$
דעות

פרשנות

לאומי מנקה שולחן לפני גל פשיטות הרגל

ניסיון העבר מלמד שלאומי נוהג להיות אגרסיבי בנושא ההפרשות להפסדי אשראי. המשמעות היא שייתכן שחלק מההפרשות שמתבצעות ברבעון הזה יתגלו כמוגזמות

עירית אבישר 08:0719.05.20

נהוג לומר שהבנקים מהווים מראה למצב המשק – כשהמצב טוב והמשק מתפקד, רווחי הבנקים משגשגים, וכשהמצב הפוך, סופגים הבנקים הפסדים. לכן זה לא יהיה מפתיע שתוצאות הבנקים בשנת 2020 יהיו גרועות: עם אבטלה גבוהה וצפי לגל של פשיטות רגל, הבנקים כבר לא יסיימו את השנה עם רווח של מיליארדי שקלים כפי שהתרגלנו בשנים האחרונות.

 

ועדיין, היה בכל זאת משהו מפתיע בהודעה של בנק לאומי ביום ראשון בערב, ולפיה הבנק צפוי לסיים את הרבעון הראשון בהפסד של 200–300 מיליון שקל. היתה ציפייה בשוק שהרבעון הראשון יהיה חלש (בדומה לבנק הפועלים שפרסם תוצאות עם תשואה על ההון של 2% בלבד לעומת 9% בשגרה), אבל הפסד ברבעון אינו דבר טריוויאלי לבנק. בפעם האחרונה שהציג לאומי הפסד היה זה לפני קרוב לשבע שנים בעקבות החקירה של הרשויות בארה"ב שהסתיימה בקנס של 400 מיליון דולר.

 

מנכ"ל לאומי חנן פרידמן מנכ"ל לאומי חנן פרידמן צילומים: רון קדמי, שאול גולן

 

חלק מההפסדים בשוק ההון כבר הוחזרו

 

בשוק ההון לא התרגשו מאזהרת הרווח, ומניית הבנק עלתה אתמול בבורסה ביותר מ־2%, בדומה ליתר מניות הבנקים. ואכן, למרות שזה לא נעים, לא צריך להתרגש מההפסד הצפוי.

 

אפשר להעריך בזהירות שהרבעונים הקרובים יהיו טובים יותר בבנק, ואת שנת 2020 הוא אפילו יסיים ברווח, גם אם צנוע. אחת הסיבות המרכזיות להפסד נובעת מפעילות המסחר של הבנק בשוק ההון, שהיא גבוהה יחסית בלאומי לעומת מרבית הבנקים. לאומי ספג בפעילות זו הפסדים לאור המפולת שאירעה בבורסות העולם במהלך חודש מרץ. אולם כבר היום חלק לא מבוטל מאותם הפסדים כבר הוחזרו, בעקבות התיקון האגרסיבי מעלה שהיה בשוק ההון בחודש וחצי האחרונים. את הרווחים הללו נראה בדו"חות הרבעון השני שיפורסמו באוגוסט (בהנחה שעד סוף הרבעון השני המגמה לא תתהפך שוב).

 

החלק המהותי שגרר את הבנק להפסדים היה ההפרשות להפסדי אשראי: עולה השאלה בעצם מדוע לאומי ביצע הפרשות כה גבוהות אם עדיין לא החל גל פשיטות הרגל, והבנקים בכלל הקפיאו תשלומי הלוואות לקרוב לחצי מיליון לקוחותיהם. התשובה לכך היא שהבנקים מבצעים באופן שוטף הפרשה להפסדי אשראי הנקראת הפרשה קבוצתית – מדובר בהפרשה שמתבססת על תחזית קדימה בנוגע להיקף ההלוואות שיגיעו לחדלות פירעון. במקביל לכך יש גם הפרשה פרטנית, שבה מבצעים הבנקים הפרשות להפסדי אשראי בעקבות לקוחות ספציפיים שנקלעו לקשיים. בלאומי מרבית ההפרשה ברבעון הראשון היא הפרשה קבוצתית, כלומר מתבססת על תחזית הבנק בנוגע לסיכוי שלקוחותיו ייקלעו לבעיות.

 

ניסיון העבר מלמד שלאומי נוהג להיות אגרסיבי בנושא ההפרשות. המשמעות היא שייתכן שחלק מההפרשות שמתבצעות ברבעון הזה יתגלו כמוגזמות, ואותם לקוחות יצליחו לעמוד בתשלומי החוב. אם זה יקרה אז לאומי יכיר בכך בחזרה בשנה הבאה – הפעם כרווח.

 

הפעם הבנקים מגיעים עם הון עצמי גבוה יותר

 

מניות הבנקים ירדו ב־30% במהלך המשבר, לעומת ירידה של פחות מ־20% במדדי המניות המובילים. מדובר בירידה מוצדקת לאור הפסדי האשראי שהבנקים יספגו. כמו כן בכל הקשור לדיבידנד או לרכישה עצמית של מניות, כפי שבנק לאומי עשה בשנים האחרונות, אפשר כנראה לשכוח מזה בשנה הקרובה. עם זאת אין מה לדאוג לבנקים שכן הם חסינים ומסוגלים לספוג הפסדים כשם שהצליחו לספוג כאלה במשברים קודמים. הפעם הם אפילו יכולים לספוג טוב יותר הפסדים לעומת משברים קודמים, מכיוון שלמשבר זה הם מגיעים עם הון עצמי גבוה יותר.

x