$
דעות

חכו עם השמפניות: ירידה בשיעור האבטלה

שוק העבודה הוא האחרון להגיב לשינויים במחזור העסקים. ברגע שעוברים מצמיחה להאטה קורים כמה דברים. קודם המכירות יורדות, אחר כך קווי ייצור נסגרים ורק בסוף, בפיגור משמעותי מתחילת ההאטה, באים הפיטורים

אדריאן פילוט 08:3527.08.19
אחרי שבתקופה האחרונה התפרסמו שלל נתונים שליליים המעידים על שינוי מגמה במשק והאטה בכלכלה הישראלית, אתמול לשם שינוי פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים מאוד מעודדים. בחודשים האחרונים שיעור האבטלה עלה במהירות לרמה של 4.1%. על אף הערכות להעמקת האבטלה, שוק העבודה הישראלי הפתיע - ושיעור הבלתי מועסקים במשק ירד שוב ביולי לרמה של 3.7% מכוח העבודה, הרמה הנמוכה שנרשמה אי־פעם בישראל.

 

זו אמנם הרמה הנמוכה ביותר, אבל זו לא הפעם הראשונה ששיעור האבטלה מגיע אליה. ובכל זאת, נכון לעכשיו, האבטלה בשפל היסטורי. אם לא די בכך, שיעור האבטלה בקרב בני 25‑64 – מה שמכונה אבטלה גרעינית, שאינה כוללת סטודנטים, חיילים וקהלים נוספים פחות יציבים תעסוקתית - ירד שוב לרמה של 3.3% בלבד. אלו רמות של מה שמכונה אבטלה טבעית או אבטלה מבנית - שבהן קשה לראות כיצד האבטלה יורדת נמוך מזה.

 

מובטלים בשירות התעסוקה (ארכיון) מובטלים בשירות התעסוקה (ארכיון) צילום: שאול גולן

 

ובכל זאת, כדאי להמתין לפני שפותחים את בקבוקי השמפניה, משני טעמים עיקריים. ראשית, הנתונים מראים על ירידה בשיעור ההשתתפות (מספר האזרחים בגיל עבודה שעובדים או מחפשים עבודה) ובשיעור התעסוקה - להבדיל משיעור האבטלה. כך למשל, שיעור בני ה־15 ומעלה המשתתפים בכוח העבודה ירד ל־63.1%, לעומת 63.4% ביוני; בקרב בני 25‑64, שיעור ההשתתפות ירד במקצת לרמה של 79.6% לעומת 80.3% ביוני. כמו כן, שיעור התעסוקה בקרב בני 25‑64 ירד לרמה של 77%, לעומת 77.5%; בקרב בני 15 ומעלה, שיעור ההשתתפות ירד ל־63.1%, לעומת 63.4% ביוני.

 

התפתחויות אלו מחייבות מעקב צמוד. ירידה באבטלה שנובעת מיציאה של מובטלים ממעגל העבודה — הכוונה למובטלים מיואשים שמרימים ידיים ומפסיקים לחפש עבודה - היא לא רק התפתחות בלתי רצויה, אלא היא חמורה יותר מהאבטלה עצמה. שנית, הנתון החדש מגיע על רקע שלל אזהרות מפני האטה במשק וחשוב לזכור כי שוק העבודה הוא השוק האחרון שמגיב לשינויים במחזור העסקים. ברגע שעוברים מצמיחה גבוהה וביקושים ערים למצב של האטה בהתרחבות המשק קורים כמה דברים. בשלב הראשון, המכירות יורדות; בשלב השני, קווי יצור נסגרים; ורק בסוף התהליך, בפיגור משמעותי מתחילת ההאטה, מתחילים הפיטורים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x