$
משפט

בלעדי לכלכליסט

שירות של בנק הדואר מאפשר למעוקלים לנהל חשבון בנק

כרטיסי האשראי הנטענים והאנונימיים של בנק הדואר מאפשרים לחייבים שחשבונם עוקל לבצע פעולות בנקאיות בעשרות אלפי שקלים. בדואר מתעלמים מהפרצה ונהנים מהעמלות ורשות האכיפה לא מתכוונת לטפל בנושא

אביאור אבו 08:1029.07.20

אדם הפותח תיק בהוצאה לפועל נגד חייב, רשאי לבקש לעקל כספים של החייב המוחזקים בבנק שבו הוא מנהל חשבון. לאחר שהומצא הצו, על הבנק לדווח להוצאה לפועל על כספי החייב הנמצאים ברשותו וכן את אלה שלפי ידיעתו יגיעו אליו בשלושת החודשים הבאים. 

 

אבל מתברר ששירות של בנק הדואר מאפשר לחייבים שחשבונם עוקל לעקוף את מגבלות העיקול ולהשתמש בשירותים בנקאיים גם ללא פתיחת חשבון. כך, ניתן להגיע לסניפי הדואר ולרכוש כרטיס רב פעמי, שבו ניתן להטעין כסף ולבצע באמצעותו משיכות ועסקאות מזומן בארץ, בחו"ל ובאינטרנט.

סניף בנק הדואר בתל אביב. החייב יכול לנהל ולקבל כסף דרך גוף בנקאי מבלי שיעוקל סניף בנק הדואר בתל אביב. החייב יכול לנהל ולקבל כסף דרך גוף בנקאי מבלי שיעוקל צילום: טל שחר

 

הנפקת הכרטיס אינה מחייבת חשבון בנק ושם בעל הכרטיס לא מוטבע עליו. בנוסף, אין צורך בנוכחות בעל הכרטיס בסניף הדואר לשם טעינה חוזרת והוא יכול להיטען על ידי נציג שלו. לא רק זאת, הדואר מאפשר טעינה בכרטיס גם באמצעות העברה בנקאית מכל חשבון בנק, שכן הוא מצמיד לבעל הכרטיס "מספר חשבון ייחודי" בבנק הדואר. כך, יכול החייב לנהל ולקבל כסף דרך גוף בנקאי מבלי שיעוקל — ביתרה מרבית של עד 20 אלף שקל.

 

דווקא בשירות אחר של הדואר, “מזומן בזמן”, המאפשר להעביר עד 10,000 שקל דרך סניפי הדואר ובלא ניהול חשבון בנק, חלה הגבלת שימוש על לקוחות שחל על חשבונם עיקול.

 

שירות כרטיס נטען מקנה לבנק הדואר הכנסות לא מעטות מעמלות. כך לדוגמה, הדואר גובה 45 שקל עבור רכישת הכרטיס; 2.5% עמלה מהסכום בטעינה שקלית ומינימום של 7 שקלים; 4 דולר עמלה בטעינת מט"ח באמצעות כרטיס אשראי; 12 שקל עבור כל משיכה מכספומט בחו"ל; 12 שקל לחודש אם הכרטיס לא פעיל לאחר שנה; ו־1% מסכום הפירעון עבור פדיון הכרטיס.

 

מנכ”ל בנק הדואר אבי בלו. ברשות מודעים לפרצה מנכ”ל בנק הדואר אבי בלו. ברשות מודעים לפרצה צילום: איל קרן

 

 

"הדואר מודע לפרצה" מסר ל”כלכליסט” פקיד של הדואר. "לפני כשנתיים הייתי בכנס, ומנהל הפיתוח העסקי בדואר, אבי מכלוף, אמר שטוב שיקדמו את השירות למעוקלים כי זה מתחת לרדאר של הרשויות וכל עוד זה לא נחסם — זו הכנסה יפה לדואר".

 

מדואר ישראל סירבו להגיב לדברים.

 

מרשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים נמסר: “המצב החוקי הוא שכאשר יש לחייב חשבון בבנק הדואר ניתן להטיל עיקול על הכספים המוחזקים בו. כאשר אין חשבון לא ניתן להטיל עיקול. המצב החוקי לא מאפשר לנו לסגור את ה’פרצה’ הזו. כרגע אין בכוונתנו לפעול לשינוי המצב. לא זו העת להחמיר צעדי אכיפה”.

x