$
משפט

בית המשפט למשפחה: על עורכי דין להפסיק להסלים סכסוכי גירושין

הותרה לפרסום החלטת בית המשפט למשפחה שמותחת ביקורת חריפה על התנהלות עורכי דין בסכסוכי גירושים, ובעיקר על כך שאינם רואים לנגד עיניהם את טובת הילד. "הגיעה השעה שעורכי הדין של הורים ימצאו את האיזון בין חובתם ללקוחם לבין חובתם להגנה על אינטרסים של ילדים, בכך שיפסיקו להעלות דרישות ועתירות שמקצינות את הסכסוך"

בית המשפט למשפחה מפרסם ביקורת חריפה על עורכי דין המייצגים בני זוג בסכסוכי גירושין, ומורה להם להפסיק להסלים את הסכסוך.

 

בית המשפט קבע לאחרונה בהחלטה שהותרה לפרסום כי "הגיעה השעה שעורכי הדין של הורים ימצאו את האיזון העדין בין חובתם ללקוחם לבין חובתם לחברה ולבית המשפט בהגנה על אינטרסים של ילדים בכך שיפסיקו בעצמם להסלים ו/או להעלות דרישות ועתירות שמטבען הן פוגעניות, מקצינות את הסכסוך, מצריכות את הצד האחר לתקוף בחזרה ומרחיקות הורים מיישוב הסכסוך. זאת בייחוד בשלבים ראשוניים של התדיינות בבית משפט בעניין הסדרים הנוגעים להורות ולגידול הילדים".

 

גירושים. עורכי הדין מסלימים את המצב גירושים. עורכי הדין מסלימים את המצב צילום: Shutterstock

ביקורת זו נמתחה לאחרונה על ידי בית משפט לענייני משפחה בסכסוך בין זוג פרוד עם ילדים המיוצגים על ידי עורכי דין. בית המשפט קורא בפסיקתו לעורכי הדין לשמור על האיזון שבין חובתם ללקוח לבין חובתם לחברה ולבית המשפט ולשמור על טובת הילדים.

 

באותו מקרה דובר בשני הורים פרודים. הסכסוך נסב, בין היתר, על חלוקת הסדרי השהות של הילדה. השופט הדגיש כי לא ניתן להותיר את הסכסוך לזירה המשפטית בלבד וכי לצורך ניהול האחריות ההורית לרווחת הילדים, נדרשים ההורים לסגל דרכי תקשורת יעילות ומועילות. מטרה זו. לדברי השופט, ניתן להשיג רק באמצעות תהליך טיפולי מעמיק עבור ההורים שיהיה כרוך גם בתיאום הורי.

 

בית המשפט הגדיר שיש לתפור לכל משפחה חבילה טיפולית משלה, בבחינת "חליפת תיאום הורי", כזו שתהא בפיקוח בית המשפט, על מנת להבטיח את הציות לה. המטרה שההורים יחדשו את מימוש אחריותם ההורית באמצעות חוזה התנהלות הורית, שיהיו מחויבים לו.

 

בית המשפט קרא לעורכי הדין המייצגים בתיק למצוא את האיזון בין חובתם ללקוח לבין חובתם לחברה ולבית המשפט, בהגנה על אינטרסים של ילדים. בית המשפט הנחה את עורכי הדין להפסיק להסלים את הסכסוך או לפנות לבית המשפט באופן פוגעני כלפי הצד השני, באופן שמחייב את הצד השני להחזיר במתקפה וכך חוזר חלילה, תוך הרחקת ההורים מיישוב הסכסוך.

 

עו"ד ד"ר שרון פרילינג, מומחית לדיני משפחה שלא ייצגה בתיק זה מציינת כי "דווקא תקופת הקורונה המאתגרת, שצמצמה את התלות בבתי המשפט בעקבות פגרת החירום אליה נקלעה המערכת המשפטית, מספקת הזדמנות יוצאת דופן להשיב להורים את האוטונומיה ההורית, לנתק את חבל הטבור מבתי המשפט בכל הנוגע ליישום האחריות ההורית ולהתחיל, בסיוע עורכי הדין, תהליכי שיתוף פעולה והפנייה למסגרות טיפוליות תומכות".

 

לדברי פרילינג, בסופו של יום, גם הורים שנלחמו זה בזה, יידרשו ליצור מנגנון של תקשורת לטובת גידול הילדים, שכן הזירה המשפטית, לרוב, מגיעה לסיומה לפני שהילדים מגיעים לבגרות. "החוכמה היא להימנע מאותן שנים מרות של סכסוך, הכפשה והסלמה, במהלכן משלמים הילדים את המחיר הכבד ביותר, ובסופן יידרשו ההורים לעשות את מה שיכלו לעשות מלכתחילה - להפריד את הילדים מן המחלוקות האחרות - כספיות ורכושיות - וליצור ערוץ הידברות ביחס לילדים, מנותק מן המשקעים הזוגיים".

 

x