$
משפט

ראיון כלכליסט

"קצין המבחן" אורי סלונים קבע: סימנס ישראל כבר לא מושחתת

עו"ד אורי סלונים מסיים שלוש שנים כ"מוניטור" של סימנס, תפקיד שאליו מונה בעקבות הרשעת החברה בעבירות שוחד חמורות. לדבריו, "החברה אימצה מתודולוגיה שמטמיעה ברצינות תרבות תאגידית חדשה ונקייה". לפני כן הוא כיהן כדירקטור בטבע, שחטאה בעבירות פליליות ואזרחיות

משה גורלי 06:5808.09.19

בסוף ספטמבר יגיעו לסופן שלוש השנים שבהן שימש עו"ד אורי סלונים כ"מוניטור", מעין קצין מבחן לתאגיד, של חברת סימנס ישראל. סלונים, הראשון והיחיד עד כה בישראל שמשמש בתפקיד מסוג זה, מונה לתפקיד לאחר שהחברה הורשעה בעבירות שוחד חמורות, ובמסגרת הסדר טיעון נקנסה ב־63 מיליון שקל, וכן נקבע כי ימונה לה מוניטור, "בקר, דומה לקצין מבחן", בלשונה של השופטת מיכל אגמון־גונן. סלונים מונה בספטמבר 2016 לשנתיים וכהונתו הוארכה בשנה נוספת.

 

 

 

מה כולל תפקיד של "מוניטור"?

 

"לאחר שנחשפו פרשות השוחד והשחיתות, אימצה סימנס ישראל תרבות ארגונית של ציות לחוק. ה'מוניטור' אמור לפקח על הטמעה, הפנמה ויישום התרבות החדשה".

 

מה הכשיר אותך לתפקיד, כיצד מילאת אותו?

 

"אני במקצוע הזה של משחדים ומשוחדים כבר 50 שנה. ייצגתי גם את אלה וגם את אלה. אני מכיר את הנושאים האלה מהשטח וקשה למכור לי לוקשים. לפני 24 שנה החלטתי להפסיק לייצג עברייני צווארון לבן והסבתי את המשרד, יחד עם הבן שלי, עו"ד ארז סלונים, להתמקד בציות ובניהול סיכונים. למנוע ולא לטפל - זו האסטרטגיה החדשה בעולם התאגידי.

 

מטה סימנס העולמית מטה סימנס העולמית צילום: בלומברג

 

 

"פגשתי מוניטורים אמריקאים כדי ללמוד את העבודה, פגשתי את בכירי סימנס בעולם ובישראל, שוחחתי עם עשרות נושאי משרה, מהמנכ"ל ועד הש"ג, ראיתי אלפי מסמכים והשתתפתי בישיבות הנהלה ודירקטוריון. אין לי ספק שסימנס, לאחר חשיפת פרשות השחיתות, אימצה מתודולוגיה חדשה שמטמיעה ברצינות תרבות תאגידית חדשה ונקייה".

 

בגזר הדין של סימנס ישראל כתבה השופטת אגמון־גונן שאלמלא הסדר הטיעון "הייתי מעמידה את עונשה של הנאשמת על קנס בשיעור 250 מיליון שקל לאור חומרת המעשים". לבסוף קיבלה את הסדר הטיעון, בין היתר בעקבות עדותו של "קצין המבחן" סלונים, שלפיה סימנס עומדת בהצלחה בתוכנית הציות שהשיקה לפני כ־13 שנה.

 

השופטת: שיקום אמיתי יתרום יותר מכל קנה

 

סלונים הוצע לתפקיד בידי החברה ובאי כוחה, עורכי הדין רלי לשם ונדב ויסמן, ובהסכמת פרקליטות מיסוי וכלכלה ליאת בן ארי, אורלי דורון ויהודית תירוש. הפרשה הציפה את דלותו של ארגז הכלים המשפטי בישראל בנוגע לענישת תאגידים. בית המשפט העליון, בפסק דין נמלי ישראל, קבע שהחוק הקיים מאפשר אך ורק קנס. "ענישה אחרת הקיימת בארצות הברית", כתבה אגמון־גונן, "היא בדמות הקמת גוף מפקח או מבקר בתאגיד או מחוצה לו, הקרוי מוניטור שבא לעמוד על תהליכי הציות שהטמיעה החברה ולבחון אם הם משרתים את המטרה".

 

בסימנס זה התאפשר בהסכמת הצדדים, ובברכת בית המשפט, שממליץ בכל הזדמנות למחוקק להרחיב את ארגז הכלים מעבר לקנס. "שיקום אמיתי המביא לשינוי ארגוני ותרבות של ציות לחוק, לצד מנגנוני פיקוח ובקרה שימנעו ככל הניתן עבירות, יתרום למלחמה בשחיתות, יותר מכל קנס", ציינה אגמון־גונן.

 

סלונים נמצא מתאים לתפקיד מבחינות רבות - היה לו ניסיון רב, הוא התמקד בניהול סיכונים וציות, והפרקליטות העדיפה עורך דין על פני רואה חשבון.

 

רק עננה קטנה העיבה על המינוי: סלונים היה דירקטור בחברת טבע, שחטאה בשלל עבירות תאגידיות, פליליות ואזרחיות – שוחד בדרום אמריקה וברוסיה, רכישות כושלות כרכישת רימאסה, חלוקת דיבידנד אסורה והטעיית משקיעים.

 

ספק רב אם מינויו התקדימי והיחיד עד כה כמוניטור היה יוצא לפועל אילו בסימנס ובפרקליטות היו יודעים לקשור אותו לכישלון הפיקוח מתוקף תפקידו בדיקרטוריון טבע. בפרקליטות אומרים שכשלי טבע התגלו רק לאחר המינוי בסימנס. סלונים מצדו מעדיף לא להרחיב בעניין טבע: "הייתי דירקטור טוב, אחראי ומקצועי לפי כל אמת מידה".

 

"לא מתכוון לייעץ לאף אחד בענייני מקלט מס"

 

סלונים משבח את הנחישות האמריקאית בביעור השוחד העולמי, אבל בטוח שיש עדיין פרצות: "הדרכים לשוחד בממדים משמעותיים נסגרות בהדרגה. האמריקאים גרמו לכך שהשוחד כמעט ואינו אפשרי דרך המערכת הבנקאית. כל בנק שיעביר יותר מ־10,000 דולר בלי לדווח יהיה בבעיה. אפילו בנקים באפריקה, כולם תלויים במערכת הבנקאית האמריקאית. ועדיין יש מקלטי מס וחברות אוף שור, אבל באמת שאין לי כוונה לייעץ לאף אחד איך עושים את זה".

 

ידוע שהרוסים והסינים מתרגשים פחות מהנורמות החדשות. האם אין להם יתרון בהשגת שווקים ועסקאות על פני אלה שמצייתים?

 

"אין יתרון לשום מדינה בעולם על פני מדינה מתוקנת כמו ישראל".

 

לפני מספר חודשים ראה אור ספרו הביוגרפי "בשליחות הלב", שמביא סיפור חיים מעורר השראה. סלונים מזוהה עם שתי פעילויות ציבוריות חשובות – כיועץ שרי ביטחון לשבויים ונעדרים וכיו"ר וראייטי ישראל. מלבד זאת, בשנים 2003־2005 כיהן גם כנשיא וראייטי העולמי, הארגון שעוסק בסיוע לילדים בעלי צרכים מיוחדים. עד היום הוא עולה עם אחד הילדים לצילום מחווה לפני משחקיה הבינלאומיים של מכבי תל אביב כדורסל.

 

לחתום על כללים זה חשוב, אבל יותר חשוב ליישם

 

הלקוח הראשון שלו היה סגן שר הבריאות יצחק רפאל, מראשי המפד"ל, בתביעת הדיבה נגד העיתונאית סילבי קשת. סלונים ייצג בהמשך, בין היתר, את סגן שר הביטחון מיכאל דקל; את העיתונאי נתן זהבי, שנעצר מעצר שווא בפרנקפורט; את האופנובנק רוני ליבוביץ; וגולת הכותרת, מנכ"ל בנק לאומי מרדכי איינהורן במשפט הבנקאים.

 

בהדרגה, ביוזמת נשיא המדינה לשעבר חיים הרצוג, נשאב סלונים לייצוג בעניינים ביטחוניים. כך למשל בפרשה העלומה בחלקה עד היום, שבה שלושה ישראלים, ובהם העבריין הנתנייתי פליקס אבוטבול, הואשמו בלונדון בניסיון לחטוף את השר הניגרי אומרו דיקו ולהבריחו לניגריה בדואר דיפלומטי.

 

לקוחות ביטחוניים בולטים היו האלוף עמוס ירון בוועדת כהן לחקירת הטבח בסברה ושתילה; תת־אלוף יצחק מרדכי בפרשת קו 300; ודרור יצחקי, ראש אגף האבטחה בשב"כ, בוועדת שמגר לרצח רבין. מהוועדה הזו לקח סלונים משמגר את המוטו שמלווה אותו עד היום בעסקי הציות: טוב שיש כללים, טוב שקוראים אותם, טוב שחותמים עליהם, אבל הכי חשוב שיפנימו, יטמיעו ויישמו אותם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x