$
משפט

בלעדי לכלכליסט

תיק פואד לקראת סיום: המזומן בכספת ילך למדינה, הדופלקס ביפו ליורשים

הסדר הפשרה בין מנהלי העיזבון של השר לשעבר בנימין בן אליעזר לבין המדינה לקראת חתימה. על פי ההסדר המדינה תקבל לידיה 575 אלף דולר שנתפסו בכספתו ו־1.6 מיליון שקל ממכירת דירת הפאר שבבעלותו ביפו

תומר גנון 07:0130.07.20

הקרב על נכסים בשווי של כ־11 מיליון שקל שהשאיר אחריו הח"כ והשר המנוח בנימין (פואד) בן אליעזר צפוי להסתיים בהסדר פשרה. לפי מתווה שגובש בין המדינה לבין מנהלי העיזבון של בן אליעזר, יורשיו ישלמו לרשות המסים סכום של 3.6 מיליון שקלים - חובות למס הכנסה - בעוד שהדופלקס המפואר ברחוב הארון־א־רשיד ביפו שהיה בבעלותו יישאר בבעלות היורשים, אשתו דולי וחמשת ילדיו.

 

 

הבן אופיר והרעיה דולי בן אליעזר. הריב על תכולת הכספת ישאר תיאורטי הבן אופיר והרעיה דולי בן אליעזר. הריב על תכולת הכספת ישאר תיאורטי צילומים: תומריקו, שאול גולן

 

מקורות המימון של התשלום לרשות המסים, כך עולה מהסכם הפשרה, הם 575 אלף דולר שתפסה המשטרה בכספת בסניף בנק דיסקונט במסגרת החקירה נגד בן אליעזר בחשד לקבלת שוחד מאנשי עסקים המקורבים אליו. יתרת הסכום לתשלום, שנאמד בכ־1.6 מיליון שקל, יגיע ממכירת דירת הדופלקס המוערכת בכ־9 מיליון שקלים, לקונה חיצוני.

 

נגד בן אליעזר וחמישה נוספים הוגש בדצמבר 2015 כתב אישום על קבלת שוחד בפרשה שבגינה הוחרמו הכספים, והוטל עיקול על הדופלקס. מאז מנסה המדינה לשים את ידה על הנכסים, שהושגו, לדבריה, בין היתר כתוצאה מביצוע עבירות פליליות.

 

בן אליעזר עצמו נפטר במהלך המשפט באוגוסט 2016 וההליכים נגדו הסתיימו. שלושה נאשמים נוספים - איש העסקים ג'קי בן זקן, מנהלת לשכתו לשעבר של בן אליעזר, איילת אזולאי, ומקורבו צ'רלי יהודה, הגיעו להסדרי טיעון בפרשה. איש העסקים רוי מוצפי שהואשם במתן שוחד - זוכה. איש העסקים אברהם נניקשוולי הורשע במתן שוחד של 400 אלף דולר לבן אליעזר ובעבירות הלבנת הון. נגזר עליו עונש של 14 חודשי מאסר בפועל. נניקשווילי הגיש ערעור לעליון.

 

בנימין בן אליעזר והדופלקס ביפו בנימין בן אליעזר והדופלקס ביפו צילום: ישראל הדרי, יובל חן

 

סוף לשלושה הליכים

 

אישור הסדר הפשרה על ידי בית המשפט יביא לסיומם של שלושה הליכים אשר ניהלה המדינה במקביל במטרה להשתלט על נכסיו של בן אליעזר. ההליך הראשון, שמתנהל מאז ספטמבר 2017 בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד, הוא ערעור שהגיש העיזבון על שומת מס שהוציאה לו רשות המסים. השומה היתה מבוססת ברובה על המט"ח שנתפס בכספת בירושלים במסגרת החקירה נגד בן אליעזר — הכנסה שלפי כתב האישום נגדו לא דווחה בהצהרות ההון לרשות המסים.

 

ההליך השני, שמתנהל מאז מאי 2018 בבית משפט השלום בתל אביב, היה בקשה של הפרקליטות להחרמת רכוש העיזבון בעקבות הגשת כתב האישום נגדו. ההליך השלישי, גם הוא ממאי 2018, היה תביעה אזרחית על סך 3 מיליון שקל שהגישה הפרקליטות למחוזי תל אביב נגד יורשיו של בן אליעזר. הפרקליטות טענה כי "חרף פטירתו של בן אליעזר, עומד בתוקף ובמלוא חריפותו האינטרס הציבורי להפקיע מידו את הממון והעושר שהפיק תוך ניצול משרתו והפרת אמון".

 

במקביל להליכים המשפטיים השונים, התברר כי בן אליעזר השאיר אחריו חובות הנאמדים בכ־4 מיליון שקל. כך למשל מלבד מיליוני השקלים שדרשה רשות המסים, הוגשו לעיזבון תביעות חוב מצד עו"ד יעקב וינרוט (שנפטר גם הוא מאז), שדרש לקבל 200 אלף שקל עבור ייצוג משפטי; וכן מצד בנק דיסקונט וחברת הסיעוד שטיפלה בבן אליעזר בימיו האחרונים. מכאן שגם לאחר שמנהלי העיזבון, עוה"ד עדי ברקאי ושלומי כהן, יעבירו למדינה את הכספים בהתאם לפשרה, הם יצטרכו להתמודד עם תביעות החוב נוספות.

 

על השלב המתקדם שבו נמצאת הפשרה ניתן ללמוד מהודעת עדכון ששלחה הפרקליטות לבית המשפט שלשום: "המגעים הם מגעים מורכבים אשר אמנם מצויים בישורת האחרונה, אך השלמתם אינה תלויה בצדדים בלבד", כתב לבית המשפט עו"ד עדי אברונין, סגן בכיר בפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי).

 

למי שייכים הדולרים

 

כפי שפורסם בעבר ב"כלכליסט", במקביל להליכים אלה פרץ גם קרב ירושה בין בנו של בן אליעזר מנישואיו הקודמים, אופיר, לבין אלמנתו של פואד, דולי. במרכז הסכסוך עמדה בקשה שהגישה דולי לבית המשפט בדרישה לשחרר לידיה את כל הנכסים שנתפסו על ידי המשטרה ורשות המסים במהלך החקירה.

 

מדובר בעיקול על חלקו ב־50% של בן אליעזר בדופלקס וב־575 אלף דולר שנתפסו בכספת. האלמנה טענה כי רכוש בשווי של כ־6.5 מיליון שקל מתוך הנכסים שייך לה — לאור חזקת השיתוף בין בני הזוג. אופיר, המתגורר בארה"ב, טען בתגובה כי ניסיונה של האלמנה לקבל את הכספים הוא "ניסיון פסול בלשון המעטה הרבה, לזכות במחטף בזכויות או בכספים שאינם משלה ושאין לה בהם כל זכות — בטח לא זכויות בלעדיות".

 

כך למשל טען אופיר בן אליעזר כי כמעט כל הכסף המזומן בכספת שייך לו, ומקורו בכספים שהעביר במזומן לאביו למשמרת. "למיטב הידיעה, הבהיר אביו כי מהכספים התפוסים רק 52.5 אלף דולר שייכים לו ואילו היתרה בסך 522 אלף דולר שייכים לאופיר", כתב לבית המשפט. עוד הוא טען כי סכום זה נמוך מהמגיע לו. "במרוצת שנים הזרים אופיר לאביו סכום גדול יותר מהסכום הכולל של הכספים התפוסים. אילו היה נשמר, היה אמור להסתכם בכ־900 אלף דולר".

 

בעקבות הסדר הפשרה עם המדינה, המחלוקת בין הבן לאלמנה, בנוגע לכסף בכספת, תישאר תיאורטית. יורשיו של בן אליעזר מלבד דולי, ואופיר הם טליה, נויה, יובל ויריב בן אליעזר, המיוצג על יד עו"ד נבות תל־צור.

 

עו"ד עדי ברקאי, בא כוחה של דולי בן אליעזר, המנהל את עזבונו של בנימין בן אליעזר יחד עם עו"ד שלומי כהן, מסר: "אחרי כל כך הרבה שנים הגיע הזמן לשים קץ לפרשה. הצדדים מקיימים מגעים ולא נתייחס לתוכנם".

x