$
רכב

הריקולים בדרך: האם יבואני הרכב יוכלו לספק את החלקים?

משרד התחבורה הודיע בשבוע שעבר על שורה של ריקולים למכוניות מדגמים שונים, אבל ייצור החלפים בעולם מושבת - וביצוע התיקונים בעייתי. משרד התחבורה: לא ידוע על מחסור בחלפים

תומר הדר 09:2031.03.20

בכבישי ישראל נוסעות בימים אלה מכוניות שסובלות מברגים שעלולים להשתחרר, כריות אוויר שעלולות להיות מסוכנות, ווי גרירה שעלולים לקרוס ובקרות שיוט שעלולות לגרום לרכב להאיץ ללא שליטה.

 

מצבם של יצרני הרכב ויצרני החלפים הנדרשים לביצוע הריקולים אינו ברור, ובעולם כבר מתפרסמות הודעות על דחיית ריקולים.

 

במשרד התחבורה מתעקשים כי אין בעיית חלפים. יבואני הרכב מיישרים קו עם משרד התחבורה, אך מודים כי נושא אספקת החלפים אינו ברור במלואו.

כריות אוויר של טקאטה. הנהגים זומנו לריקול כריות אוויר של טקאטה. הנהגים זומנו לריקול

 

כפי שפורסם ב"כלכליסט", משרד התחבורה הודיע בשבוע שעבר על שורה ארוכה של ריקולים למכוניות מדגמים שונים שמגיעים לישראל ביבוא אישי, כלומר לא באמצעות יבואני הרכב הוותיקים. רשימת התקלות הפוטנציאליות שפירסם משרד התחבורה כוללת ווי גרירה שעלולים להשתחרר, ברגים שעלולים להתרופף, כריות אוויר מסוכנות ואפילו מערכות בקרת שיוט שעלולות להתקלקל ולגרום לרכב להאיץ ללא שליטה. החוק הישראלי קובע כי מכונית שלא תוקנה תוך חצי שנה ממועד הכרזת הריקול לא יכולה לעבור טסט וגם לא ניתן לבצע בה העברת בעלות.

 

בניגוד לחלקי חילוף לדגמים שיבואני הרכב שיווקו בישראל, שליבואני הרכב קל לאתר ולשלוח, חלקי חילוף לרכבים שלא שווקו בישראל על ידי יבואני הרכב הוותיקים נחשבים הרבה יותר קשים לאיתור.

 

בשיחות שקיים "כלכליסט" עם מספר יבואני הרכב השבוע ציינו היבואנים שעצם איתור הרכבים שנדרשים לריקול עלול להיות בעייתי, מה גם שגם במקרה של איתור לפי מספרי שלדות, יש לשלוח את המידע אל היצרן והוא זה ששולח את החלקים הנדרשים לישראל. בימים של שיתוק היצור העולמי, יש בעיה עם משלוחים כאלה.

 

במדינות אחרות כבר החלו לחפש פתרונות לנושא הריקולים, שחלק מהם הוכרז גם על רכבים ביבוא אישי בישראל. למשל, ה-AAD, הארגון המאגד את העוסקים בענף הרכב באוסטרליה, הודיע כי הטיפול בריקול כריות האוויר של טקאטה היפנית, שהוכרז בישראל גם על מכוניות ביבוא סדיר וגם על מספר דגמי מכוניות ביבוא אישי, יידחה ככל הנראה לשנה הבאה, בגלל מחסור בחלקי חילוף אצל יצרני הרכב. 

 

במשרד התחבורה טוענים כי לא ידוע על מחסור בחלקים ולכן אין כוונה להעניק ארכה. "מרכזי השירות (מוסכים) ושירותי דרך, מוגדרים בתקנות החירום כמפעלים חיוניים ולכן ממשיכים כרגע לפעול במתכונת רגילה. משרד התחבורה ביצע בדיקה מול לשכות המסחר ויבואני הרכב, וכרגע לא ידוע למשרד על כל בעיה של מחסור בחלקי חילוף. לפיכך, הריקולים ממשיכים להתבצע כרגיל", נמסר בתגובה.

 

בקרב יבואני הרכב, שיצטרכו לטפל בדגמי היבוא האישי בתוך חצי שנה, התגובות משתנות. לפי דלק מוטורס, אם יהיה חוסר בחלפים, חצי השנה המתאפשרת לביצוע ריקול תחל להיספר רק עם הגעת החלק לישראל. "דלק מוטורס פועלת בהתאם להגדרות החוק במדינת ישראל ומספקת כמובן מענה גם לרכבים ביבוא מקביל/אישי. הטיפול שלנו זהה בכל אירוע ריקול, מהרגע שאנו מודעים לקיומו, ללא קשר לגורם שייבא את הרכב. בתקופה זו עדיין לא חווינו אירועי חוסרים סדרתיים של חלפים במלאים של יצרני הרכבים אולם אנו מזהים מעת לעת התארכות של זמני האספקה באירועים נקודתיים.במקרים בהם החלפים אינם זמינים במלאי היצרן, אנו מעדכנים את משה"ת ומדידת ששת החודשים לא מתחילה עד הגעת החלפים לישראל", נמסר בתגובה.

 

 

מכלמוביל, יבואנית מרצדס, לא נמסרה תגובה. מיוניון מוטורס, יבואנית טויוטה, נמסר: "בשלב זה לא ידוע לנו על קושי בזמינות חלפים".

x