$
דעות

דעה

הפוך ברקת, הפוך!

ראש רשות שוק ההון קרא לביצוע תיקונים ברפורמת ביטוחי הבריאות, ורמז שהיא לא שיפרה את מצבו של הציבור; ואולם לפני הרפורמה, חברות הביטוח הצליחו לבלבל את הציבור לגמרי

אדריאן פילוט 08:2122.09.19

ראש רשות שוק ההון משה ברקת תקף בשבוע שעבר את רפורמת ביטוחי הבריאות בפני קהל של מאות סוכני ביטוח, שמחאו לו כפיים והריעו לו. אחרי שהצהיר כי הרפורמה זקוקה לתיקונים, ברקת אמר כי "הפוליסה האחידה כבר לא תהיה אחידה. כבר הראינו את זה ונמשיך בכך".

 

תזכורת קצרה: אחד השינויים המכוננים שהובילה קודמתו בתפקיד דורית סלינגר היה גיבוש פוליסת בריאות אחידה, שתאפשר להשוות בין פוליסות גם למי שלא שוחה במונחים של עולמות הביטוח והפיננסים. לפני הרפורמה, חברות הביטוח הצליחו לבלבל את הציבור לגמרי. אנשים רכשו ביטוח שנראה זול, אך לא הבינו שהמחיר הנמוך נובע מכיסוי ביטוחי נמוך - או חמור מכך, מכיסויים מיותרים לחלוטין שעלותם עצומה.

 

דבריו של ברקת, שרמז כי רפורמת הביטוחים שהובילה סלינגר לא שיפרה את מצבו של הציבור, עוררו גל תגובות. רובן קראו לברקת לרדת מתוכניתו להפריט את מערכת הבריאות באמצעות מתן יד חופשית והקלות לחברות הביטוח לשווק ולמכור ביטוחי בריאות לכל מי שידו משגת.

 

משה ברקת משה ברקת צילום: אלכס קולומויסקי

 

בין היתר, גם "כלכליסט" פרסם ניתוח שמראה כיצד ברקת מבקש לחסל את רפורמת סלינגר ולהוביל להפרטת מערכת הבריאות. ניתוח זה עורר שיח ותגובות, למשל מתומך אחד של ברקת שטען בתוקף שאף אחד לא יקבע - בטח לא הממשלה - מה מותר ומה אסור לרכוש בשוק הפרטי. מהצד השני, נשמעו קולות שהסבירו כי הגבלת ביטוחי בריאות היא אבסורד. "זה כמו שהממשלה תקבע כי מותר לשווק רק קוטג' 9% ואסור בתכלית לשווק קוטג' אחר", הסביר אחד מהם.

 

אבל כפי שמראה הספרות הכלכלית - זו מהזרמים הנחשבים קפיטליסטיים - שירותי בריאות הם מוצר ציבורי שאספקתו על ידי כוחות השוק רוויה כשלים. דווקא בגלל המורכבות הגבוהה, הממשלה יודעת לספק אותו טוב יותר מכל ספק פרטי. יתרה מזו, התשואה לכסף של הציבור בביטוח ממשלתי גבוהה משמעותית מהתשואה של חברות ביטוח, שבינן לבין הבנה במערכות בריאות קשר מקרי וקלוש.

 

התגובה נגד ברקת היתה כל כך קיצונית, שהוא ביקש להעביר מסר שהשינוי שהוא עדיין לא יצא לדרך והדברים רק נבחנים בשלב זה.

 

ההיסוס של ברקת הוא בשורה טובה מאוד עבור אזרחי ישראל, אבל ברקת צריך לא רק לבחון את הדברים, אלא לעשות זאת לאט מאוד ובקפדנות רבה. אחרי הכל, מדובר בחיי אדם. ואם מערכת הבריאות תיפגע מהמהלך שלו, יהיה קשה מאוד לשקם אותה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x