$
משפט

בלעדי לכלכליסט

אתר הארנק הדיגיטלי bt360 הוסר, הלקוחות חוששים מעוקץ של מיליוני שקלים

לקוחות החברה הפקידו דרכה מאות אלפי שקלים כל אחד כדי לסחור בביטקוין ואת'ריום, וחוששים שאיבדו את כספם. לטענת הבעלים אייל שדה, האתר הושבת לבדיקה בשל בעיות שהתגלו במערכת בעקבות פעולות שביצע המנכ"ל לשעבר ארז פישלר. האחרון כבר היה חשוד בעבר במעשי מרמה והונאה של זכייני רשת "ליה שוקולד" שהפעיל והוכרז כפושט רגל; פישלר: "עבדתי בחברה הזו כשכיר"

עמיר קורץ 11:0617.02.20

לקוחות של חברת הארנק הדיגיטלי bt360 שהפקידו אצלה כספים לצורך רכישה ותשלום במטבעות דיגיטליים כמו ביטקוין, את'ריום ואחרים, חוששים שאיבדו את כספם וכי נפלו קורבן למעשה עוקץ. זאת לאחר שאתר החברה, שהיווה את הפלטפורמה דרכה נעשתה פעולת המסחר, הורד מהאוויר בימים האחרונים ולא ניתן להיכנס למערכת.

 

 

 

בין הלקוחות, כאלה שהשקיעו מאות אלפי שקלים כל אחד ואחרים שהשקיעו עשרות אלפים, כך שניתן לאמוד כי מדובר בסכום כולל שעשוי להגיע גם למיליוני שקלים שנמצא כעת בסיכון.

 

הלקוחות חוששים כעת כי הכספים שהעבירו לחברה, לא יחזרו אליהם. אחד הלקוחות גם הגיש תלונה במשטרה בטענה למעשי מרמה והונאה שנעשו לכאורה כלפיו והמליץ לשאר הנפגעים שהחלו ליצור קשר זה עם זה, לעשות כמוהו. הלקוחות התחילו להתארגן דרך הפייסבוק ובקבוצת וואטסאפ כדי לנסות ולהציל את כספם.

 

בין הנפגעים, היו גם כאלה שהצליחו לתפוס את בעלי החברה הרשומה בשם "ריץ' אנד רויאל שוקי הון", אייל שדה, ונענו על ידו כי האתר הורד היות והם נמצאים בליבה של בדיקה וחקירה והוא מבקש למנוע ביצוע פעולות במערכת בשלב זה.

 

שדה טען עוד בפניהם כי התגלה על ידם שמי ששימש כמנכ"ל החברה והיה הפנים שלה, ארז פישלר, התנהל באופן בעייתי וביצע פעולות לא תקינות לכאורה, ולכן פוטר, וכי הם מנסים לטפל בבאלגן שנוצר בעקבות זאת.

 

פישלר מצידו, ענה ללקוחות רבים שפנו אליו בימים האחרונים כי הוא כבר לא עובד בחברה מזה כמה שבועות, כי שימש בה רק כשכיר, וכי החליט לעזוב לאור בעיות שהתגלו בהתנהלות הקשורה לפעילות המטבעות הדיגיטליים.

 

לכלכליסט נודע גם על ספקים ועובדים לשעבר שלא קיבלו את שכרם. אחד מהם, שעבד מול פישלר, סיפר כי רדף אחרי כספו שבועות ארוכים. רק אתמול, אחרי פניית כלכליסט לשדה, שכרו של הספק שולם, תוך שהבעלים מעלה גם בפניו טענות על התנהלותו של המנכ"ל לשעבר.

 

"האתר לא עולה, אין לנו גישה לכסף שלנו"

 

פישלר הוצג בשנה האחרונה בכתבות בתקשורת, חלקן כתבות תוכן שיווקי, כמומחה בתחום הביטקוין וכיזם בתחום הפינטק והמטבעות הדיגיטליים ומנכ"ל של שתי חברות בתחום – bt360, הארנק הדיגיטלי למטבעות וירטואליים ו-Banx, ארנק דיגיטלי שינסה להתחרות באפליקציות התשלומים של הבנקים – שתיהן בבעלות שדה.

 

bt360 הצהירה על עצמה בפרסומיה כי הארנק הדיגיטלי שלה מהווה פלטפורמה שמאפשרת ללקוחות להשתחרר מהתלות שלהם בבנקים או גופים פיננסיים, ולבצע תשלומים ופעולות באמצעותה. בנוסף הציעה החברה פעילות של הלוואות כנגד מטבעות דיגיטליים וניהול תיקי השקעות במטבעות דיגיטליים. פישלר, התגאה בראיונות כי "הארנק הדיגיטלי שלנו מאפשר פעולות באמצעות מטבעות מסורתיים כמו שקל, דולר ויורו, לצד מגוון רחב של מטבעות דיגיטליים. הרעיון שעומד מאחורי תמהיל המטבעות הוא לאפשר לקהל הישראלי להשתמש במטבע השקל המוכר והידוע, לרכוש ולבצע פעולות במטבעות חוץ, ולהנגיש עבור משתמשי הקצה גם את המטבעות הדיגיטליים".

  

ביטקוין ביטקוין

 

אלא שהמיזם הזה כעת מתברר כפלופ או לכל הפחות כעסק שהסתבך. החל מאתמול החלו לקוחות לכתוב בפוסטים בפייסבוק כי הם חוששים שנפלו קורבן לעקיצה. "שמתי שם סכום כסף מאוד גבוה", כתב למשל אחד הלקוחות, "הם טענו שכדי שישלחו לך את המטבעות בלי עמלה צריך לחכות חצי שנה. עברה חצי שנה והאתר לא פעיל כרגע. מישהו שדרכו עשיתי את כל העסקאות טוען שהוא כבר לא עובד שם". אותו לקוח הגיע למשרדי החברה במגדלי מידטאון בתל אביב, ושמע הסברים מתפתלים מאנשיה, וכמה גרסאות שונות לגבי פעילות החברה והכספים שהופקדו אצלה.

 

לקוח אחר של החברה, שביחד עם הוריו שם בארנק הדיגיטלי מאות אלפי שקלים מספר לכלכליסט: "הגעתי לחברה הזו דרך קבוצת וואטסאפ של חובבי ביטקוין, לאחר ששאלתי על דרך נוחה לקנות מטבעות דיגיטליים. גם הבאתי לחברה לקוחות נוספים מבין חבריי.

 

"החברה התיימרה לתת שירותי ארנק דיגיטלי. אתה שם אצלם כסף, ובכל רגע יכול להמיר אותו בלחיצת כפתור - לדולרים, ליורו או לביטקוין או כל מטבע דיגיטלי אחר. את הרווח שלהם הם אמורים לעשות מעמלות ההמרה. זה עבד בסדר, עד שביום רביעי בלילה גילינו שהאתר לא עולה, ואין לנו גישה לכסף שלנו. ניסינו להבין מולם מה קרה, הבעלים אייל שדה אמר לי שהמנכ"ל ארז פישלר, שכבר לא עובד בחברה, עשה עסקאות לא חוקיות, מכר מטבעות וירטואלים באופן בעייתי, והחברה תחת חקירה ולכן הם הורידו את האתר כדי למנוע יציאה או כניסה של כספים, וכי הם שכרו חברת סייבר כדי לנסות להתחקות אחר הכספים. כמונו יש עוד הרבה מאוד אנשים שאני מכיר ששמו סכומי כסף גדולים של עשרות ואף מאות אלפי שקלים ונפגעו וכרגע נמצאים בחוסר ודאות לגבי כספם. הנפגעים מתחילים לצוץ כעת כפטריות אחרי הגשם".

 

לקוח נוסף שכעת חושש שאיבד מאות אלפי שקלים סיפר לכלכליסט: "אני והרבה אחרים חוששים שהכסף שלנו ייעלם. הפקדתי כסף לחברה, קיבלתי יתרה בארנק הדיגיטלי, ביצעתי פעולות ואגרתי מטבעות דיגיטליים שכל פעם קניתי כאשר השער שלהם ירד. לא משכתי את הכסף, זה ישב אצלם וסמכתי עליהם כי הבנתי שהם חברה שעוסקת שנים בפיננסים. עכשיו אחרי שהדברים התפוצצו הם מאשימים את המנכ"ל פישלר בהונאה והוא מנגד מאשים אותם".

 

עוד לקוח, שהתלונן במשטרה, סקפטי: "אני לא מאמין שאני אראה את הכסף בחזרה", הוא אומר לכלכליסט. "הם מתחמקים בתירוצים שונים, מספרים סיפורים, מאשימים אחד את השני, משקרים. אנשים השקיעו כספים רבים, להערכתי מיליוני שקלים, לא רק בקריפטו, אלא גם בעוד דברים שהם שיווק, כמו עסקאות נדל"ן שאפשר לעשות במטבעות דיגיטליים, והלוואות ותוכניות חיסכון בקריפטו ועוד. לכל האנשים שנפגעו ופונים אלי אני פשוט אומר: לכו למשטרה, כי רק כך תהיה מאסה של אנשים שיחייב אותם לעשות משהו".

 

טענות למעשי מרמה בחברת השוקולד

 

מתברר כי זו לא ההסתבכות הראשונה של פישלר, והוא כבר עמד בעבר בלב טענות למעורבות במעשי עוקץ. לפני 7 שנים, כאשר פישלר היה בעלי חברת "ליה שוקולד" שהסתבכה עסקית והגיעה לפשיטת רגל, עלו כלפיו טענות של עשרות זכיינים ומשקיעים שהוא לטענתם עקץ אותם ורימה אותם כשמכר להם זכיינוית, בין השאר בחנויות שלא היו קיימות.

 

לכלכליסט נודע כי נפגעים רבים שלו הגישו אז תלונות במשטרה, וזו חקרה את פישלר ואת שותפיו והעבירה את ממצאיה לפרקליטות לבחינת הגשת כתב אישום נגדו על מעשי מירמה והונאה. אלא שבפרקליטות מחוז מרכז סברו כי אין די ראיות להעמיד את פישלר לדין וסגרו את התיק נגדו. על כך הגישו לאחרונה 11 מנפגעיו ערר לפרקליטות המדינה. בערר נטען כי "חייהם של חלק מהזכיינים נהרסו וחלקם אף נאלצו לשקם את חייהם במשך שנים לאחר שהנחקרים גזלו את כספם של הזכיינים והמשקיעים ואת חסכונותיהם".

 

בנוסף הוגשו נגד פישלר יותר מ-40 תביעות חוב מצד נפגעים בסכום כולל של יותר מ-7 מיליון שקל ובהם עלו הטענות למרמה. פישלר הוכרז כפושט רגל ובשנת 2015 ניתן צו כינוס לנכסיו ומונה להם מנהל מיוחד מטעם הכנ"ר. בדוח שהוגש לאחרונה לבית המשפט לא חסך המנהל המיוחד מילים ממעשיו של פישלר וציין כי הוא "נוכח לגלות שמדובר בנושים תמי לב אשר נפלו קורבן למעשי מירמה של החייב". עוד הוא ציין כי מדובר ב"חייב חכם, מתוחכם, מניפולטיבי, אשר כתוצאה מכך מתעוררים קשיים להתחקות אחר פעילותו העסקית, נכסיו והוצאותיו".

 

בנוסף ציין המנהל המיוחד כי חקירה סמויה שערך גילתה שפישלר מסתיר כספים וחי חיי ראוותנות בזמן שהוא נהנה מהגנת הליכי פשיטת הרגל, בעוד נושיו "עומדים מול שוקת שבורה ומתבוננים על התשלום הזעום שמשולם לקופת הכינוס".

 

אמש, בקבוצת הטלגרם "נפגעי ארז פישלר", פרסם אחד החברים "המלצה" לנפגעים החדשים של חברת bt360 להתאגד ולפעול ביחד וכתב: "שלום לכל הנפגעים החדשים מעסקאות הקריפטו, אנחנו מחזקים אתכם". לדבריו, הגיעו אליו כבר פניות רבות של נפגעים חדשים ממיזם המטבעות הדיגיטליים.

 

פישלר: "הייתי רק עובד שכיר, בלי גישה לחשבונות"

 

אייל שדה אמר לכלכליסט בתגובה לטענות הלקוחות: "אנחנו נמצאים עכשיו תחת בדיקה שאיני יכול לפרט לגביה, כדי לראות מה עשה פישלר בתוך המערכת. קצין הציות ועורך הדין שלנו בודקים כעת את הדברים ואני מקווה שנמצא את הבאג ונטפל בו. ברגע שיהיו לנו תשובות תצא הודעה מסודרת לכל הלקוחות. קיבלנו החלטה להוריד את השרתים כדי שלא יהיו פעולות נוספות שלא נוכל לעקוב אחריהן, וברגע שנקבל תשובות נוכל לעלות את המערכת בחזרה והפלטפורמה תמשיך לעבוד. כל הלקוחות מדברים איתי ישירות ומקבלים תשובות והם צריכים לחכות בסבלנות והדברים יסתדרו".

 

ארז פישלר מצידו ניסה למזער את חלקו במיזם, ואמר לכלכליסט: "עבדתי בחברה הזו כשכיר והיו לנו מאות לקוחות שקנו ומכרו דרך החברה, לרוב בסכומים של אלפי שקלים בודדים. לאחרונה היה לי עימות עם בעלי החברה לאחר שנעשו עסקאות בעייתיות במטבעות דיגיטליים, והתפטרתי. לפני כמה ימים פנו אלי כמה לקוחות לאחר שהאתר ירד, והופתעתי בדיוק כמוהם, גם לי היה שם כסף. הבנתי שהיו כאלה שדיברו עם הבעלים והוא אמר להם שזה יסודר תוך כמה ימים. אני משער שזה קשור לכך שהתחום נמצא בתקופה האחרונה תחת עיני הרשויות.

 

"לא היתה לי גישה לחשבונות הבנק של החברה ולא הייתי מורשה חתימה. לא ידעתי אם היתרות בחשבון החברה שאליו הפוקדו הכספים זהות ליתרות בארנקים. אני לא יודע מה כשר ומה לא, ולא התאים לי להמשיך בתפקיד בצורה כזו. אני יודע שהחברה חייבת כסף גם לספקים, גם הם פנו אלי, אבל אני כבר לא נמצא שם כמה שבועות ואין לי תשובות לתת להם. לחברה יש בעלים ממשפחה אמידה ואני מניח שהם יטפלו בעניין הזה. העסק הזה היה קיים לפני ויהיה קיים אחרי. זה לא קשור אליי. אני חושב שהם עשו טעות כשהורידו את השרתים של החברה".

 

לגבי ההסתבכות שלו עם "ליה שוקולד", אומר פישלר שאין להשליך מהמקרה ההוא על ההסתבכות הנוכחית: "אלה שני דברים שלא קשורים. הסיפור של ליה שוקולד עדיין נמצא בבתי המשפט, היות והחברה בפירוק וגם אני כמה שנים בהליכי פשיטת רגל. לשמחתי, יצאתי נקי מהאישומים נגדי לפיהם המשכתי להפעיל את העסק ולקחת כספים למרות שידעתי שהחברה בקשיים. זה לא היה נכון, ולכן תיק החקירה נגדי נסגר".

x