$
דעות

דעה

למה מכוני קוסמטיקה - כן, וסטודיו לקעקועים - לא

החלטות משרד הבריאות לגבי אילו עסקים ייפתחו - אינן נובעות משיקולים ענייניים אלא מדעות קדומות ופוליטיקה קטנה

שי שחף 07:4801.05.20

השבוע כולנו שמחנו לגלות שהמאבק במגפת הקורונה מתקדם בצורה חיובית, ואנחנו, אולי, בדרך להתיש את הנגיף לפני שהוא יתיש אותנו סופית.

כחלק מהצעדים לחזרה לשגרה ולניסיון לא למוטט את המשק באופן טוטאלי, החליטו בממשלה להתיר פתיחה של מכוני יופי וקוסמטיקה, כולל הסרת שיער בלייזר, אך את מכוני הקעקועים החליטו להשאיר סגורים.

 

לצערנו, בכל מה שנוגע לשקיפות והסברים שמשרד הבריאות וממשלת ישראל מספקים לאזרחים במאבק בקורונה ישנו הרבה מאוד מידע חסר וחוסר בהירות. הרי בנוגע לסגר -  הנחיות, איסורים ואכיפה - ראש הממשלה וכל דוברי משרד הבריאות, מסוגלים לדבר שעות וימים באולפן הטלוויזיה, בתחנת רדיו באתר האינטרנט, עד דלא ידע. אבל בכל הנוגע להסברים מדוע זה כן וזה לא, או מה היגיון החזרה לשגרה או בשמה המקצועי "אסטרטגיית יציאה" - כאן אין שקיפות, אין פרטים ואין אזרחים בקצה שאמורים להבין למה הם עושים את הדברים (כדי שהם באמת יעשו את זה).

 

אבל אם נשים בצד את חוסר השקיפות והפירוט בכל מה שנוגע לאסטרטגיית היציאה, נראה שהחלטות משרד הבריאות מתקבלות בעקבות דעות קדומות, חוסר הבנה בסיסי במקצועות רבים והתנהלות שוק, ובעיקר יחסי ציבור גרועים או חוסר יחסי ציבור לתחומי עיסוק מסוימים.

 

שוק מחנה יהודה. למה הוא סגור וחנות איקאה פתוחה? שוק מחנה יהודה. למה הוא סגור וחנות איקאה פתוחה? צילום: יואב דודקביץ

כך לדוגמא התירו את פתיחתם של סניפי איקאה אבל את הבאסטות בשווקים לא מתירים לפתוח. ההחלטה הזו לא ברורה ובמיוחד שניתן למנוע התקהלות גם בשווקים. קחו לדוגמא את תקופת האינתיפאדה לא-עלינו כשעמדו חיילי מג"ב בכניסות לשוק מחנה יהודה ובדקו את העוברים ושבים. או לחילופין כשיש מסיבות פורים בשוק ויודעים להציב מחסומים בכניסה אליו ואפילו במעגלים רחוקים יותר, על מנת למנוע התקהלות יתר שתגרום לצפיפות מסוכנת. גם הפעם אם היו רוצים היה ניתן למנן את כניסת האנשים.

 

אבל יכול להיות שצורת החשיבה היא שמנהלי וסדרני איקאה מסוגלים למנוע התקהלות, מגע והדבקה יותר מאשר הבסטיונרים בשוק רק כי הם בחנות שמקורה בשוודיה ומקור הבסטיונרים הוא מרוקו, עיראק, רוסיה או מזרח ירושלים? בקיצור הפוליטיקה הקטנה והדעות הקדומות חוגגים.

 

כך גם קורה עם פתיחת מכוני יופי ושלילת הפתיחה של מכוני קעקועים. ושוב נראה שזה נובע מפוליטיקה פנימית שפוגעת במקעקעים ובעסקיהם וכתוצאה מדעות קדומות ויחסי ציבור גרועים שיש לענף. תחשבו על זה רגע - במכוני יופי מסוימים יש "איפור קבוע" שזה בעצם קעקוע לכל דבר, אבל זה מותר. הסרת שיער בלייזר גם היא מותרת, אך מכוני קעקועים בהם יש מכונה להסרת קעקועים אשר דומה מאוד לזו של הורדת השיער, אסור לפתוח.

 

מעבר לפונקציות הטכניות שקיימות או לא קיימות בכל מקום, הטענה או הדעה שבעלי מכוני קעקועים ומקעקעים פרטיים לא יצליחו לשמור על ההנחיות ועל הסדר אצלם בסטודיו לעומת בעלי מכוני היופי והקוסמטיקאיות היא הזויה, לא הגיונית ושוב מגיעה בעקבות סטיגמות, דעות קדומות וחוסר ידע משווע על התחום.

 

קעקועים. סטיגמות חסרות בסיס קעקועים. סטיגמות חסרות בסיס צילום: שאטרסטוק

כל מי שהתקעקע בחייו יודע שזה המקעקע והלקוח שלו לבד, בלי המולה, התקהלות או כל הפרה אחרת של הנחיות הקורונה. אין תורים במכוני קעקועים כי קובעים תור מראש, ומרבית המכונים בארץ הם סופר סטריליים בלי קשר לימי הקורונה.

 

אבל מה אכפת להחריג את מכוני היופי ולהשאיר אוכלוסייה שלמה של עצמאים בלי פרנסה עוד כמה שבועות, רק כי זה נראה לא טוב ומחתרתי, למרות שזה מקצוע מכובד ורבים מהעוסקים בו הם אמנים נורמטיביים ובעלי משפחות.

 

כל זה קורה כי אין למקצוע הזה ולתחום הזה יחסי ציבור. ואם יש, אז ברוב המקרים מדובר בפרסום שלילי. כבר שנים שקעקועים הם מיינסטרים ואנשים במקצועות מכובדים ובכירים מקועקעים. יש עורכי דין, רואי חשבון, מהנדסים, אנשי חינוך, מנכ"לים וגם בין היתר, עובדי המגזר הציבורי ומשרדי הממשלה, עם קעקועים. וזה לא משפיע כהוא זה על עבודתם, דרך חייהם ואופיים. זה רק אומר שהם בין שאר כל התכונות החיוביות שלהם - אוהבים קעקועים.

 

הגיע הזמן שיבינו כולם - שם המשחק הוא תקשורת ודעת קהל. את שינוי השיח והחשיבה, במיוחד של אנשים מקובעים שיושבים בחדרי קבלת ההחלטות, משנים באמצעות מהלכים נרחבים של יחסי ציבור ואסטרטגיה תקשורתית. ויפה שעה אחת קודם.

 

ואם אני הייתי מקעקע שיושב בבית ורואה את כל הקוסמטיקאיות ומסירי השיער פותחים את חנותם הסמוכה לסטודיו שלי - הייתי מתאגד ויוצא למאבק תקשורתי. כי נראה שרק ככה משיגים משהו במדינת ישראל.

 

הכותב הוא יועץ תקשורת ואסטרטגיה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x