$
משפט

בלעדי לכלכליסט

כך בחשו היועצים בוועדה למינוי שופטים: "אני זוכרת אווירה של ועדה מסדרת"

עדותה של ענבר יחזקאלי-בלליוס, שהייתה יועצת לכחלון ואחראית על עבודתו מול הוועדה למינוי שופטים, שופכת אור על כוחם העצום של איילת שקד ויועציה: "כדי להיכנס לרשימה יש מאבק מאוד גדול". לדבריה, "בהתחלה חשבתי שזה טכני. עם הזמן הבנתי שאולי גם לנו יש סמכות בתוך זה. הבנתי את זה מגיל ברינגר או אלון דביר, העוזרים של איילת שקד שמופקדים על התחום הזה"

תומר גנון וענת רואה 06:5317.02.20

אחת העדויות המעניינות בפרשת "מין תמורת מינוי", שמספקת הצצה נדירה למעורבותם של יועצי ועוזרי השרים מאחורי הקלעים בוועדה למינוי שופטים, הגיעה מענבר יחזקאלי־בליליוס, מי שכיהנה כיועצת הבכירה לנושאים חברתיים של משה כחלון במשך שלוש שנים. בשנת 2015 הציע כחלון ליחזקאלי (42), עורכת דין במקצועה, לכהן כחברת כנסת מטעם מפלגת "כולנו". לאחר שסירבה, היא מונתה ליועצת שר האוצר לעניינים חברתיים. במסגרת זאת סייעה למיין ולקדם מועמדים לשיפוט ושופטים מכהנים.

 

כחלון, כך העידה יחזקאלי, בחר לא להתערב כמעט בנעשה בוועדה למינוי שופטים, קיצץ את כנפיה ולכן לא הייתה לה בפועל השפעה, על אף שרבים פנו וניסו להסתייע בה. לעומת זאת, לפי עדותה, מי שהחזיק בכוח האמיתי היו עוזריה של שרת המשפטים איילת שקד, שקיבלו יד חופשית להקים מה שיחזקאלי מכנה "ועדה מסדרת" שפעלה וקבעה את זהות השופטים מאחורי הקלעים.

 

"הייתי מתוסכלת מול עוזרי שקד"

 

"היינו מקבלים ארגזים של מועמדים והבנתי שאני לא באמת צריכה לעבור עליהם, כי זה ברור שהוועדה מאוד פוליטית", סיפרה יחזקאלי לחוקרי יאח"ה, אבישי שטאובר והגר טמיר בעדותה שניתנה ב־5 במרץ, 2019. "לא פוליטית במובן מפלגתי", סייגה, "אבל ברור שיש תיקים של מועמדים וצריך למרקר אנשים שאותנו מעניינים. כחלון רצה לקדם נשים, מזרחיים ולדעתי אתיופית אחת מונתה בתקופתו".

 

ענבר יחזקאלי-בלליוס ענבר יחזקאלי-בלליוס צילום: מתוך פייסבוק

 

"כדי להיכנס לרשימה יש מאבק מאוד גדול", העידה יחזקאלי. "בהתחלה חשבתי שזה טכני. עם הזמן הבנתי שאולי גם לנו יש סמכות בתוך זה. הבנתי את זה מגיל ברינגר או אלון דביר, העוזרים של איילת שקד שמופקדים על התחום הזה". "'הוועדה הזאת", סיפרה יחזקאלי על ההתנהלות, "יכלה להחליט מי יעלו, לגבי מיקום, לאיזה בית משפט (ימונו). אני זוכרת לדוגמא מועמדת שפנתה אלי לגבי האם בכלל תעלה, וגם כמובן אם תבחר כי היא רצתה באר שבע או אילת. פניתי לאלון או לגיל. אני זוכרת שהשיחה התנהלה ברכב בנסיעה. דיברתי איתם על נתוני הקורס של אותה מועמדת, ואז הם אמרו שנשים אותה רק בבאר שבע. אני זוכרת אווירה של מן ועדה מסדרת".

 

"לא ידעו שאין לי כוח או השפעה"

 

יחזקאלי העידה כי הייתה מתוסכלת מיכולת ההשפעה שלה ביחס לעוזרים של שקד. "אני רציתי להתעסק עם הוועדה כי זה מאוד עניין אותי להכניס אנשים ראויים למערכת, אבל השר כחלון אמר לי ולכולם שזה לא מעניין אותו. שהוועדה הזאת זה עניין טכני. השר לא נתן לי לעשות את המו"מ מול היועצים או חברי הכנסת".

בהמשך הוסיפה כי: "כחלון היה שולח כל מיני אנשים שידברו איתי כדי להוריד אותם מהגב שלו. היה שופט מחוזי ממוצא ערבי שהיה מועמד, חאלד כבוב. יועץ אחר הגיע אלי וביקש שאפגש איתו, אבל בסוף לא נפגשנו. היו מגיעות אלי המון פניות מכל העולם, אבל לא ידעו שאין לי שום כוח והשפעה".

 

כאמור, יחזקאלי העידה שבניגוד אליה, עוזריה של השרה שקד דווקא היו מאוד מעורבים, והכוח שהחזיקו בידם ב"ועדה המסדרת" הפך למשמעותי. חקירתה של השרה שקד במשטרה מחזקת את עדותה של יחזקאלי. "אלון היה בשבילי הכל", העידה שקד במשטרה. "אני שרת משפטים עם הרבה עבודה. הוא התעסק הרבה בזה, ריכז את התחקירים של כל מועמד וגם עשה את העבודה מול חברי הועדה והנציגים. הוא נתן לי את ההמלצות שלו, אני סומכת עליו במאה אחוז. אני הייתי עושה את הפיניש"."בדרך כלל מה שהיה קורה, גיל או אלון (העוזרים של שקד) היו מדברים עם כל חברי הוועדה", סיפרה יחזקאלי לחוקרים. "לדעתי כחלון דיבר רק עם לשכת עורכי הדין ועם איילת. לא הייתי נוכחת בישיבות האלה ומאוד נעלבתי. הרגשתי שאין לי שום השפעה כי אני רק מרקר"."אלון ריכז את זה", המשיכה וסיפרה יחזקאלי, "אבל הוא בחור מאוד צעיר (30, ת.ג וע.ר). הוא אפילו לא היה עורך דין, אז כמעט לא עבדתי מולו חוץ מעניינים טכניים. היו לי כמה שיחות טלפוניות איתו. הוא היה חדש ולמרות זאת הוא היה מאוד שחצן. כשפגשתי אותו זה מאוד הצחיק אותי הפער בין הפלברות למציאות. אבל לא הייתה הקבלה בסוף בינינו. אלון מרכז את הוועדה והיה דמות מאוד משמעותית".

 

איילת שקד עם אלון דביר איילת שקד עם אלון דביר צילום: מתוך פייסבוק

 

חוקר: "האם קיבלת פניות מאלון דביר להעביר לכחלון מסרים בנוגע לקידום ובחירת שופטים?"

 

יחזקאלי: "אלון הבין אחרי שנייה שאין לי כוח בוועדה, אז לא היה לו עם מי לגנוב סוסים בקטע טוב. עם מי לקדם אג'נדות".

 

"דביר אמר: 'אין מצב למחוזי, רק השלום'"

 

יחזקאלי טענה בעדותה שהיא לא זוכרת שמות של מועמדים לשיפוט שהתבקשה על ידי כחלון להתערב בעניינם. אולם שם אחד היא דווקא זכרה — צ'. על פי עדותה של ח"כ קורן צ' היה מועמד שהיא רצתה לקדם לשיפוט, ושמו נכרך ביחד עם שמה של אתי כרייף כעולים בתמיכתה לוועדה.

 

"את צ' אני זוכרת מצוין", העידה יחזקאלי. "הוא ישב במסדרון איתנו ברשות המסים... הוא רצה להיות שופט מחוזי. הוא נפגש עם כחלון בלעדי או במסדרון וסגר איתו, או לא יודעת אם סגר, שימליץ עליו. הוא תכנן להיות שופט מחוזי. אז אלון דביר פנה אלי ואמר: 'אין מצב שיהיה במחוזי, אלא רק שלום'"."אמרתי את זה לכחלון. ואז צ' בא אלינו פיזית הרבה לפני הוועדה. עוד לא הוחלט האם ימוקם בשלום או במחוזי. כשהוא בא כחלון אמר לי לשבת איתו ואז הלכתי עם דוד עציוני (עוזר נוסף של כחלון, ת.ד וע.ר) שישב איתנו כי צ' היה אגרסיבי.

 

מימין עו"ד גיל ברינגר ואלון דביר יועץ ועוזר של איילת שקד מימין עו"ד גיל ברינגר ואלון דביר יועץ ועוזר של איילת שקד צילום: Youtube, פייסבוק

 

חוקר: "זה מבחינתך מועמד של כחלון?"

 

יחזקאלי: "לא. להפך. כחלון גם לא רצה לעזור לו, הוא אמר לי להעיף אותו".

 

חוקר: "האם אלון דיבר איתך על מועמדים שלא הכרת ושלא ישבו איתך ברשות המסים באותה תקופה?"

 

משה כחלון משה כחלון צילום: עמית שאבי

 

יחזקאלי: "ברור. אני לא זוכרת שמות".

 

חוקר: "איך עברה התקשורת?"

 

יחזקאלי: "טלפונית. זה לא היה תכוף כי לא היה לי מנדט כדי לבחוש".

 

חוקר: "את העלית שם של מועמד או מועמדת?"

 

יחזקאלי: "יכול להיות שכחלון אמר לי 'תבררי אצל אלון על מועמד מסוים האם הוא יהיה בוועדה או אם הוא ראוי. יכול להיות שברגע שהוא בירר משהו, זה יכול לרמוז שהוא מתעניין במישהו. אבל לדעתי הוא לא עשה את זה דרכי. לכחלון היה קו ישיר מול איילת בנושא".

 

חוקר: "מה קרה במילייה של עורכי הדין לאחרונה לדעתך?"

 

יחזקאלי: "אני חושבת שהגועל מתחיל לצאת, מה שקרה עם אפי נוה. לשכת עורכי הדין זה תמיד היה פח זבל של המקצוע. אני לא יודעת מה קורה שם מעולם לא החלפתי מילה עם אפי".

 

שקד סירבה להגיב. 

x