שאני מכיר את השופט חשין ומכיוון שאני מאוד מעריך אותו אין לי ספק שהוא לא יתן יד לפארסה הזו שחזינו בה הערב, זה בניגוד לכל מושכלות היסוד של משפט מנהלי ודיני מכרזים".

 

לדברי עו"ד בומבך: "ההתייעצות חייבת להיות לפני ההצבעה ולא אחריה, אתה מגבש את ההחלטה על סמך ההתייעצות הזאת, וההתייעצות צריכה להיות בלב פתוח ובנפש חפצה. המועצה בהליך הבחירה היא כמו ועדת מכרזים וזה תפקיד מעין שיפוטי. לכן אתה חייב שלא יהיה פה עניין של משמעת קואליציונית אלא כל אחד מחברי המועצה צריך להפעיל שיקול דעת עצמאי, זו המשמעות של ועדת מכרזים".

 

מה המשמעות של התייעצות?

בומבך: "ועדת המינויים צריכה לסייע למועצה לגבש את דעתה, להגיד איזה קריטריונים חשובים יותר ואיזה פחות. נותנים אמות מידה שחשוב להפנים ולשים אותן לנגד עינינו כשאנו מחליטים. לדוגמה נעשה חישוב של רכיב האיכות ולא היה ספק שהצעת משרד ברטנטל הובילה על משרד קסוטו. גם בראיון העומק התרשמו ממנו יותר וגם ברכיב המחיר הפער בין שתי ההצעות עומד על 730 אלף שקל לתקופה של 7 שנים. זו העלות של הקמפיין שרוצים לעשות נגד תקנות סדר דין אזרחי. כדי לבוא ולקחת את ההצעה היקרה אתה צריך מטען מוגבר, מסה קריטית של עובדות וראיות שישכנעו אותך".

 

לדברי בומבך, "דבר נוסף שכתוב בחוק במפורש שיועץ משפטי ימונה ל-7 שנים. באתי והראיתי שאם אכן יאשרו את ההצעה של קסוטו הרי שהוא ישמש 16 שנים, ויקבל שכר גבוה מאוד מהלשכה. זה המסר שאנו רוצים להעביר? זה המסר של הרענון? זה המסר של משרד אחד יבוא וישתלט באופן בלעדי על הלשכה. זה לא מתקבל על הדעת. אין לי שום דבר נגד משרד קסוטו להפך אני מאוד מעריך אותם, הם משרד מצוין, אבל יש עוד משרדים מצוינים. חברי מועצה באו וציינו את ההיכרות שלהם עם קסוטו והסבירו שלכן הם תומכים בו, ובגלל זה אתם לא מאפשרים למשרד השני להופיע בפני המועצה? את המשרד השני מחביאים, מעלימים".

 

עו"ד רועי אברהמוביץ חבר המועצה הארצית אמר בתגובה: "לא מתקבל על הדעת שדווקא לשכת עורכי הדין אינה מקיימת את הוראות החוק. זה מינוי פסול שלא יכול להשאר על כנו ומצופה מראש ועדת המינויים שיפעל למנוע את המחדל הזה".

x