$
דעות

דעה

הרובוטים יצילו את התעשייה הישראלית

הטמעה של רובוטים כיום דומה להקמת מפעל בשנותיה הראשונות של המדינה: בבסיס שתי הפעולות עומדת מחשבה ציונית על קיום תעשייה בישראל. בהסתכלות ארוכת טווח, הרובוטים הם אלו שיבטיחו את המשך קיומה של התעשייה בישראל - כתעשייה תחרותית עם פיריון עבודה גבוה

רונן אהרון 07:5912.07.19

במסגרת השיח המתנהל סביב כניסת רובוטים לתעשייה עולה החשש לאובדן מקומות עבודה. אבל, גם אם חלק ממקומות העבודה שמאוישים היום על ידי אנשים יעלמו, רובוטים ייצרו מקומות עבודה נוספים - שלא קיימים היום. זאת ועוד: כניסה מאסיבית שלהם לתעשייה בישראל תבטיח את המשך קיומה בתנאי התחרות הבינ"ל ההולכת וגוברת, ובכך יתווספו מקומות עבודה נוספים.

 

העולם נמצא בעיצומו של מירוץ אחר פיתוח וייצור מואץ של רובוטים לתחום התעשייה, כאשר הדור הבא מציג רובוטים המסוגלים לבצע מטלות חדשות בסביבה מורכבת ולקיים אינטראקציה עם בני אדם. מחקרים מראים כי תוך פחות משני עשורים יעלם היתרון הקיים לחברות בהעסקת כוח עבודה זול, עקב כניסת והתחזקות הרובוטים בתעשייה (כמו למשל סין, הנחשבת למדינה בעלת מקור כוח עבודה זול - ובה מותקן כל רובוט רביעי בעולם).

 

 

רובוט במפעל שטראוס רובוט במפעל שטראוס צילום: טל אזולאי

 

רב ההמצאות והפיתוחים הגדולים שנעשו על ידי האנושות נועדו להחליף בני אדם במשימות רוטיניות, כמו שימוש במכונות חקלאיות או עבודה בקווי יצור סידרתיים. כמות המועסקים היום בשוק העבודה גדולה יותר מזו של לפני 50 ו-100 שנה; סיבה אחת ועיקריות לכך היא היצירתיות והגאונות האנושית, שיודעת להמציא את עצמה מחדש ולפתח תחומי עיסוק חדשים.

 

סיבה נוספת היא חוסר שביעות הרצון האנושית מהמצב הקיים, כלומר צריכה שלא יודעת שובע. הכנסה של טכנולוגיה חדשה מגבירה את החשיבות שלנו כבני אדם במשימות בהן נדרשת יכולת שיפוט, יכולת קוגניטיבית, קבלת החלטות ויצירתיות שהן חוליות שנשארו במשימות העבודה שלא ניתן לבצען בעזרת רובוט. במחקר שנערך בבריטניה נמצא שב-20 שנים הקרובות שילוב של רובוטים ואינטליגנציה מלאכותית יובילו לתוספת של 200 אלף מקומות עבודה במשק.

 

אלפי עובדי פס ייצור חסרים

 

רובוטים לא פעם ממלאים מקום בו כבר היום קיים חוסר אדיר בידיים מקצועיות של עובדים, כמו למשל במקצועות של ריתוך, עיבוד שבבי, הלחמה וכדומה. רק לאחרונה החליטה חברת רב בריח להקים קו ריתוך אוטומטי מבוסס רובוטים בפס הייצור במפעל באשקלון. הרובוטים שיוטמעו יוכלו לבצע את פעולות הריתוך באופן מדויק ואחיד, לצד פעולות נוספות שיכולות להוביל לשחיקה ופציעה של עובדים, כמו פריקה, טעינה והרכבה של מוצרים בקו הייצור.

 

כבר היום חסרים אלפי עובדי פס ייצור בתעשייה בישראל. הקשיים באיתור עובדים נובעים מכך שהעבודה דורשת מאמץ פיזי, רציפות ודיוק, ונעשית במשמרות. המחסור המשמעותי בכוח-אדם מקצועי שאמור לעסוק בפעולות רוטיניות מוביל לפגיעה בפריון ועצירת הייצור במפעלים, לייקור עלויות ולפגיעה בתחרותיות של המפעלים.

 

בעקבות זאת, במהלך השנים הקרובות מפעלים בישראל שלא יטמיעו רובוטים - ייסגרו או יעברו לחו"ל. בהסתכלות ארוכת טווח, הרובוטים הם אלו שישמרו את המשך קיומה של התעשייה בישראל כתעשייה מובילה ותחרותית, עם פיריון עבודה גבוה. כלומר, קיום התעשייה הישראלית בעוד עשרים שנה תלוי ברובוטים שיוטמעו בימים אלה. הטמעת הרובוטים תבטיח הישארות ופתיחה של מפעלים בישראל, תייצר מקומות עבודה מגוונים ורבים יותר ותניב למדינה הכנסות ממיסים. הטמעה של רובוטים כיום דומה להקמת מפעל בשנותיה הראשונות של המדינה: מתוך מחשבה ציונית על קיום תעשייה בישראל.

 

אל לנו לחשוש מכניסתה של טכנולוגיה מתקדמת לתעשייה בישראל; עלינו לברך על כך. הטמעת רובוטים היא זאת שתבטיח תחרותיות וכלכליות של מפעלים ותמנע סגירה או מעבר שלהם לחו"ל; לכן, בטווח הארוך היא תבטיח את קיומה של התעשייה בישראל. קצב הטמעת הרובוטים בתעשייה הישראלית נמוך כיום בהשוואה לעולם, ועלינו - כמדינה, כמעסיקים וכעובדים - לפעול לשנות זאת.

 

הכותב הוא מנכ"ל ABB ישראל, קונצרן שוויצרי בתחום הנדסת חשמל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x