$
משפט

כתב אישום נגד מייסד טלגראס עמוס סילבר: "ניהל ארגון פשיעה"; ישאר במעצר

אחרי סאגה ארוכה הגישה היום מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה כתב אישום נגד סילבר, שהוסגר מאוקראינה לישראל לפני כשלושה שבועות; האישומים כוללים, בין היתר, עבירות כגון ניהול ארגון פשיעה, תיווך לסחר בסמים מסוכנים, סחר בסמים מסוכנים, הדחת קטין לסמים מסוכנים וסחיטה באיומים; מעצרו של סילבר הוארך עד להחלטה אחרת ונקבע דיון נוסף ב-23 באוקטובר

עמיר קורץ 18:2209.09.19

אחרי סאגה ארוכה של מעצר באוקריאנה, הליכי הסגרה, בריחה ותפיסה, הגישה היום (ב') מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה כתב אישום לבית משפט המחוזי מרכז נגד ראש ארגון טלגראס, עמוס דב סילבר. האישומים נגד סילבר, שהוסגר לישראל לפני כשלושה שבועות ומאז נחקר במשרדי להב 433, כוללים עבירות רבות: ניהול ארגון פשיעה, תיווך לסחר בסמים מסוכנים, סחר בסמים מסוכנים, הדחת קטין לסמים מסוכנים וסחיטה באיומים.

 

השופט עידו דרויאן-גמליאל החליט להאריך את מעצרו של סילבר עד להחלטה אחרת וקבע את הדיון הבא בעניינו ב-23 באוקטובר. כמו כן השופט כתב בהחלטתו כי הוא מבקש משירות בתי הסוהר לבחון את בקשתו של סילבר לקבל אוכל טבעוני בעת מעצרו.

 

עמוס דב סילבר עמוס דב סילבר

 

כתב האישום נגד סילבר מצטרף לשורת כתבי אישום שהוגשו בפרשת טלגראס, במסגרתה הועמדו לדין 28 נאשמים כמנהלים ועובדים שהפעילו את קבוצות טלגראס שפעלו בפלטפורמת טלגרם.

 

כתב האישום, שהוגש על ידי עורכי הדין שירי רום, יוני חדד ויעלה הראל, מתאר את תהליך הייזום וההתפתחות של רשת טלגראס, תוך ניצול מאפייניה של פלטפורמת טלגרם, שאפשרו תיווך בין סוחרי סמים לבין רוכשיהם, והכל בניצוחה של הנהלת טלגראס, בראשה עמד סילבר.

 

על פי כתב האישום, בטלגראס הושקעו מאמצים ייחודיים לאמת את זהותם של סוחרי הסמים שביקשו לפעול באמצעות הפלטפורמה, כאשר מטרת האימות הייתה לוודא שלא מדובר בשוטר סמוי המתחזה לסוחר או בסוחר סמים העתיד להונות את רוכשי הסם. כמו כן, מנהלי הרשת ערכו תוכנות אוטומטיות ("בוטים") שנועדו לייעל את השימוש בטלגראס, ויצרו מנגנון לאיסוף שכר טרחתם מסוחרי הסמים שפעלו בפלטפורמה. חלק מההכנסות של מנהלי הרשת שולמו במזומן, וחלק אחר בסמים שווי כסף.

 

מסלול הכסף שעבר בארגון ואופן פעילותו כפי שעלה מעדויותיהם במהלך החקירה של נאשמי מפתח בארגון, פורסמו בכתבה נרחבת שפורסמה בכלכליסט בחודש יולי האחרון.

 

הפרקליטות: מדובר בעבריין מסוכן

 

בכתב האישום נגד סילבר מפורטת ההיררכיה הארגונית של רשת טלגראס, כמו גם פעילותו של סילבר, שכאמור עמד בראש הארגון. בין היתר מפרט כתב האישום את מעורבותו בקבלת ההחלטות ובקביעת המדיניות בארגון, עידודו ותמיכתו בסחר בסמים לקטינים ועל ידי קטינים, והקמתו את הערוץ המתווך לסחר בסמים פסיכדליים כגון אקסטזי, LSD, פטריות הזיה ועוד.

 

עוד נטען בכתב האישום כי סילבר פעל לעידוד השימוש בקנאביס ונגזרותיו בקרב הציבור הכללי באמצעות פרסומים בכלי תקשורת שונים ובדף הפייסבוק שלו, והפקת אירועים ציבוריים בהם התבצעה חלוקה של סמים מסוכנים למשתתפים.

 

עם הגשת כתב האישום, ביקשה מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה לעצור את סילבר עד תום ההליכים המשפטיים נגדו. בבקשת המעצר מתארת הפרקליטות את מסוכנותו, כמי שעמד בראש ארגון שהיה אחראי לאספקה של נתח שוק עצום מכלל שוק הסמים בישראל.

  

הפרקליטות מתארת בבקשת המעצר כי מנהלי טלגראס, והנאשם בראשם, תיווכו למעשה בין למעלה מ-3,000 סוחרי סמים מכל רחבי הארץ, מתוכם לפחות 250 קטינים, לבין כ-200 אלף רוכשי סמים ובהם קטינים שמספרם אינו ידוע. במהלך תקופת פעילותו של ארגון טלגראס, עסקאות הסמים שבוצעו במסגרת הפלטפורמה תפסו חלק ניכר מכלל הסחר בסמים בישראל. לטענת הפרקליטות, הכנסות הארגון מפעולות התיווך לסחר בסמים הסתכמו בסך הכל בלא פחות מ-30 מיליון שקל.

 

בנוסף טוענת הפרקליטות בבקשת המעצר כי קיים חשש כבד להימלטותו של סילבר אם ישוחרר, לאור העובדה כי ברח משדה התעופה באוקראינה לקראת הסגרתו לישראל. הוא נעצר רק כעבור יומיים באומן, במרחק של יותר מ-200 קילומטר משדה התעופה.

 

כתב האישום הוא פרי חקירה סמויה וממושכת בהובלת יחידת הסייבר בלהב 433 ביחד עם ימ"ר צפון ממשטרת ישראל. ערב המעבר לחקירה גלויה נטלו בה חלק מאות שוטרים נוספים מלהב 433 ומיחידות נוספות, כמו גם יחידת יהלום ברשות המסים ומחלקת החקירות של הכונס הרשמי במשרד המשפטים. החקירה לוותה על ידי מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה בראשות ד"ר חיים ויסמונסקי במשך תקופה ארוכה, כאשר בציר הבינלאומי של החקירה פעלה המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה. זו פעלה, בין היתר, להסגרתו של סילבר מאוקראינה.

 

בסך הכל בתיק הנרחב נאספו מאות עדויות, נתפסו מאות מחשבים וטלפונים סלולריים, ונאספו ראיות נוספות מסוגים שונים. לדברי ויסמונסקי, ערכה התקדימי של הפרשה הוא בכך שזו הפעם הראשונה שנחשפו ונאספו ראיות קבילות בגין פעילות של ארגון פשיעה של ממש במרחב המקוון, הכולל חלוקת תפקידים, תכנון ופעולה משותפת לקידום יעדים כלכליים ואידיאולוגיים של הארגון.

 

על פי כתב האישום, סילבר "עמד בראש ארגון טלגראס שהוא ארגון פשיעה, וכן ארגן, כיוון ופיקח על הפעילות בארגון, במישרין ובעקיפין, והכל כדי לקדם את פעילותו הפלילית של ארגון הפשיעה. במסגרת פעילותו בארגון הפשיעה, בעשרות אלפי הזדמנויות, תיווך לסחר בסמים מסוכנים מסוג קנאביס וסמים פסיכדליים. בנוסף, סחר הנאשם בסמים מסוכנים מסוגים שונים, במסגרת הפעילות של ארגון הפשיעה טלגראס, בכך שסיפק למנהלי ועובדי טלגראס, באמצעות שליחי טלגראס, סמים מסוכנים בעבור עבודתם, כתחליף לתשלום שכר בגין פעילותם בארגון, כל זאת במספר רב של הזדמנויות".

 

עוד נטען באישום כי סילבר "הדיח במספר רב של הזדמנויות, קטינים לסמים מסוכנים בכך שהפנה והזמין קטינים להצטרף לפלטפורמת טלגראס על מנת שירכשו באמצעותה סמים מסוכנים וכן על מנת שישמשו כסוחרי סמים שיפעלו למכירת סמים במסגרת הפלטפורמה, וסייע להם למצוא סוחרי סמים שימכרו להם סמים. בנוסף, במספר הזדמנויות תיווך הנאשם לסחר בסמים מסוכנים מסוג קוקאין. כמו-כן, סחט באיומים עובדת לשעבר בארגון בכך שאיים עליה בפגיעה שלא כדין בגופה והטיל עליה אימה, כדי להניעה להימנע מפרסום פרטי סוחרי הסמים הפעילים".

 

בבקשת המעצר עד תום ההליכים שהגישה, מציינת הפרקליטות שורה של ראיות לכאורה שבידיה להוכחת העבירות המיוחסות לסילבר: חקירתו באוקראינה עם מעצרו הראשוני לצורך הסגרה, וכן תשאוליו המוקלטים בישראל, בהם, טוענת הפרקליטות, הוא הודה באופן חלקי במיוחס לו, ואישר את מעמדו כראש ארגון טלגראס.

 

על פי בקשת המעצר, "בחקירתו ובתשאוליו תיאר סילבר בתמצית את פעילותו של הארגון אם כי ניסה למזער את רווחיו הכספיים של הארגון, וגרס כי מדובר במיליוני שקלים בודדים. עוד טען כי ביצע את העבירות המיוחסות לו ממניעים אידיאולוגיים ולא מבצע כסף".

 

בנוסף מציינת הפרקליטות כי לאחר הסגרתו לישראל, בחר סילבר לשמור על זכות השתיקה במרבית הודעותיו אך מסר גרסה מפלילה באופן חלקי בתשאולים מוקלטים שנערכו לו מחוץ לחדר החקירות.

 

כמו כן, מציינת הפרקליטות כי בידיה הודעות רבות של עובדים ומנהלים לשעבר שעבדו תחת סילבר בארגון, הפלילו אותו ותיאור את דפוס הפעולה של טלגראס. בראשן הודעתו של הסוכן - עובד לשעבר בארגון - ששיתף פעולה עם המשטרה בפרשה החל מתחילת שנת 2018, וששמו אסור בפרסום. בין ההודעות גם אחת לפיה "סילבר לא היה מוכן לקבל מנהלים שהתנגדו למכירת סמים לקטינים".

 

בנוסף בידי הפרקליטות האזנות סתר שבוצעו לחלק מהנאשמים במהלך החקירה הסמויה, תכתובות רבות בקבוצת הניהול של "טלגראס" וראיות דיגיטליות נוספות שנמצאו בחומרי המחשב של המעורבים בארגון שנעצרו. כך, למשל, עץ מבנה של הארגון וטבלאות אקסל המציגות הכנסות של הארגון מכספים שנגבו מסוחרי הסמים בפלטפורמה. על פי הטבלה ההכנסות הגיעו לסכום של 2.8 מיליון שקל בחודש.

 

עו"ד אורי קורב המייצג את סילבר מסר בתגובה: "עמוס סילבר הוא אדם ערכי ומוסרי אשר נאמן לאידיאולוגיה בה הוא מאמין - ולפיה יש לעזור לחולים ולחלשים בחברה ולהקל על סבלם. סילבר פעל במשך שנים כדי לעזור לזולת תוך הקפדה שלא לפגוע באיש. כתב האישום שהוגש היום היה בגדר מעשה צפוי וידוע מראש והוא מהווה המשך ישיר להתנהלות המתלהמת והבלתי מידתית של רשויות האכיפה. כתב האישום מציג את העובדות באופן מסולף לחלוטין תוך שימוש בקונסטרוקציות משפטיות שגויות וחסרות בסיס.

 

"רשויות האכיפה מתעלמות מהשינויים החברתיים והמשפטיים העוברים על העולם כולו, ובכלל זה על מדינת ישראל בנושא הלגליזציה והשימוש בסמים קלים. הטענה לפיה עמוס סילבר מנהל ״אירגון פשיעה״ היא טענה מופרכת. מדובר בשימוש ציני בחוק שנועד להילחם בארגוני פשיעה - כנגד אנשים נורמטיביים הפועלים לקדם אידיאולוגיות אשר נבחרי הציבור מכל קצוות הקשת הפוליטית מצהירים כי יפעלו למען הכשרתם והגדרתם כחוקיים. עמוס סילבר יילחם בבית המשפט על הערכים בהם הוא מאמין ויוכיח את חפותו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x