$
משפט

בלעדי לכלכליסט

למה ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן מציג את עצמו כעורך דין פעיל?

למרות ששאמה הכהן הקפיא את רישיונו, הוא מציג את עצמו בפרסומי עיריית רמת גן כעורך דין ואף ייצג עותרים בוועדת ערר לכאורה בניגוד לחוק. על פי חוק לשכת עורכי הדין, מדובר בעבירה שעלולה לגרור סנקציות פליליות, ונגד שאמה הוגשה לאחרונה תלונה לוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין. שאמה הכהן: "על מנת לייצג את עצמו, אדם לא צריך להיות עורך דין"

עמיר קורץ 09:4818.08.19

ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן אמנם מציג את עצמו כעורך דין בפרסומים רשמיים של העירייה, ואף הופיע בשנים האחרונות כמייצג בהליכים משפטיים שונים, אולם בפועל רישיון עורך הדין שלו הוקפא כבר לפני עשר שנים, ומאז לא חודש.

 

 

 

הקפאת הרישיון מאפשרת לשאמה הכהן, שהוסמך כעורך דין ב־2002, פטור מתשלום דמי חבר ללשכת עורכי הדין - כ־1,000 שקל בשנה. עם זאת, לפי כללי הלשכה, מי שרישיונו הוגבל או הוקפא לא יכול להציג את עצמו כעורך דין, אלא אם הוא מבהיר שרישיונו מוגבל. חשוב מכך, על פי החוק הוא לא רשאי לייצג אחרים בערכאות שונות - בבתי משפט ומול גופים בעלי סמכויות שיפוטיות.

 

ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן צילום: נמרוד גליקמן

 

לא מדובר במגבלה פורמלית בלבד, אלא מהותית, שהפרתה עשויה לגרור סנקציות פליליות על פי לשון חוק לשכת עורכי הדין. ל"כלכליסט" נודע כי לוועדת האתיקה בלשכת עורכי הדין הוגשה לאחרונה תלונה נגד שאמה הכהן בטענה שהוא מפר את חוק לשכת עורכי הדין ואת כללי לשכת עורכי הדין.

 

ייצג למרות ההקפאה

 

בלשכת עורכי הדין רשומים כ־68 אלף עורכי דין המשלמים דמי חבר. ההערכה היא שכ־15%־20% מהם אינם פעילים. כך לשכת עורכי הדין גובה לקופתה בכל שנה מיליוני שקלים שמשלמים עורכי דין שלא עוסקים במקצוע, אך מעוניינים להחזיק ברישיון פעיל כדי שיוכלו להציג עצמם כעורכי דין או לעשות פעולות שרק עורך דין פעיל יכול לבצע.

 

נדמה כי שאמה הכהן, שהקפיא ב־30 ביוני 2009 את רישיון עורך הדין שלו לאחר שמונה כח"כ מטעם הליכוד, לא מתרגש מהאיסורים ובכל השנים הללו הוסיף את התואר עורך דין לפרסום שמו, מבלי לציין שרישיונו מוגבל. כך, למשל, בפרסומי קמפיין הבחירות שלו לראשות העיר, כמו גם על גבי פרוטוקולים רשמיים של ישיבות העירייה שבהם הוא מוצג כ"עו"ד כרמל שאמה הכהן".

 

עוד לפני שנבחר לראשות העיר, וכיו"ר האופוזיציה ברמת גן, הופיעה שאמה הכהן בוועדת הערר המחוזית, וייצג קבוצה של שישה עותרים כאילו היה עורך דין פעיל — כך עולה מפרוטוקולי הישיבות. שאמה הכהן הודה בכך, וטען כי הייצוג היה בהתנדבות. לפי כללי הלשכה וחוקיה, אין משמעות אם הייצוג הוא בתשלום או לא.

 

השופטת גילתה שאינו עו”ד

 

גם בבתי המשפט הציג עצמו שאמה הכהן כעורך דין. כך, במהלך דיון בעתירה שהגיש ב־2016 הוא העיד ואמר, "אני גם שמאי מקרקעין ואני גם עורך דין", מבלי להזכיר את ההגבלה על רישיונו.

 

באופן דומה, בשתי תביעות שהוגשו נגדו על ידי עובדי עירייה, הוא הגיע לבית המשפט בלוויית עו”ד שייצג אותו, והודיע לשופטת ריבה ניב כי "אנחנו מייצגים ביחד". השופטת אפשרה לו במהלך יותר משנה של דיונים לחקור את העדים, ובפרוטוקולים הוא כונה "עו"ד שאמה הכהן". רק כעבור יותר משנה, בתגובה לשאלת אחד התובעים, נאלץ להודות: "הקפאתי את הרישיון". עורך הדין של התובע טען כי "יש פה חשד להתחזות", וביקש מהשופטת לאסור על שאמה הכהן להמשיך ולחקור עדים, והיא אסרה זאת. שאמה הכהן מצא פתרון: הוא פיטר את עורך דינו וייצג את עצמו.

 

מטעמו של שאמה הכהן נמסר: "מאז הושבע כח"כ הוא הקפיא את רישיונו ולא פעל מאז כעו"ד. על מנת לייצג את עצמו, אדם לא צריך להיות עו”ד. הוא ייצג ב־2014 בהתנדבות את חברי האופוזיציה בערר ציבורי לעצירת התמ”א הפרועה בעיר, וגם לצורך זה לא צריך להיות עו"ד פעיל”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x