$
בארץ

כשגנץ גילה שהווטו שלו פיקטיבי

השבוע ביקש בני גנץ למנוע הצבעה על תוכנית עידוד התעסוקה של שר האוצר כץ, ונתקל בחזית מצד ראש הממשלה. זהו כיפוף הידיים האחרון - עד הפעם הבאה - בממשלה שבה כולם נלחמים בכולם. קבינט פיוס? הוא ישאר על דפי ההסכם הקואליציוני בלבד

צבי זרחיה 08:1004.06.20

בתחילת השבוע התכנסה ממשלת ישראל החדשה לישיבתה השנייה בלבד. עיתונאים שסיקרו את הנעשה, ובעיקר המתינו לראות מה יעלה בגורלה של תוכנית עידוד התעסוקה השנויה במחלוקת שביקש להעלות להצבעה שר האוצר, ישראל כץ (ליכוד). הם השתאו לראות כיצד התוכנית, שהופיעה בסדר של הישיבה, יורדת מסדר היום ואז צצה בו מחדש בתוך שעות בודדות.

 

 

 

הפתרון לתעלומה התברר בדיעבד, והוא רק החולייה האחרונה בשרשרת כיפופי הידיים בין חברי הממשלה ה-35, ששלושה שבועות לאחר השבעתה מתקשים להתנתק מהיריבויות הפוליטיות הישנות.

 

ראש הממשלה החלופי בני גנץ (כחול לבן), כך מתברר, דרש לממש את זכות הווטו שלו, ולמנוע את העלאתה לדיון וההצבעה על תוכנית עידוד התעסוקה בהיקף 6 מיליארד שקל של כץ בעקבות התנגדותו של שר הכלכלה עמיר פרץ (העבודה), שהתעקש כי יש להכניס בה מקצה שיפורים.

 

 

בנימין נתניהו ובני גנץ בנימין נתניהו ובני גנץ צילום: עמוס בן גרשום לעמ

 

ראש הממשלה נתניהו וכץ הבהירו לגנץ שזה לא יקרה, ולבסוף התוכנית אושרה. אתמול כבר בוצעו בה שינויים, שגם אם הם חיוביים לכשעצמם ממחישים שכדאי היה לערב את כל הנוגעים בדבר מראש ולאשר תוכנית גמורה, ולא כזו שיש לערוך בה מקצה שיפורים תוך כדי תנועה.

 

התקרית בישיבת הממשלה הייתה רק הדוגמא האחרונה לכיפופי הידיים בממשלה, שמתחילים למעלה, בין נתניהו לגנץ. רגע אחרי הדיבורים הפומפוזיים על הצורך בממשלת חירום מאוחדת ובקבינט פיוס, התייצב בשבוע שעבר נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים לפתיחת משפטו בו הוא נאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים בשלוש פרשות שונות, והאשים את המחנה הפוליטי שביקש להחליפו (קרי, כחול לבן ומצביעיה) כי תפרו לו תיקים משום שלא הצליחו להחליפו בקלפי. באותה הזדמנות ריסס נתניהו האשמות דומות גם כלפי המשטרה והפרקליטות. גנץ בלע את הרוק ואת הצפרדע ופירסם הודעה רפה על תמיכה במערכת המשפט. השבוע נועד עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

 

כמה ימים אחר כך, הגיב גנץ בעוצמות מעט גבוהות יותר, כשנטש פגישה עם נתניהו לאחר ששמע במהלכה כי השרה מירי רגב מהליכוד אמרה בראיון ל"ידיעות אחרונות" כי "גנץ לא בשל להיות ראש ממשלה". תביעתו של גנץ להתנצלותה מצד רגב לא נענתה, והוא נאלץ לשגר לחזית את ח"כ איתן גינזבורג מכחול לבן שאמר כי דבריה של רגב מביישים בעיקר אותה וכי היה עדיף, "שתתעסק בענייני משרדה".

 

מהראשים הדברים מחלחלים למטה: כך למשל, שר המדע יזהר שי (כחול לבן) הציע לשר דודי אמסלם (ליכוד) להשתחרר מתפקידו, לאחר שאמסלם תקף בחריפות את המשטרה ושומרי הסף. אמסלם מצידו הציע לשי ללמוד תחילה איך מתפקדים כשר לפני שהוא מחלק לו ציונים.

גם בגוש הימין החלו האשמות וקרבות בין השרים כששר החינוך יואב גלנט טען שלשום שמשרד הבריאות בראשו עומד חבר מפלגתו יולי אדלשטיין זורע פאניקה בציבור בהצעה לסגור את בתי הספר התיכוניים וחטיבות הביניים.

 

חוטובלי נותרה חסרת יש"ע

 

חלק מהתסיסה הפנימית בליכוד נובעת בין היתר משרידי הדם הרע שזרם בין בכירי התנועה שנאבקו בציפורניים על כל תיק לאחר שהליכוד נותר עם מספר תיקים מועט יחסית, בחלוקה הפריטטית בין שני הגושים המרכיבים את הממשלה.

 

הממשלה הנוכחית היא הגדולה בהיסטוריה, אולם בשל הצורך לחלק את התיקים בין שני הגושים ואת תיקי גוש הימין גם למפלגות החרדיות, הקרבות בליכוד על כל תיק היו קשים. גם עכשיו ממשיך ראש הממשלה למדר חלק מהשרים המכהנים כבר מענייני משרדם.

 

שלשום נועד נתניהו עם ראשי מועצת יש"ע והכריז כי סיפוח השטחים ביהודה ושומרון יעשה במנותק מתוכנית המאה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. חלק מהנוכחים בפגישה הבחינו בכך שמי שעומד לצידו של נתניהו הוא יו"ר הכנסת ח"כ יריב לוין מהליכוד ומי שנעדרה מהאירוע היא דווקא שרת ההתיישבות ציפי חוטובלי, שרק החלה את כהונתה במשרד החדש והטרי לענייני התיישבות.

 

חוטובלי, שגייסה במערכות הבחירות האחרונות את קולות המתנחלים למען הליכוד וכעת מיועדת לשליחות דיפלומטית בחו"ל, קיבלה את המשרד החדש כפקדון זמני ותוחלף בעתיד הקרוב על ידי השר ללא תיק, צחי הנגבי. ועדיין העדרותה צורמת ומספקת הוכחה נוספת, גם אם בלתי נחוצה לכך שהמשרד החדש שבראשו היא עומדת נטול משמעות. מלשכתה של חוטובלי נמסר כי השרה לא הוזמנה לפגישה כיוון שהיא בקשר רציף עם ראשי הרשויות ביש"ע.

 

הקרב על הנציבות

 

ובינתיים מתפתחת מחלוקת נוספת בין הליכוד לבין כחול לבן. ראש הממשלה נתניהו אמור להכריע בימים הקרובים בנוגע לסיפוח נציבות שירות המדינה ורשות החברות למשרדו החדש של השר אמסלם, לאחר שסיפוחם למשרד עורר ביקורת ציבורית ופוליטית מכיוונו של שר האוצר שיצטרך להפרד מרשות החברות.

 

לכלכליסט נודע שמפלגת כחול לבן דורשת שנציבות שירות המדינה תשוב למשרד ראש הממשלה כשזה יעבור לידיו של בני גנץ בעוד שנה וחצי. זאת בהתאם להסכם הקואליציוני שאפשר העברת אחריות של יחידות ממשרד למשרד, אך לא כלל אפשרות להעברת הנציבות ממשרד רה"מ למשרד אחר.

 

בכך למעשה מתנגדת כחול לבן בפועל להעברת הנציבות לידיו של אמסלם משום שגם אם אינה אומרת זאת מפורשות אין הגיון בטלטול הנציבות ממשרד למשרד למשך שנה וחצי בלבד. גורמים בכחול לבן מסרו בתגובה כי, "סמכויות של יחידות שיועברו ממשרד רה"מ שלא בהתאם להסכם הקואליציוני יוחזרו אליו בעת ביצוע הרוטציה".

 

 

x