$
משפט

ביהמ"ש העליון: "ירידת ערך של נכס אינה יכולה לקזז מס על רווחי הון"

הפסיקה הפכה פסק דין של ביהמ"ש המחוזי ולפיה נקבע כי קיזוז כזה ניתן לעשות רק בעת מכירת הנכס, שלב שבו ירידת הערך היא ממשית

עמרי מילמן 07:4217.09.19

בית המשפט העליון הפך פסק דין של המחוזי וקבע כי ירידת ערך של נכס אינה משפיעה על החבות במס רווחי הון. קיזוז ההפסד מתאפשר רק אם ירידת הערך מומשה דרך מכירה.

 

 

חברת סומת מבנים ופיתוח, בבעלות ידין סגל, רכשה עם שותף ב־1995 מגרש באזור התעשייה בנתניה ב־21 מיליון שקל. ההשקעה הכוללת, לאחר הוצאות תכנון ופיתוח הקרקע, הגיעה ל־40 מיליון שקל, חצי מהסכום הגיע כהלוואה מהבנק הבינלאומי.

 

ערן יעקב ערן יעקב צילום: עמית שעל

 

אלא שקו מתח עילי שלא ניתן להזיז מנע את מימוש רוב זכויות הבנייה האפשריות במגרש, והוריד את שוויו ל־20 מיליון שקל. סגל ביקש לקזז את ההפסד ההוני שלו עם רווחים שעשה ממכירת מניות בארצות הברית ב־2005. במקביל מכר סגל את מניות חברת סומת לחברה־אחות (הילן), מחשש שהבנק המלווה ידרוש כינוס נכסים על מקרקעין אחרים שבבעלות החברה. פקיד שומה כפר סבא סירב לקזז את ההפסד.

 

המחוזי מרכז פסק ביוני 2017 לטובת סגל, ודחה את עמדת פקיד השומה: "נצמחו לסומת הפסדים מהשקעתה במגרש בית סומ־אר, והפסדים אלו כבר היו ראויים בהכרה לצורכי מס, אף ללא תלות בביצוע עסקת מכירת ההשקעות בחברת בית סומ־אר לחברת הילן".

 

העליון קבע בסוף אוגוסט כי ירידת ערך של נכס אינה משפיעה על החבות במס רווחי הון, אלא ניתן לקזז הפסד כנגד רווח הון רק כשירידת הערך מומשה דרך מכירה. לפי העליון, הניסיון של חברת סומת להציל חלק מההשקעה הכושלת דרך הזרמת כספים נוספים לחברה־הבת המחזיקה במגרש מהווה ראיה לכך שלא מדובר בהשקעה שירדה לטמיון.

 

עו"ד רמי אריה, שייצג את החברה: "הפרשנות השמרנית מאוד לגבי הזכות לקזז הפסדים וחובות אבודים מביאה לתשלום מס על רווחים לכאורה, ללא זכות לקזז כנגדם הפסדים שנוצרו במקביל.

 

מרשות המסים נמסר: "פסק הדין לא שינה את התנאים להכרה בהפסדים הוניים לצורכי מס, אלא חזר על הלכות קודמות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x