$
משפט

בגלל הקורונה: שופט הקל בעונשם של בני זוג שהורשעו בעבירות מס

שופט בית משפט השלום ברמלה, מנחם מזרחי, גזר על הזוג 400 שעות שרות למען הציבור ולא עבודות שירות שנעשות על חשבון העבודה, וזאת כדי להקל על פרנסתם בתקופה המשברית: "בעלי העסקים מצויים בימים אלה במלחמת הישרדות יום-יומית במטרה 'לצוף מעל פני המים'

עמיר קורץ 08:0408.07.20
מגפת הקורונה והקשיים הכלכליים שהיא מביאה עמה הביאה לגילוי רחמנות מיוחדת מצד סגן נשיאת בית משפט השלום ברמלה, מנחם מזרחי, שהחליט להקל בעונשם של בני זוג אשר הורשעו בעבירות מס, תוך שהוא מנמק זאת בניסיון להמעיט בפגיעה בפרנסתם בעת הזו.

 

 

השופט מזרחי בחר להטיל על כל אחד מבני הזוג עונש של 400 שעות שירות לתועלת הציבור (של"צ) – שאותן ניתן לבצע במועדים שמתאימים להם, כולל לאחר שעות העבודה. זאת בעוד הוא נמנע מהטלת עונש מאסר (שניתן בעבירות דומות) או לחילופין עבודות שירות לתקופה ממושכת, שאותן מבצעים מורשעים בשעות הבוקר על חשבון ימי העבודה. 

השופט מנחם מזרחי “ענישה מקילה חריגה” השופט מנחם מזרחי “ענישה מקילה חריגה” צילום: יאיר שגיא

 

הוא כתב בגזר הדין כי בחר בענישה מקלה ברף התחתון מאחר והתחשב מאוד במצוקתם הכלכלית של בני הזוג, ועל מנת לאפשר להם את המשך פעילותם הכלכלית, "במיוחד בתקופה משברית שבה מגפת הקורונה חובלת בכל בית ובעל עסק בישראל, שעומד וידיו על ראשו".

 

מדובר בבני זוג בשנות ה-50 לחייהם אשר החזיק מפעל לייצור גלידות באזור מודיעין, אשר חוו קריסה כלכלית לאחר שריפה שאירעה במפעל בשנת 2017. זאת מאחר והם טרם קיבלו עד כה את כספי התביעה שהגישו נגד חברת הביטוח, מולה הם מנהלים הליך משפטי.

 

המצב הכלכלי שאליו הם נקלעו בעקבות האסון מנע מהם לשלם למדינה את המיסים כחוק בחודשים שלאחר מכן. הם אמנם הגישו מדי חודש דו"חות, אך לאחר שלא שילמו את המס הם הואשמו בתשע עבירות של הפרת חובות התשלום לתקופת הדו"ח בסכום של כ-180 אלף שקל (קרוב למחצית מהסכום שולמה לאחר הגשת האישום). בנוסף הם הואשמו בחמש עבירות של אי הגשת דו"חות במועד ואי תשלום המס בגינם בסכום של כ-100 אלף שקל (שחלקו שולם גם כן לאחר הגשת האישום).

 

בני הזוג, נעדרי עבר פלילי, שיוצגו בידי עורכי הדין משה שמיר וארנה פינטו גפסו מטעם הסניגוריה הציבורית, הביעו התמרמרות על כך שרשויות המס הפנו להם עורף בתקופה הקשה. אולם הם הודו במעשים, הביעו חרטה, חסכו זמן ומשאבים ציבוריים בניהול המשפט ושילמו חלק מהחוב – ועובדה זו עמדה לזכותם בעת מתן גזר הדין בשבוע שעבר.

 

לדברי השופט מזרחי מה שעוד היה שיקול מרכזי להטיל על הזוג של"צ ולא עבודות שירות הוא התקופה המשברית הנוכחית. "שיקול נוסף שראוי שיעמוד לקולה, הוא התקופה הקשה של מגיפת הקורונה, אשר הנחיתה מכה בריאותית וכלכלית קשה על כלל הציבור ועל בעלי העסקים, המצויים בימים אלה במלחמת הישרדות יום-יומית במטרה 'לצוף מעל פני המים'", כתב השופט בהחלטתו.

 

"אם בימים כתיקונם, הטלת ענישה בדרך של עבודות שירות משמעה פגיעה כלכלית מסוימת בנאשמים, אשר ייאלצו להאט את פעילות עסקם, הרי שבימים אלה המשמעות של הטלת עבודות שירות על בעלי עסק, שמשך חודשים הושבת עקב המגיפה, משמעה מכה קשה שבעתיים". הוא הוסיף כי "כאשר ההתלבטות העונשית היא בין ענישה בדרך של עבודות שירות לענישה בדרך של של"צ, מתווסף שיקול זה להעדפת האפשרות אשר פוגעת פחות בפרנסתם".

 

נוסף על השל"צ, הוטל על בני הזוג גם עונש מאסר על תנאי וקנס של 20 אלף שקל, שישולם ב-20 תשלומים. הוא סיכם כי "למרות שתוצאת גזר דין זה היא ענישה מקלה, חריגה, הרי שזהו מקרה מיוחד שבהחלט מאפשר לאמץ את המלצות שירות המבחן (לגבי עונש של של"צ)".

x