$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

עו"ד דוט קום

על רקע פרסום דירוג נישות עו"ד של DUN'S 100, עורכת דין נתלי נוי, שותפה וראש מחלקת ההיי-טק במשרד עו"ד 'אפשטיין רוזנבלום מעוז' בראיון מיוחד על נישת ההיי-טק

מערכת DUN'S 100 09:3812.05.20

 העובדה שמדינת ישראל היא שחקן מרכזי בעולם הטכנולוגיה כבר ידועה בשווקים הבינלאומיים הרלוונטיים. הפיתוחים הטכנולוגיים המתבצעים בישראל ו/או על ידי ישראלים בחו"ל מעוררים עניין רב בזירה הטכנולוגית הבינלאומית. תל אביב ובאר שבע כבר נחשבות למרכזי סטארט-אפ מחוץ לזירה המקומית, וישראל ידועה כזירה חשובה בפיתוח של סייבר, רכב ותחומי פיתוחים טכנולוגיים רבים אחרים. 'אומת ההיי-טק' גורמת לא רק לגאווה מקומית ומציאת פתרונות יוצאי דופן במגוון תחומי החיים, היא גם מייצרת תנועה עסקית רבה וענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות מגלות עניין בחברות סטארט-אפ ישראליות, ומבצעות איתן עסקאות באופן שגרתי וגם בזמנים לא שגרתיים, כמו התקופה הנוכחית שבה מגפת הקורונה ממשיכה להתפשט בעולם ומאתגרת את העולם העסקי.

 

המציאות הזאת מייצרת לא מעט הזדמנויות עבודה עבור עו"ד ישראלים ופירמות הפועלים בתחום נישת ההיי-טק, אך גם מייצרת לא מעט אתגרים. הקצב המהיר של עולם הטכנולוגיה והחדשנות המתחלפת מובילים לשינויי חקיקה מקומיים וגלובליים אשר מכריחים את משרדי עו"ד העוסקים בתחום ההיי טק להיות כל הזמן עם היד על הדופק, ולסייע ללקוחות שלהם לא להישאר מאחור בכפר הגלובלי המתעצב בכל יום מחדש.

 

על רקע חשיפת דירוג נישות עו"ד של DUN'S 100 שוחחנו עם עו"ד נתלי נוי, מהבולטות בתחום, על עבודת עורכי דין בנישת ההיי-טק. נתלי נכנסה לעולם הטכנולוגי כבר בעת שירותה הצבאי, אז שירתה באגף המחשוב של משרד הביטחון לאחר שעברה הכשרה ביחידת ממר"ם (מל"ן). לאחר שסיימה את לימודי המשפטים החלה לעסוק בהיבט המשפטי של התחום ומהר מאוד הצליחה לבלוט בו ולהתפתח. נתלי כבר עוסקת שנים רבות בתחום ההיי-טק והיא מומחית גם בדיני תאגידים, משפט מסחרי, מיזוגים ורכישות ומימון חברות, בייעוץ לחברות סטארט-אפ וחברות טכנולוגיות ישראליות ובינלאומיות. יש לה ניסיון עשיר בעבודה עם השוק המקומי והבינלאומי סביב עסקאות M&A, מימון הון סיכון, עסקאות הלוואות חיסכון, הסכמי מחקר ופיתוח אסטרטגיים, הסכמי רישוי, הסכמי הפצה ומיזמים משותפים ועוד.

 

 

עו"ד נתלי נוי עו"ד נתלי נוי

 

נתלי, מה מיוחד בנישת ההיי-טק, במה היא שונה מנישות אחרות?

"כפי שאנו רואים היום, בניסיון למצוא פתרון למשבר הקורונה, תעשיית ההייטק בישראל נמצאת בחזית החדשנות הטכנולוגית העולמית, הפיתוחים בה מתעדכנים על בסיס יומי והמרוץ אחר טכנולוגיה חדישה, איכותית, שתתן מענה לאתגרים בלתי פתורים לא נפסק. בשל כך, הייעוץ המשפטי בתחום ההייטק והסטארט-אפים מתאפיין גם הוא בדינמיות, בזריזות ובמציאת פתרונות יצירתיים, מקצועיים ואפקטיביים, הן ליזמים ולממציאים, והן למשקיעים על סוגיהם השונים.

 

עורכי הדין בתחום נדרשים לאוריינטציה לשווקים הבינ"ל, ליכולות משפטיות מצוינות ולידע במגוון דיסיפלינות (לרבות תאגידים, חוזים, מיזוגים ורכישות, הון-סיכון ומימון, פרטיות, שוקי הון, קניין רוחני, רגולציה); זאת לצד הבנה מעמיקה של ענפי הטכנולוגיה השונים ושל האקלים הייחודי של התעשייה. עורכי הדין נדרשים לייעץ בסוגיות שונות ומשתנות בגודלן על בסיס יומי, החל בניסוח ההסכמים המשפטיים בשלבי הקמת מיזם, עבור בליווי סבבי גיוס וכלה בייעוץ בעסקאות של מיזוגים ורכישות חוצות-גבולות ובהיקפים גדולים".

 

אילו שינויים משמעותיים אירעו בעולם התוכן של נישת ההיי-טק בשנת 2019, אילו שינויים משמעותיים קורים ויקרו לדעתך בשנת 2020?

"תחום אבטחת המידע והגנת הפרטיות אשר החל בהסדרה של האיחוד האירופי (GDPR), התרחב בשנת 2019 גם גיאוגרפית וגם מהותית, לכלל תחומי תעשיית ההי-טק. גאוגרפית, מדינות שונות ברחבי העולם ובהן מדינות רבות באסיה, ומדינות מסוימות בארה"ב, החלו לחוקק חוקים מדינתיים להסדרת הנושא. באירופה החלו בשנת 2019 באכיפה משמעותית כנגד ענקיות הטכנולוגיה (דוגמת Facebook, Google). המשמעות המעשית לחברות ישראליות ואירופאיות כללה שינויים עמוקים במודלים עסקיים ובאפיון מוצרים ושירותים, אימוץ פתרונות סייבר ומדיניות ופרטיות, ועדכון כל הסכמי ההתקשרות עם ספקים ולקוחות. ההיערכות ליישום התקנות דרשה למידה מהירה של התחום ויישום מידי, והן הובילו לזהירות יתרה באשר לחשיפה לתביעות בנושאי פרטיות.

 

השנה, בצל המגפה העולמית, אנו צפויים לראות צמיחה מהירה של מיזמים העוסקים בפיתוח טכנולוגי בענפי מדעי החיים השונים, החל בתחומי הביו-טכנולוגיה והביו-פרמצבטיקה, וכלה בטכנולוגיות פיתוח מכשור רפואי, דיאגנוסטיקה, הדמיות ושירותים רפואיים נוספים. במקביל נראה צמיחה בשירותים ופתרונות מבוססי ענן, בעיקר בתחום הסייבר, בניסיון לתת מענה למעבר של עובדים למודלים של עבודה מרחוק ואימוץ מהיר ומואץ של טכנולוגיות המאפשרות עבודה מרחוק (כמו פתרון פרצות אבטחה בזום). בתחום ההשקעות, אנו רואים השנה פחות גיוסי SEED ויותר התמקדות בחברות בוגרות בתחומים שציינתי".

 

איך נראה יום בחייו/ה של עו"ד המתמחה בנישת ההיי-טק?

"יומם של עורכי הדין מורכב ממתן שירותים מגוונים לחברות היי-טק וסטארט-אפים בשלבים שונים של מחזור חייהם מחד, וייעוץ למשקיעים פרטיים ומוסדיים, לחברות ציבוריות ופרטיות, לקרנות הון-סיכון ולקרנות משקיעים (private equity) מאידך.

 

הסוגיות השונות להן יידרשו עורכי הדין במהלך היום הן, למשל, סוגיות שמאפיינות את השלבים המוקדמים ביותר בהקמת מיזם: אפיון הטכנולוגיה והמיזם, עיצוב המודל העסקי, המבנה התאגידי, הקמת החברה, עריכת הסכם המייסדים וההתאגדות, ועיצוב ההגנה המשפטית לטכנולוגיה; בשלבים מאוחרים יותר במחזור חיי החברה יידרש ייעוץ בסוגיות שעולות תוך כדי ניהולו השוטף של המיזם, שיתופי פעולה (אסטרטגיים, טכנולוגיים או מסחריים), הסכמים עם לקוחות וספקים, שימוש והטמעה של תוצרי פיתוח בארץ ומחוצה לה, ליווי בשלבי גיוסי הון וניהול משא ומתן עם קרנות ומשקיעים. במקרים מסוימים, ייעוץ בהנפקה, מיזוג או רכישה.

 

במקביל, עורכי הדין מייעצים למשקיעים מסוגים שונים בנוגע לסבבי השקעה וגיוס כספים במודלים שונים, מיזוגים ורכישות, מימוש השקעות (secondary), הגנה על זכויות מיעוט, הגנה על טכנולוגיה ורגולציה.

 

יומם של עורכי דין בתחום ההייטק והסטארט-אפים רווי אתגרים שדורשים חשיבה יצירתית ומציאת פתרונות נכונים למקרה הייחודי שמובא לפניהם. האתגרים הללו דורשים מעורכי הדין להשתמש בארגז הכלים שצברו בעבודתם בתחום, שכולל ידע משפטי רחב היקף, לרבות הבנה תאגידית, רגולטורית, ו-IP, לצד היכרות מעמיקה עם המשק וצרכיו".

 

מה הם הגורמים אשר הביאו אותך להיות עו"ד מובילה בתחום ההיי-טק?

"אני בוגרת ממר"ם שהצמיחה צעירות וצעירים מוכשרים שהשתלבו בתחומים טכנולוגיים שונים והקימו יוזמות טכנולוגיות במגוון רחב של תעשיות. כבר בתחילת דרכי כעורכת דין גיליתי עניין רב בתחום, בין היתר בשל הרקע ממנו אני מגיעה, אבל בעיקר בגלל הייחודיות של העבודה המשפטית בו, שדורשת הבנה טכנולוגית בתחומים משתנים ומתחדשים לצד התמקצעות במשפט מסחרי על כל רבדיו, והכל בזמן תגובה מאוד קצר. כך, אני מצליחה לשלב בין שני תחומי העניין שלי וגם להרגיש אתגר מתמיד בעבודתי.

 

עבודה כמובילת תחום הייטק וסטארט-אפים במשרדי מוציאה ממני את המיטב. התחום דורש עבודה בקצב מהיר מאוד, זריזות מחשבתית ומציאת פתרונות משפטיים ברמה גבוהה, ובעיני, מעל לכל, העבודה דורשת צוות חזק ומקצועי שמסוגל לעמוד בדרישות הללו ולהעניק ללקוח את השירות הטוב ביותר. בהובלה של הצוות אני דורשת מעצמי להוות דוגמה אישית ולהיות מעורבת בכל הנעשה. זו, לשיטתי, הדרך הטובה ביותר להוביל ולעמוד בחוד החנית של התחום.

 

יתר על כן, בתחום שנשלט במידה רבה על ידי גברים, אני רואה חשיבות עצומה בהנהגה ובנוכחות נשית מובילה, ועושה ככל יכולתי לייצר סביבת עבודה בטוחה לנשים ולעודד את התקדמותן בתחום. אני רואה בכך שליחות ומטרה, וזו אחת הסיבות ששאפתי להגיע לעמדה משפיעה".

 

מדוע חשוב לך ולמשרד שלך להיות חלק מדירוג DUN'S 100 וכיצד הדירוג תורם לכם מבחינה עסקית?

"חוזקת המשרד שלנו הינה ביכולות הבינלאומיות שלו. לצד השקעתנו בהעברת המידע למדריכי הדירוג הבינלאומיים חשוב לנו להמשיך ולהשקיע גם בשוק שבו אנחנו חיים. Duns100 הוכיח עצמו כדירוג איכותי ואובייקטיבי, שמציג שנה אחרי שנה סקירה שמעידה על היכרות מעמיקה עם השוק. הדירוג נמצא עם יד על הדופק לגבי התחדשות ענפי המשק השונים ותנודות בתעשייה. מניסיוננו זה תורם רבות גם בעת גיוס מתמחים לעתיד אשר נכנסים ולומדים את השוק דרך הדירוג".

 

ראיון עם עו"ד נתלי נוי, שותפה וראש מחלקת היי-טק, משרד אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM)