$
בארץ

תמ"א חדשה תסדר את הכאוס התכנוני של תשתיות האנרגיה

תמ"א 41 מסדירה, בין היתר, את ההקמה של טורבינות רוח ומתקנים סולאריים לייצור חשמל. תל אביב קיבלה פטור מהקמת מערכות סולאריות קרקעיות

ליאור גוטמן 08:1704.09.19

המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה אתמול על קידום תוכנית מתאר ארצית להקמת תשתיות אנרגיה, העונה לשם תמ"א 41. מדובר בקביעה של מיקומים אפשריים לתחנות כוח קונבנציונאליות (גז טבעי), מתקני רוח או מתקנים סולאריים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, כמו גם מעברי צנרות ומסדרונות תשתית ברחבי המדינה. מסדרונות תשתית הם מעבר מסודר לכלל התשתיות שעוברות בצנרת - גז, מים, חשמל, ביוב ותקשורת. התוכנית כוללת בתוכה גם את תמ"א 10 למתקני רוח.

 

התוכנית החדשה מבשרת התחלה של עבודה מסודרת, על ידי כך שהיא מגדירה איפה יעברו צנרות תשתית כך שלא תיהרס בנייה של שכונה או מסילת רכבת. זאת בניגוד למצב כיום, שבו כל יזם יכול להקים תחנת כוח או מתקן סולארי איפה שנוח לו.

 

במינהל התכנון, שעמלו על גיבוש התוכנית יחד עם משרד האנרגיה, טוענים שאחרי שהתוכנית תאושר היא תיכלל בתמ"א 1 לכלל פיתוח המשק. הראייה התכנונית הנוכחית היא לשני ציוני זמן עתידיים: הראשון לשנת 2030, אז המשק אמור להיגמל משימוש בפחם ולהפסיק למכור מכוניות בנזין וסולר. ציון הזמן השני הוא לשנת 2050.

 

עיון בטיוטה שהועברה למוסדות התכנון מלמד שהספק תחנות כוח חדשות וקונבנציונאליות לא יעלה על 250 מגה־ואט, אחרת יידרש למהלך אישור מיוחד. תחנות כוח קטנות לא יחויבו בהקמת קווי מתח גבוה להולכת החשמל, ובכל מקרה תילקח בחשבון האפשרות של אגירת חשמל ברשת (בסוללות או באמצעי אחר) כדי לייתר הקמת קווי מתח גבוה.

 

בנוגע לאנרגיה מתחדשת, המדינה מסמנת שטחים בהם היא תרצה להציב מתקנים סולאריים או שבשבות רוח. המדינה כבר פספסה את יעד ייצור החשמל הירוק שהציבה לעצמה לפני כעשר שנים, לפיו עד סוף 2014 נגיע ללפחות 5% ייצור חשמל ירוק, ועד 2020 ההספק יוכפל. בפועל בסוף 2014 היקף הייצור היה פחות מ־2%, וחצי שנה לפני המועד השני, המשק בקושי מגרד רף של כ־7.5%.

 

אחד הסעיפים המוזרים בטיוטה הוא הפטור שקיבלה תל אביב מהקמת מערכות סולאריות קרקעיות, ככל הנראה בשל העדפת בנייה למגורים באזורי ביקוש, תוך גזירת קופון מיסוי. לפי טיוטת התוכנית, ברשימת השטחים "בהם לא תופקד תוכנית למתקן פוטו־וולטאית", נכתב שלא יוקם כזה מתקן ב"שטח פתוח במחוזות תל אביב", למעט שטח מופר כמו מאגר מים.

 

לגבי טורבינות רוח, נקבע שמתקן שיכיל מעל ל־25 תרנים גדולים יידרש לאישור מיוחד, כשמתקן בשטח חקלאי יחייב אישור של משרד החקלאות, ובכל מקרה משרד הביטחון יצטרך לתת את אישורו. משרד הביטחון מונע בימים אלו הקמה של טורבינות רוח ברמת הגולן בטענה שאלו ישבשו את פעילותו שם.

 

במקביל סימנו במינהל התכנון רצועות לתשתיות תת־קרקעיות ועיליות שיכללו שטח שמור לתכנון עתידי של מספר קווי תשתיות ארציים (גז טבעי, דלק, חשמל, מים, תקשורת) ברצועה משותפת אחת. המדינה מציבה לראשונה אפשרות של הקמת מתקן לטיפול ואחסנה של גז בישול.

 

מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר מסרה כי "תוכנית המתאר הארצית לתשתיות מאפשרת מבט כולל של כלל תשתיות העל במדינת ישראל".

 

מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי מסר כי "התוכנית מציגה חזון של תמהיל ייצור חשמל נקי וירוק יותר, שמפחית את הפליטות לאוויר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x