$
משפט

חיות: "נשקול צו שיחייב הכנסת להקים ועדות עד שני - אחרת יבוטלו תקנות החירום"

נציגי הממשלה והכנסת התייצבו הבוקר לדיון בעתירה לבג"ץ נגד אישור תקנות החירום לשבועיים המאפשרות לשב"כ לסייע למשרד הבריאות לקבל, לאסוף ולעבד מידע טכנולוגי על חולי קורונה ומי שבא איתם במגע: השופט מלצר: "אי אפשר לפחות להקים ועדת חוץ ובטחון?". נציגת הכנסת, עו"ד אביטל סומפולינסקי: "בלי ועדה מסדרת אי אפשר להקים כלום. המליאה מתכנסת רק ביום שני"

תומר גנון 16:2219.03.20

נציגי הממשלה והכנסת התייצבו הבוקר (ה') לדיון בעתירה שהוגשה לבג"ץ נגד אישור תקנות החירום לשבועיים המאפשרות לשב"כ לסייע למשרד הבריאות לקבל, לאסוף ולעבד מידע טכנולוגי על חולי קורונה ומי שבא איתם במגע בשבועיים שקדמו לאבחונם. הדיון בעתירה הוא מול הרכב שכולל את נשיאת העליון, אסתר חיות, המשנה לנשיאה, חנן מלצר, והשופט נועם סולברג. הוא נערך תוך הגבלה של 30 איש באולם – שופטים, עורכי דין, קלדנים ואנשי תקשורת. העותרים טוענים לאי פיקוח פרלמנטרי על המהלך, ועל כך שוועדת החוץ והביטחון של הכנסת צריכה לאשרו. במהלך הדיון אמרה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות כי "נשקול צו שיחייב הכנסת להקים ועדות עד שני - אחרת יבוטל תקנות החירום". הדיון הסתיים וההחלטה תפורסם בהמשך.

 

 

 

עו"ד שחר בן מאיר שהגיש את העתירה, אמר בדיון "התקנות לשעת חירום היו מוכנות בראשון בבוקר. בשני פוזרה הכנסת וכך גם ועדת חוץ ובטחון שצריכה לאשר אותן. לכן אין פיקוח פרלמנטרי על מה שאושר. נכנסו לתוקף תקנות לשעת חירום, שמאפשרות לשב"כ לעקוב אחרי אזרחים ולפגוע בפרטיות שלהם, והכנסת לא יכולה לדון ולאשר את זה. זה מצב שחוטא למה שמטיפים לנו: סולדריות חברתית בעת חירום.

 

"אני מציע שתי אפשרויות. אחת, צו זמני שימנע מהמדינה לעשות שימוש באמצעים של השב"כ עד אשר תוקם ועדת חוץ וביטחון. שתיים, להורות על כינוס מליאת הכנסת באופן מיידי לצורך הקמת ועדת חוץ וביטחון".

 

אסתר חיות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות נשיאת בית המשפט העליון צילום: אוהד צויגנברג

 

 

דן יקיר מהאגודה לזכויות האזרח אמר, "הרחבה של בטיחון לאומי במצבנו היא בעיה. תקנות לשעת חירום גוברות על הכל. אין בית משפט שיפקח. לשב"כ יש טכנולוגיה מאוד מתקדמת, וזה לא רק איכון. יש פוטנציאל חמור לפגיעה באזרחים

 

התקנות מסמיכות גם את המשטרה לקבל מחברות התקשורת איכון על הטלפון הנייד של חולים ומבודדים, ללא צו מבית המשפט, על מנת לאכוף את האיסור שחל עליהם לבוא במגע עם אחרים.

 

"תקנות שעת החירום שהתקינה הממשלה", נכתב בעתירה שהגיש עו"ד שחר בן מאיר, "הן דרקוניות בצורה עצומה, ויש בהן חוסר מידתיות בולט ומובהק, וכן ניסיון להתעלם מהרשות המחוקקת כדי להתיר לרשות המבצעת בעצמה, ללא כל פיקוח, לפגוע בפרטיות כל אזרחי מדינת ישראל ללא כל הבחנה".

 

"התקנות לשעת חירום", טענה הממשלה בתגובה שהגישה אתמול, "הן כלי יעיל ומהיר בידי משרד הבריאות לצמצום התפשטות נגיף הקורונה, לשם הצלת חיים וקידום האינטרס הציבורי הכולל בצמצום מספר החולים והנדבקים (...) התרחיש במצב של התפשטות המחלה וקריסה של מערכת הבריאות אינו בגדר מדע בדיוני".

 

לעניין ביטול הביקורת השיפוטית, טוענת המדינה כי "פנייה לבית המשפט בעניינם של עשרות רבות (ובעתיד ככל הנראה מאות) אנשים מדי יום, ולחברות תקשורת רבות, לא תאפשר למשרד הבריאות את קבלת הנתונים במהירות הנדרשת כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה".

x