$
משפט

אסדת לווייתן: חמש מועצות מקומיות מבקשות מבית המשפט לעצור את השלב השלישי של ההרצה

בשבוע הבא יחל שלב נוסף בהרצת אסדת לווייתן ובו לטענת העותרות תיפלט כמות מזהמים המותרת לפליטה במשך שנה ורבע עד שנתיים וחצי; לטענתן, ההיתר שנתן המשרד לאיכות הסביבה מנוגד לחוק. נובל אנרג'י: "תמונת ה'אפוקליפסה' היא זריית חול בעיני הציבור"

ענת רואה 18:5813.12.19

בשבוע הבא אמור להיפתח השלב השלישי בהרצת אסדת הגז לווייתן כשברקע טרם הוכרעה בקשה שהגישו חמש מועצות מקומיות למתן צו ביניים בניסיון למנוע את המשך ההרצה, ובפרט את השלב השלישי שכלל הנראה צפוי להתרחש ביום שלישי (17 בדצמבר).

 

לפי טענת העותרות, כחלק מהליך שמתברר בבית המשפט המחוזי בירושלים, במסגרת שלב זה בהרצת אסדת לווייתן, ייפלטו בתוך שעות כמות מזהמים המותרת לפליטה במשך שנה ורבע עד שנתיים וחצי. בעתירה טוענות הרשויות כי היתר הפליטה שנתן המשרד להגנת הסביבה לחברת נובל אנרג'י לא כלל הוראות מפורטות המתייחסות לתקופת ההרצה ולכן הוא בלתי חוקי ויש לבטלו.

 

מנגד טוענת נובל אנרג'י כי ההיתר שניתן לה חוקי, כי מדובר לשיטתה בעתירה תיאורטית, וכי כל ניסיון למנוע ממנה כעת להמשיך בהרצה משמעו נזק של 5 מיליון שקל ליום. עוד נטען שהטענות לכמות מזהמים עצומה הן "זריית חול בעיני הציבור".

 

לאור הודעת נובל אנרג'י לפיה השלב השלישי של ההרצה יתרחש בשבוע הבא, פנו אתמול (יום ה') העותרות לבית המשפט וביקשו שאם הבקשה שלהן לצו ביניים לא תוכרע עד יום שני הקרוב, יינתן צו ארעי של בית המשפט שיעכב את תחילת השלב השלישי של ההרצה עד להכרעה בבקשה, וזאת על מנת שלא יוצבו בפני מעשה עשוי.

 

לפי המפורט, שלשום (יום ד') פרסמה נובל אנרג'י באתר האינטרנט שלה עדכון של לוח הזמנים להרצת אסדת לווייתן, לפיו השלב השלישי יתחיל באחד הימים שבין 16 ל-20 בדצמבר, ובהתאם להודעה נוספת באתר נובל ככל הנראה ביום שלישי 17 בדצמבר.

 

"בהתאם לאמור בטבלת לוח הזמנים, בשלב השלישי והרביעי של הרצת האסדה אמורות להיפלט כמויות עצומות של גזים רעילים", טוענות המועצות המקומיות. לדבריהן, בשלבי ההרצה שהתקיימו עד כה, כמויות הגזים שאמורות היו להיפלט היו קטנות יחסית. "השלב הבא האמור להתחיל בימים הקרובים הוא השלב הקריטי שאם יבוצע טרם ההכרעה בעתירה עלול לגרום לנזק בלתי הפיך".

 

בהתאם לכך, מבקשות העותרות המיוצגות בידי עו"ד רענן הר זהב ועו"ד יונתן ברמן כי ככל שלא תוכרע הבקשה לצו ביניים לפני יום שני הקרוב, בית המשפט יתבקש לתת צו ארעי שיעכב את תחילת השלב השלישי של ההרצה עד להכרעה בבקשה לצו ביניים.

 

חמש המועצות (זכרון יעקב, ג'סר א-זרקא, מגידו, פרדס חנה-כרכור ועמק חפר) ביחד עם עמותת צלול לאיכות הסביבה תוקפות בעתירה שהוגשה בחודש נובמבר את היתר שנתן המשרד להגנת הסביבה לחברת נובל אנרג'י וטוענות כי מדובר בהתנהלות הפזיזה והרשלנית של המשרד להגנת הסביבה אשר בבחירה בין שמירה על בריאות הציבור מפני חשיפה לגזים רעילים, מסרטנים ובעלי פוטנציאל נזק בריאותי קשה, לבין האינטרסים הכלכליים של נובל אנרג'י בחר באינטרסים הכלכליים של התאגיד ולא בבריאות הציבור.

 

אסדת לווייתן אסדת לווייתן צילום: נובל אנרג'י

 

לפי העותרות, כשל מרכזי בהיתר הפליטה שניתן הוא שההיתר אינו קובע את כלל ההוראות לתוכנית ההרצה ואינו קובע מהי כמות הפליטה המותרת במהלך תקופת ההרצה. במקום זאת, נטען, קובע ההיתר שנובל אנרג'י תגיש למשרד להגנת הסביבה "תוכנית" שבה יפורטו הוראות ההרצה, לרבות כמויות פליטת הגזים המותרות במהלך ההרצה. "הוראה זו עומדת בניגוד גמור להוראות חוק אוויר נקי ותכליותיו", נטען.

 

בעתירה מבקשות העותרות ביקשו לבטל את היתר הפליטה וכן לקבוע שלא תתקיים באסדה פעילות הכרוכה בפליטת גזים, לרבות הרצת המתקן, כל עוד לא פורסם היתר פליטה חדש המקיים את הוראות הדין וזאת לאחר הליך מלא של שיתוף הציבור להיתר החדש בהתאם להוראות חוק אוויר נקי.

 

במענה לעתירה הגישה נובל אנרג'י תשובה מפורטת ובה היא טוענת כי הבקשה מבוססת על הטענה השגויה כי היתר הפליטה לאסדת לווייתן ניתן שלא כדין ובפרט כי תוכנית ההרצה לאסדה אושרה שלא כדין.

 

לפי טענת החברה, באמצעות עורכי הדין רות דיין מהרצוג פוקס נאמן ועו"ד יונתן קהת ממשרד אגמון רוזנברג הכהן ושות',

 הרצת האסדה החלה לאחר אישור תוכנית ההרצה ביום 18 בנובמבר 2019, יומיים קודם להגשת הבקשה, ומכך שהסעד למניעת התחלת הרצת האסדה "הפך לתיאורטי". משכך, נטען, הבקשה מכוונת הלכה למעשה למנוע מנובל להמשיך לעשות שימוש בתוכנית ההרצה עד להכרעה בעתירה. עוד נטען כי סעד זמני זהה התבקש ונדחה בבקשה לצו ביניים שהגישה עמותת שומרי הבית ב-19 בנובמבר.

 

לפי נובל אנרג'י, עצירת תוכנית ההרצה במצב הדברים כיום, קרי הישורת האחרונה של ביצוע פרויקט לווייתן, ואך כפסע לפני תחילת הפקה מסחרית של גז טבעי ממנו, תגרום לנזקים רחבי היקף ולבעלות הזכויות הנוספות במאגר ולציבור בכללותו. מדובר הן בנזקים ישירים בדמות דמי בטלה לקבלים עמם התקשרה "העומדים על סך של 5 מיליון שקל לכל יום עיכוב... עיכוב הרצת האסדה עלול אף לסכן את יכולתה של נובל לעמוד בהסכמים בינלאומיים לאספקת גז ממאגר לווייתן ללקוחות במצרים ובירדן וכן להביא לפגיעה קשה בתדמית ובמוניטין שלה".

 

לפי החברה, טענות העותרות בדבר הסכנות הנובעות מתקופת ההרצה חסרות כל ביסוס: "תמונת ה'אפוקליפסה' שהעותרות מציינות אינה אלא זריית חול בעיני הציבור". לפי הנטען, תוצאות ניטור הפליטות מראות שערכי הבנזן שנמדדו בתחנות הניטור בקיסריה ובמעיין צבי אינם עולים על אלו שנוטרו לפני תחילת הרצת האסדה ועומדים לכל היותר על כ-15% מערך הפליטה המותר.

 

בתגובה לדברים הגישו העותרות אתמול את תשובתן והן טוענות כי היתר הפליטה ניתן ב-6 בנובמבר ותוכנית ההרצה אושרה ע"י המשרד להגנת הסביבה ביום 18 בנובמבר. באותו היום בשעות הערב נובל פרסמה הודעה על אישור תוכנית ההרצה ועל תחילתה המיידית באתר האינטרנט שלה. המשרד להגנת הסביבה, נטען, כלל לא פרסם את האישור שנתן לתוכנית ההרצה ו"תחת לקיים את תפקידו כרגולטור הפקיד את מסירת המידע בידי בעלת העניין".

 

"פליטת אלפי טונות של גזים רעילים במהלך השלבים השלישי והרביעי של ההרצה הן עובדות חד משמעיות ותהיינה פעולות בלתי הפיכות", נטען. "ערכי הפליטה של הגז המסרטן בנזן שהותרו בתוכנית ההרצה הם שווי ערך לכמות שהיתר הפליטה מתיר לפלוט בתקופה של כשנה ורבע בשגרה", טוענות העותרות ומוסיפות כי "ערכי הפליטה של גזי NMVOC שהותרו בתוכנית ההרצה, הם שווי ערך לכמות שההיתר מתיר לפלוט בתקופה של כשנתיים וחצי בשגרה.

 

"בפי המשיבים אין הסבר מניח את הדעת או הסבר כלשהו לסיבה שבגינה מידע זה לא פורסם במסגרת טיוטת היתר הפליטה ובמסגרת ההיתר עצמו. הטען היחיד המסתבר לכך הוא למנוע את האפשרות להתייחס להוראות תוכנית ההרצה במסגרת הערות הציבור לטיוטת היתר הפליטה ולמנוע את האפשרות לעתור מבעוד מועד נגד הוראותיה אשר פורסמו ביום תחילת ההרצה ומשמשות בסיס, גם אם רעוע, לטענות נובל כי ההרצה החלה ולכן הסעד בעניינה הוא תיאורטי... הפוך והפוך בתגובות המשיבים ולא תמצא בהם הסבר כלשהו לרציונל לכך שערכי הפליטה של תוכנית ההרצה לא נכללו בהיתר הפליטה עצמו ובטיוטת היתר הפליטה".

x