$
דעות

פרשנות

פתרון קל מדי: יש אלטרנטיבה למעקב שב"כ

אף מדינה מערבית אחרת לא הפעילה שירות חשאי למעקבי קורונה. כדי שבאמת תהיה לנו חלופה לשב”כ, היה צריך להתחיל לעבוד על כך כבר בתחילת הדרך. אפליקציית מגן היתה צעד נכון אך היה צריך להמשיך לפתחה

עומר כביר 06:5106.05.20
ישראל היא המדינה המערבית היחידה שפנתה להפעלת השירותים החשאיים שלה במסגרת מאמציה לבלום את מגפת הקורונה. בממשלה ובמל”ל מייחסים את ההצלחה בבלימת המגפה בין השאר לכך. "האיתור הדיגיטלי של השב"כ הוא מהגורמים שאיפשרו לנו לבלום את ההתפרצות", אמר השר יובל שטייניץ בראיון לכאן ב'. בהצעת המחליטים של הממשלה להארכת מעקב השב"כ נאמר בנחרצות: "נכון למועד זה אין חלופה הולמת מלבד הסתייעות בשירות”. אלא שאם באמת זה המצב, איך זה שמדינות אחרות הצליחו לבלום את התפשטות הקורונה בלי עזרה משירות חשאי? פשוט מאוד: הן דאגו לחלופה - בכמעט חודשיים שחלפו מפרוץ המגפה.

 

הן לא היו צריכות להמציא את הגלגל בשביל זה. יש חלופה מצוינת, שגם ישראל יכולה היתה להשתמש בה, לו רק היתה טורחת. "בכל העולם, חוץ מסין וסינגפור, משתמשים באפליקציה", אמרה ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. "פונים לאזרחים, אומרים להם להוריד אפליקציה. אף דמוקרטיה לא עשתה מעקב אחרי אזרחים בשיטה הזו. מדינות עבדו חודש לייצר פתרון. קנו מחברות, פיתחו בעצמן. בארץ יש חברות שמוכרות פיתוחים כאלו למדינות אחרות. עשו את אפליקציית מגן ולא השקיעו כלום בהטמעה".

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

כדי שבאמת תהיה לנו חלופה לשב"כ, היה צריך להתחיל לעבוד על כך כבר בתחילת הדרך. ההשקה של אפליקציית מגן היתה צעד נכון, אבל הפיתוח היה צריך להימשך כדי להוסיף, למשל, זיהוי קרבה לאנשים אחרים בעזרת בלוטות’. בנוסף, היתה צריכה המדינה לקדם משמעותית את השימוש באפליקציה, בין אם באמצעות הסברה ובין על ידי חיוב להציג את האפליקציה על הסלולרי לפני כניסה לבתי עסק.

 

ייתכן שהחלופות שבחרו מדינות אחרות פחות יעילות מהשימוש בשב"כ, אבל הרי יש עוד שיקולים שצריך לקחת בחשבון, כמו שמירה על פרטיות האזרחים והימנעות מביטחוניזציה של משבר אזרחי. ההוכחה שיש חלופות מספיק טובות היא שגם מדינות שבחרו בהן הצליחו להכיל את המגפה בהצלחה לא פחותה מישראל.

x