$
דעות

להכפיל את תקציב הרעבים

מדיניות הקורונה של הממשלה הגדילה משמעותית את מספר הרעבים, וראוי שהיא תקבל עליהם אחריות. על הממשלה להכפיל את תקציב הביטחון התזונתי ואת מספר המשפחות שנעזרות בו, כי משפחות רעבות זו בושה לכולנו

שחר אילן 08:0426.05.20
שר העבודה והרווחה איציק שמולי הגיע לסיכום עם האוצר לפיו יוקצו 11.5 מיליון שקל להפעלת מיזם הבטחון התזונתי עד סוף השנה. מדובר במיזם המציל 11 אלף משפחות עניות במיוחד מחרפת רעב. בראשית השנה חשף "כלכליסט" את העובדה שמימון המיזם הופסק בשל מערכות הבחירות המוקדמות והעדר תקציב מאושר. לאחר מאבק ציבורי הושג בפברואר תקציב של 6 מיליון שקל להפעלת המיזם למספר חודשים. טוב שעכשיו הובטחה הפעלת המיזם עד סוף השנה.

 

 

 

אלא שמראש המיזם סייע לפחות מ־10% מתוך 130 אלף המשפחות שנמצאות במצב של חוסר ביטחון תזונתי חמור. ראש המועצה הלאומית לביטחון תזונתי פרופ' דב צ'רניחובסקי מעריך שמשבר הקורונה הגדיל את מספר המשפחות הרעבות ב־20 אלף והביא אותו ל־150 אלף משפחות. כלומר, בחודשיים האחרונים נוספו בישראל כפול משפחות רעבות מאלו שנהנות מהמיזם. זה לא מקרי: משבר הקורונה פגע במיוחד בחלשים, השכר הממוצע של מובטל קורונה נמוך משני שליש מהשכר הממוצע במשק.

 

שר העבודה והרווחה איציק שמולי שר העבודה והרווחה איציק שמולי צילום: עמית שעל

 

קשה לחשוב על פרויקט יותר ריווחי למדינה ממיזם הביטחון התזונתי שנעשה בהשתתפות של תורמים ורשויות מקומיות. הוא עולה למדינה פחות מ־20 מיליון שקל לשנה אבל מביא לעניים סיוע בשווי 66 מיליון שקל. לא מדובר בסתם צדקה: ביטחון תזונתי משפר את המצב הבריאותי של השכבות החלשות ומפחית את הוצאות הבריאות. הוא גם מעלה משמעותית את היכולת של ילדי השכבות החלשות ללמוד ולכן מגדיל את שוויון ההזדמנויות.

 

הממשלה מוציאה 100 מיליארד שקל - רובם כדי לפצות את נפגעי משבר הקורונה, מעסיקים שכירים וגם מובטלים. אחרי שמדיניות הקורונה של הממשלה הגדילה את מספר הרעבים בצורה כה משמעותית ראוי שהיא תקבל אחריות גם להם. עליה להכפיל מיידית את תקציב הביטחון התזונתי ואת מספר המשפחות שנעזרות בו. בשנים הבאות יש להגדיל את המיזם בהדרגה, כי קיומן של משפחות רעבות הוא בושה לכולנו.

x