$
דעות

התנגדות נתניהו לניסנקורן: הוכחה שהוא המתאים

מערכת המשפט ממתינה כמו אישה מוכה לגבר החדש שיגאל אותה מיסוריה, ואולי יביא לה קצת שקט; האם אבי ניסנקורן יעמוד בציפיות הגדולות האלה אם ימונה לשר המשפטים? בינתיים ניתן לזקוף לזכותו "נכס" אחד - זו התחלה לא רעה אם רה"מ כל כך מתנגד לו; בדומה, תמיכת הליכוד בחילי טרופר מעלה חשד

משה גורלי 14:5004.04.20

כאישה מוכה שמייחלת לצו ההרחקה משר המשפטים אמיר אוחנה, ממתינה מערכת המשפט לגבר החדש שיגאל אותה מיסוריה, ואולי יביא לה קצת שקט. התקווה הזו מועמסת כרגע על עו"ד אבי ניסנקורן. ניסנקורן נבחר לתקווה הגדולה, לנושא הדגל של הציפייה הגדולה מבני גנץ להצדקת חבירתו לנתניהו – הצלת המשפט והדמוקרטיה.

 

 

 

האם ניסנקורן יעמוד בציפיות הכבדות האלה, האם הוא בכלל "ראוי" להן? בינתיים ניתן לזקוף לזכותו "נכס" אחד - את התנגדותו הנחרצת של נתניהו למינויו לשר משפטים. וזו כבר התחלה לא רעה. אם נתניהו כל כך מתנגד לו, אז אולי בכל זאת יש משהו בהבטחה ששמה ניסנקורן. בדיוק כמו שתמיכת הליכוד בחילי טרופר מטילה עליו את החשד שמא אינו כשיר למשימה

 

אבי ניסנקורן אבי ניסנקורן צילום: תומריקו

 

הסבר אפשרי אחד להתנגדות נתניהו היא האג'נדה המקצועית-כלכלית-חברתית של ניסנקורן ההפוכה לגמרי מזו של נתניהו. ניסנקורן הגיע מההסתדרות, הוא משפטן, מנהיג פועלים ופוליטיקאי חברתי. סוציאליסט בנשמתו ובהכרתו, למרות שהמלה הזו יצאה מלקסיקון השיח הלגיטימי ביחד עם ה"שמאל". ובכל זאת, לא הסוציאליזם של ניסנקורן מטריד בשלב זה את נתניהו, אלא היותו שועל פוליטי מיומן עם קבלות, שרק לאחרונה הוכיח אפקטיביות כשניצח, בכנסת הקודמת, על הקמת ועדת הכנסת לדיון בחסינות נתניהו וחיים כץ.

 

האפקטיביות הזו היא סימן היכר של ניסנקורן מהיום שנכנס לחיים הציבוריים. הוא חולל תקדים מרתק כאשר גלש, בחסות יו"ר ההסתדרות עפר עיני, מתפקידו כעורך דין לדיני עבודה לתפקיד ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות. לראשונה, הפך יועץ משפטי למנהיג פועלים, למספר שתיים של היו"ר. ב-2016 הביס את שלי יחימוביץ במאבק על ראשות ההסתדרות.

 

הימור נכון על גנץ

אחרי ההימור המוצלח על עיני, חיפש ניסנקורן את קרש הקפיצה לפוליטיקה. יחסיו הטובים עם שר האוצר משה כחלון - שניהם חלקו את הסנטימנט חברתי - הפכו את "כולנו" לתחנה הטבעית הבאה. אבל ניסנקורן הפתיע כשהעדיף את הבחור החדש בשכונה, את הסוס החי על המת, פוליטית כמובן. הוא הימר על בני גנץ וחוסן לישראל, ושוב הבחירה התגלתה כמוצלחת כשהביאה אותו היום אל ספו של משרד המשפטים.

 

והנה הקבלתה מעניינת: כחלון וגנץ נכנסים לממשלות נתניהו על אותו כרטיס בדיוק, אותה הצדקה אותו "קליים טו פיים'" הגנה על מערכת המשפט מפני הזוממים לפרק אותה. אלא שהציבור, במקרה של כחלון, לא רק שסירב לתגמל אותו על עמידתו לימין שלטון החוק – הוא אפילו העניש אותו בקלפי. האם גורלו של גנץ יהיה שונה? האם הציבור יודה לו על מאמציו להצלת הדמוקרטיה? ממש לא בטוח

 

גנץ. ניסנקורן הימר נכון גנץ. ניסנקורן הימר נכון צילום: רויטרס

 

בכל מקרה ניסנקורן נשלח לקו הראשון של המשימה והוא אפילו מצויד בנתוני פתיחה טובים. לדורשי שלומה של מערכת המשפט, ניסנקורן עדיף על טרופר. האנרגיות שלו טובות יותר, הניסיון שלו בהובלת מהלכים מורכבים טוב יותר, ההיכרות של עם מערכת המשפט טובה יותר. אבל הדרך ארוכה ומתפתלת ובעיקר ממוקשת, כי נתניהו לא יוותר לכחול לבן על משלט חיוני זה מבלי להבטיח שליטה במאחזים אסטרטגיים שחיוניים לתפקוד מוצלח של שר משפטים, כמו ועדת חוקה, יו"ר הכנסת והשר לביטחון פנים.

 

השפעתו של שר המשפטים על המשפט בישראל היא הקטנה יותר ביחס לשני שותפיו שמופקדים עליה – היועץ המשפטי לממשלה ונשיאת בית המשפט העליון. תפקידו העיקריים של שר המשפטים הם ראשות שתי ועדות חשובות – חקיקה ובחירת שופטים; הובלת מינויים בכירים כמו יועץ משפטי לממשלה, פרקליט המדינה ושופטים. אחריות לוגיסטית ותקציבית על המערכת.

 

ויש לו עוד תפקיד חשוב ביותר: להגן על מעמדה ויושרתה של מערכת המשפט בפני מגדפיה המסיתים ומאיימים להחריבה. ואלה יהיו כעת מפוזרים בכמה עמדות מפתח: בלשכת ראש הממשלה; בתחנת התעמולה שממוקמת בבלפור ומופעלת בידי בנו של ראש הממשלה; בלשכת יו"ר הכנסת אם תאויש בידי יריב לוין או יולי אדלשטיין; בלשכת השר לביטחון פנים, ואולי גם בוועדת חוקה חוק ומשפט.

 

איננו יודעים עדיין איך יעבדו מנגנוני המינוי המוסכמים בין גנץ לנתניהו בנוגע לפרקליט המדינה, היועץ המשפטי ושופטי העליון שאמורים להתמנות בתקופת כהונתה של הממשלה הנכנסת. אבל, ניסנקורן יבוא לכל אלה כבול בהסכמות קואליציוניות שנרקחו מעל ראשו. בכל מקרה, משימתו הראשונה היא להבטיח את עצמאותו של היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט בבחירת פרקליט המדינה הבא, כאשר ב-2 למאי מסתיימים שלושת חודשי כהונתו הזמנית של עו"ד דן אלדד כפרקליט המדינה. ולקראת סוף מאי אמור להיפתח משפטו של ראש הממשלה. השר אוחנה הוציא את התקנות לצמצום פעילותם של בתי המשפט, האם ניסנקורן ירחיב, האם ניתן יהיה לקיים את ישיבת הפתיחה במשפט הזה, גם ללא נוכחות הנאשם. זו החלטה של ההרכב, אבל כמו שההחלטה הקודמת לדחות נשענה על החלטת השר לסגור, גם ההחלטה החדשה תיגזר מהמדיניות ששר המשפטים יהיה שותף בעיצובה.

x